Nieuws

Fraude en witwassen in hippische sector herkennen en voorkomen

De hippische sector kreeg de afgelopen jaren een negatief imago als het gaat om fraude. Er verschenen diverse artikelen over in de media. Het gaat vaak om witwassen: bij de verkoop van een paard wordt dan de opbrengst in contanten ontvangen. Peter van Veeken van FNRS-partner ABAB Accountants en Adviseurs legt hieronder uit waar een hippisch ondernemer alert op moet zijn om te voorkomen met fraude of witwassen te maken te krijgen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 december 2021 | 3 minuten lezen

Fraude en witwassen voorkomen

Betaalt een afnemer € 10.000 of meer voor een paard in contanten? Dan moet u cliëntonderzoek doen. U moet het melden als u een vermoeden heeft van witwassen en/of het financieren van terrorisme. Als u veel coupures van € 500 ontvangt, dan kan dat een aanwijzing zijn van witwassen. Daarnaast heeft u nog een andere verplichting: het vastleggen en actueel houden van de beoordeling van de eigen risico’s op witwassen en het financieren van terrorisme.

Fraude

Onder fraude wordt verstaan het opzettelijk handelen of nalaten waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig of onwettig voordeel te behalen.

Witwassen

Witwassen is het proces waarin geld met een criminele oorsprong in het legale geldcircuit wordt teruggebracht. Hierbij wordt de oorsprong van het geld verhuld. Vaak gebeurt dit door contanten om te zetten in omzet, omdat de oorsprong van de contanten moeilijk te herleiden is.

Wat moet u doen voor een cliëntenonderzoek?

Als een afnemer € 10.000 euro of meer contant betaalt, moet u de volgende gegevens vaststellen, controleren en vastleggen:

  • de identiteit van de cliënt;
  • of de cliënt namens zichzelf of namens een ander handelt;
  • de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende;
  • het doel en de aard van de opdracht of transactie (in dit geval de aankoop van een paard).
  • de identiteit van degene die de cliënt vertegenwoordigt. U moet ook vaststellen of deze persoon daartoe bevoegd is;
  • Ook moet u een voortdurende controle kunnen uitoefenen op de zakelijke relatie. Zo nodig moet u ook de herkomst van het contant geld onderzoeken.

Betaalt de koper in termijnen? Dan moet u voor de bepaling van deze € 10.000 de termijnen bij elkaar optellen. Er liggen plannen om het bedrag aan contanten voor cliëntonderzoek te verlagen naar € 3.000. Verder is er een kans dat het € 500-biljet uit omloop wordt genomen.

In een aantal situaties moet u verscherpt cliëntonderzoek doen. Vraag uw accountant wanneer dat voor u geldt.

Fraude herkennen

Om ondernemers en belanghebbenden in de paardensector te helpen om dit soort zaken te herkennen en hierop actie te ondernemen, heeft ABAB, speciaal voor FNRS-leden, een aantal situaties en voorbeelden waarbij mogelijk sprake is van fraude uitgewerkt en op een rij gezet.

Uitgebreide informatie over herkennen fraude

Rabobank: "Maak het transparant en reproduceerbaar"

René Veldman van Rabobank Nederland: “De paardensector staat bekend als een sector waarin veel geld omgaat en waarbij er een verhoogd risico is op witwassen, ontduiken van sancties (bijv. via U-bocht constructies) en belastingfraude. Dit komt niet alleen voor bij de handel in paarden maar ook bij andere reguliere activiteiten. Het kan gerelateerd zijn aan de organisatiestructuur, aan de geldstromen maar ook aan de herkomst van (bedrijfs)vermogen. Naast dat er strafbare feiten worden gepleegd wordt daarmee de sector ook in diskrediet gebracht. Juist voor het behoud van het perspectief van de sector is een positief imago van belang.”
 
“Een goede administratieve vastlegging vormt voor een hippisch bedrijf een belangrijke basis. Denk daarbij aan overeenkomsten, correspondentie, urenregistratie en sluitende facturering. Onderbouw waarde(veranderingen) zodat deze plausibel zijn. Op deze manier is het altijd reproduceerbaar als er (jaren) later vragen over worden gesteld. De sector kenmerkt zich door ingesleten gewoonten. “Zo gaat dat in de sector” wordt dan gesteld. Dat wil niet zeggen dat deze gewoonten goed zijn. Voorkom betrokkenheid bij onzuivere transacties. Professioneel werken conform geldende wet- en regelgeving geldt uiteraard ook voor deze sector. Laat je daarbij goed adviseren door een consultant.”     

 

Melding doen

Vermoedt u fraude, witwassen of terrorismefinanciering? Dan moet u dit als koper of verkoper van goederen (of paarden) melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit). U kunt zelf bijdragen aan het verminderen van fraude en witwassen door zo beperkt mogelijk contante transacties te doen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het voorkomen van fraude en witwassen? Neem dan contact op met Peter van der Veeken, senior accountant van ABAB Accountants en Adviseurs, via telefoonnummer 0416-683138 of stuur Peter een mail.