Nieuws

Nieuwe KNHS opleidingen Manege

Onlangs kondigde de KNHS al aan dat zij komend najaar starten met diverse instructeurs opleidingen waaronder de opleiding Aspirant Instructeur Manege Verkort en de opleiding Instructeur Basissport Manege. Hieronder leest u meer over deze beide opleidingen.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
20 juli 2021 | 2 minuten lezen

Aspirant Instructeur Manege verkort

In september start de KNHS met een verkort traject voor de opleiding Aspirant Instructeur manege. Dit is een verkort traject voor ruiters die al ervaring hebben in het geven van lessen en het rijden in dressuur en springen. De opleiding zal grotendeels in zelfstudie gedaan worden, waarbij met enkele webinars en digitale leermiddelen ondersteuning wordt geboden. Daarnaast zijn er twee centrale dagen waarbij aanwezigheid verplicht is.

Beschikbaarheid van voldoende deskundige en bevoegde instructeurs is van groot belang voor de ontwikkeling van de paardensport. Door deze opleiding uit te schrijven hopen we dat er meer ruiters die al veel ervaring hebben in het rijden en lesgeven een instructeurslicentie gaan behalen.

Omdat er al ervaring is met lesgeven en in het rijden in dressuur en springen kan de opleiding in verkorte vorm gevolgd worden. In deze vorm worden er geen lessen tijdens cursusavonden gevolgd maar bereidt de deelnemer zich thuis en op het manegebedrijf voor op de PVB’s (examens). De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen. Ze leren lessen te begeleiden. Dit is de eerste stap op weg naar het instructeursschap. Als het basisprogramma met een voldoende afgerond wordt, mag er lesgegeven worden op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan van een ORUN 3 instructeur. De Aspirant Instructeur is bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen en mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, hij/zij mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes en kan ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen.

Binnen ongeveer vier tot vijf maanden kan in deze verkorte opleiding een diploma gehaald worden. Deze opleiding zal starten in september 2021.

Mocht er een bedrijf zijn waar minimaal 6 cursisten vandaan komen, kan er op locatie een examendag Aspirant Instructeur Manege aangevraagd worden.

Klik hier voor meer informatie over de KNHS-instructeursopleidingen.

Instructeur Basissport Manege

Is de opleiding Aspirant Instructeur Manege succesvol afgerond en wil je meer leren over het instructeursvak? Dan kan gestart worden met de Opleiding Instructeur Basissport Manege. Wanneer de ondernemer akkoord is, kan er ook voor gekozen worden om deze opleiding op de eigen manege te volgen.

De opleiding Instructeur Basissport Manege wordt verzorgd door de ondernemer zelf maar kan ook door een werknemer van het bedrijf verzorgd worden. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 4 hebben afgerond en een actieve KNHS-licentie hebben. Dit gebeurt op het bedrijf waar de cursist in dienst is. Bij deze variant worden dus de lessen op de eigen manege gevolgd onder begeleiding van een Praktijkbegeleider.

De totale duur van de opleiding is 18 maanden. De opleiding bestaat uit vijf centrale bijeenkomsten verspreid over het opleidingsseizoen georganiseerd op diverse plaatsen waaronder de startbijeenkomst in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst krijgen de cursisten uitleg over de opleiding en je maakt kennis met medestudenten. Er wordt uitgelegd wat van hen verwacht wordt en het programma van de opleiding wordt toegelicht. Graag zien we dan ook de praktijkbegeleider voor een gesprek.

De opleiding loopt van oktober tot en met februari (verspreid over 18 maanden).

De cursist wordt opgeleid op het “eigen” bedrijf (werkzaamheid moet je kunnen aantonen) en de leeromgeving is dus echt de praktijk. Er zijn drie terugkomdagen speciaal voor Instructeur Basissport Manege in de vorm van bedrijfsbezoeken met een thema. Het eigen rijden en lesgeven komen dan ook aan bod. Daarnaast maakt de cursist maandelijks een opdracht.

Deze opleiding start in oktober. Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Instructeur Basissport Manege.

Heeft u na het lezen nog vragen? Dan kunt u een e-mail sturen naar academy@knhs.nl