Nieuws

Doen jullie mee met de Zitcompetitie?

Heb je de nieuwe data van de Zitcompetitie 2023 al voorbij zien komen? Wellicht ben je al bekend met de Zitcompetitie, maar doen jullie nog niet mee. De Zitcompetitie is een landelijke wedstrijd voor manegeruiters. Bij de Zitcompetitie staat de basis van goed paardrijden centraal, oftewel een correcte houding en zit van de ruiter. De Zitcompetitie bestaat al circa 20 jaar en is uitgegroeid tot een begrip onder manegeruiters. De winnaars mogen zich een jaar lang ‘Best zittende Manegeruiter van het jaar’ noemen!

Profielfoto van Han Aalmans
15 mei 2023 | 1 minuut lezen

Wat kan jouw bedrijf uit deelname aan de Zitcompetitie halen?

Deelnemen aan de Zitcompetitie met jouw bedrijf zorgt voor klantenbinding en geeft een groot saamhorigheidsgevoel. Het biedt ook een waardevolle aanvulling op de manegelessen. Ruiters leren nog beter paardrijden/zitten en zo versterkt het de leerlijn “Leer paardrijden met plezier”. We vroegen Manege Oostmoer, al vele jaren actief deelnemer aan de Zitcompetitie, om hun ervaring: “Deelnemen aan de Zitcompetitie heeft meerdere belangrijke voordelen voor hippische bedrijven. Zo kan er gewerkt worden aan promotie van je bedrijf en binding mét je bedrijf. Wij vullen onze lessen aan met extra ‘zitlessen’ als voorbereiding op deelname aan de Zitcompetitie.”

Er zijn weinig mogelijkheden voor manegeruiters om deel te kunnen nemen aan nationale wedstrijden. De unieke sfeer en gezelligheid die behoren tot de Zitcompetitie dragen bij aan het fanatisme van ruiters en ze krijgen een doel om naartoe te werken. Deelname aan de Zitcompetitie houdt ook de instructeurs op je bedrijf scherp om veel aandacht te hebben voor houding, onafhankelijke zit, balans, meegaan met de bewegingen van het paard, rijvaardigheid en harmonie en de juiste hulpen, oftewel: de beoordelingscriteria tijdens de Zitcompetitie. Manege Oostmoer geeft daarnaast nog aan: “Deelnemende ruiters krijgen door deze ervaring mee, dat ze méér kunnen dan “een rondje rijden op de manege”.

Naast voornoemde redenen waarom het de moeite waard is om met je bedrijf deel te nemen aan de Zitcompetitie, staat volgens Manege Oostmoer toch wel boven aan de teamspirit die er door deelname aan de Zitcompetitie gecreëerd wordt. “Er is ontzettend veel gezelligheid binnen het team van deelnemers en erg belangrijk het gevoel “We gaan er met z’n allen voor!”

Ben jij nu nieuwsgierig geworden en wil je graag mee doen met ruiters van jouw ruitersportcentrum aan de Zitcompetitie? Kijk dan naar de data en locaties van de regiofinales op de website van de Zitcompetitie en schrijf je snel in! Om plaatsen te reserveren voor een regiofinale, stuur dan een email aan het PIP-team: zitcompetitie@partnersinpaardrijden.nl. Wij zien jullie graag deelnemen!