Ruiter- en Menbewijs

Iedere sportaanbieder die aangesloten is bij de KNHS en FNRS mag de officiƫle ruiter- en menopleidingen organiseren.

Iedere sportaanbieder die aangesloten is bij de KNHS en FNRS mag de officiƫle ruiter- en menopleidingen organiseren.

Ruiterbewijs

De opleiding voor het Ruiterbewijs wordt gegegeven door gediplomeerde instructeurs op een accommodatie met een Veiligheidscertificaat (VHC). De opleiding heeft een standaardopzet als leidraad, maar ruitersportcentra mogen hier een eigen invulling aan geven. Zo kunnen zij de opleiding in een weekend aanbieden of juist verspreid over meerdere dagen of weken. Het is ook mogelijk om voor ervaren ruiters alleen een examen aan te bieden. Bedrijven kunnen ook een samenwerking zoeken met andere bedrijven die het examen niet kunnen of willen organiseren. 

In de praktijklessen oefenen de kandidaten hun vaardigheden en leren ze meer over paardenverzorging, de omgang met het paard (horsemanship), het rijden in de baan, springen en het onder controle houden van het paard in een obstakeltraining. Buitenrijden en verantwoord deelnemen aan het verkeer zijn essentiële onderdelen van het Ruiterbewijs. De opleiding wordt afgesloten met een examen. 

Meer informatie

Menbewijs

Met het Menbewijs op zak hebben menners laten zien dat ze veilig en verantwoord in het verkeer meekomen en over alle belangrijke basisvaardigheden beschikken. De opleiding bestaat uit drie fasen: de basisopleiding 'Haal je Menbewijs met plezier' en de vervolgopleidingen voor tweespannen en langspannen. De opleiding heeft een standaard opzet als leidraad, maar een ruitersportcentrum mag ook een eigen invulling aan de opleiding geven. Zo kunnen zij de opleiding in een weekend aanbieden of juist verspreid over meerdere dagen of weken. Ervaren menners kunnen zich ook direct voor een examen inschrijven zonder de opleiding te volgen (uiteraard alleen na vooraf overleg). Om de opleiding aan te bieden heeft een ruitersportcentrum een gediplomeerde instructeur nodig die de opleiding mag geven, een accommodatie met Veiligheidscertificaat (VHC) en de benodigde materialen voor de lessen.

Meer informatie

Organiseren opleiding Ruiter- en Menbewijs

De KNHS werkt, samen met een aantal ondernemers, aan een update van de opleiding voor het Ruiter- en Menbewijs. 
Zodra daar meer over bekend is brengen wij ondernemers op de hoogte van de mogelijkheden.
Op dit moment is het mogelijk om de opleiding voor het Ruiter- en Menbewijs met de bestaande boeken ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en het handboek ‘Paard&Welzijn’ of ‘Leer paardrijden met plezier – Brons’, versie 2016 of later. Deze zijn te bestellen via de webshop van de KNHS. Bij het bestellen van meerdere boeken geldt er een korting. Het is ook mogelijk om klanten de boeken zelf via de webshop te laten bestellen.
Voor instructeurs is er een handleiding beschikbaar voor het organiseren van de opleiding. Deze zijn te downloaden via de werkmap in Mijn KNHS.

De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Ruiters die al meer ervaring hebben kunnen zich direct inschrijven voor het examen zonder de opleiding te volgen, maar wel na overleg met degene die het examen organiseert. Het aanvragen van een examen gaat via het exameninstituut SRR Nederland.

Meer informatie

Wil je meer weten over het organiseren van een opleiding of examen voor het Ruiter- en Menbewijs? Neem dan contact op met de afdeling Recreatiesport van de KNHS via recreatie@knhs.nl of 0577 408 300.