Document

Omgevingsrecht

Er zijn met regelmaat rechtszaken over paardenhouderijen wat het omgevingsrecht betreft. De handreiking op het gebied van ruimtelijke ordening in de paardenhouderij ligt er inmiddels alweer sinds 2014, maar is nog steeds een heel belangrijk document hierbij.

Paddocks die niet mogen, vergunningen voor rijbanen die niet worden uitgegeven en noem het maar op. Er zijn veel paardenhouderijen die op het gebied van ruimtelijke ordening hun hoofd stoten. Iets wat ook regelmatig tot rechtszaken leidt. In 2014 heeft de Sectorraad Paarden (SRP) de handreiking ‘De Paardenhouderij in het omgevingsrecht’ gepubliceerd als update op de eerder bestaande documentatie. In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is deze tot stand gekomen en nog steeds een actueel en veel gebruikt document in de praktijk.

Online document

De handreiking is hier te downloaden. Daarin kan je meer informatie vinden over de betekenis van de paardenhouderij voor het platteland en de plaats die paardenhouderijen hebben in ruimtelijke plannen. Omdat voor veel leken de juridische teksten al snel onleesbaar worden, staan er meerdere begrippen nader uitgelegd met een uitgebreide toelichting. Ook wordt in de handreiking ingegaan op de bouwregels voor verschillende bouwwerken, waar momenteel veel problemen rond ontstaan. In het document staat handig uitgelegd welke voorzieningen of maatregelen een eventuele wijziging op de huidige status tot gevolg kan hebben.

Let op: dit document wordt in 2024 geupdated! 

1 document toegevoegd