Nieuws

Verspreid positieve verhalen!

Paarden zijn goed voor mensen en mensen zijn goed voor paarden. Als hippisch ondernemer weet u dat als geen ander! Maar dat weet nog niet iedereen. Weet uw omgeving hoe bijzonder paarden zijn? Vertel daarom wat vaker wat paarden met u en uw klanten doen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
6 mei 2022 | 3 minuten lezen

De band tussen paard en mens is uniek. Daar begint de magie. Op een paardenrug vindt een uitzonderlijke samenwerking plaats. Samen trainen voor een wedstrijd, samen de natuur in of samen die ene sprong wagen. Het zijn momenten die u bijblijven, de rest van uw leven. Paardrijden maakt fysiek sterker,geeft mentale kracht en ontspanning. Iedereen kan paardrijden of van paarden genieten, maar dat wist u als paardenliefhebber al. Het zou fijn zijn als de rest van Nederland dit ook ontdekt. Het delen van deze informatie en ervaringen begint bij uzelf.

“Paardrijden is iets magisch”
Britt Dekker

Verkeerd beeld van de paarden(sport)

Actiegroeperingen, organisaties en ook politieke partijen vertellen soms een ander verhaal over paardrijden. Zij maken gebruik van de kracht van social media en evenementen met veel media-aandacht om zich te profileren en Nederlanders te overtuigen van hun standpunten. Daarbij worden onderzoeksresultaten door elkaar gehaald of bij elkaar opgeteld, net hoe het uitkomt. Daardoor krijgen Nederlanders, die nog niets weten van paarden en paardrijden, een verkeerd beeld van onze mooie sport en hobby. De informatiebehoefte van de maatschappij neemt toe. Dierenwelzijn ligt onder een vergrootglas. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is onbekend met de paardenwereld. En onbekend maakt onbemind. Men wil steeds vaker weten hoe we met paarden omgaan en hoe ze verzorgt en gehouden worden. Hoe onbekender men is met paarden, hoe neutraler de houding ten opzichte van het houden van paarden en paardensport. Een onbekende is beïnvloedbaarder voor negatieve óf positieve berichten over paarden. Het is dus belangrijk om zelf zo transparant mogelijk te zijn en positieve verhalen te delen over paarden en de paardensport.

Laten wij, als paardenliefhebbers, daarom zelf ons verhaal vertellen en iedereen laten zien wat paardrijden met ons doet. Het is tijd voor ons eigen verhaal! En ons verhaal is een goed verhaal. We gebruiken in de hippische wereld immers de kennis uit wetenschappelijke studies en de inzichten uit de dagelijkse omgang met paarden om elke dag nog beter voor onze paarden te zorgen. Paardenwelzijn en veiligheid voor paard en ruiter staan in onze sector centraal.

"Bij de paarden ben ik helemaal mezelf"
Gioia Parijs 

Verspreid uw verhaal

Help mee door uw eigen verhaal te vertellen. Verhalen spreken mensen aan op emotioneel niveau. Geef uw omgeving het gevoel dat wat u ze vertelt, ze zelf eens moeten meemaken. Gebruik leuke anekdotes en afbeeldingen om uw verhalen te illustreren. Wees transparant en authentiek, zodat men zich meer verboden zal voelen. Doe dit gewoon in uw eigen omgeving, via uw website of social media. Laat Nederland zien hoe mooi onze sport is en hoe goed we zijn voor onze paarden.

 [Digishots]

“Paardrijden geeft mij vleugels”
Marlies van Baalen

Paardrijden doet wat met je

FNRS en KNHS, partners in paardrijden, zijn de campagne ‘Paardrijden doet wat met je’ gestart. Met inspirerende verhalen laten zien wat paarden en paardrijden met verschillende mensen doet. Zo laten we zien dat paardrijden voor een familie, plezier en ontspanning met het hele gezin betekent. Dat een hardwerkende vrouw haar hoofd even leeg kan maken als ze op het paard zit en dat een jongen met een beperking door het werken en paardrijden op de manege hem veel rust en zelfvertrouwen geeft. Britt Dekker ondersteunt deze campagne door te

laten zien wat wedstrijdsport voor haar betekent en hoe fijn het is om daarna ook samen te ontspannen. Naast tientallen ervaringsverhalen van paardenliefhebbers vertellen ook bekende ruiters en trainers, zoals Mans Buurman, Elaine Pen, Marlies van Baalen en Rien van der Schaft hun verhaal op www.ditdoetpaardrijden.nl. Allen verbonden door één passie: het paard.

“Paardrijden is in zoveel opzichten bijzonder”
Rien van der Schaft

Wat kan je doen als hippisch ondernemer?

Op jouw bedrijf komen waarschijnlijk veel paardenliefhebbers. Het is mooi als zij hun verhaal over paarden en paardrijden delen met de rest van Nederland. Wordt er bijvoorbeeld op jouw bedrijf een evenement georganiseerd of gebeurd er iets bijzonders? Dat zijn vaak prachtige beelden om iedereen te inspireren met wat paarden met ons doen. Maar ook de dagelijkse gang van zaken geven veel inzicht in jouw bedrijf en de magie van paarden. Wat maakt ze nou zo bijzonder? Hoe meer liefhebbers hun verhaal delen, hoe krachtiger de boodschap is.

#ditdoetpaardrijden