Nieuws

Compleet paardensportaanbod voor elk hippisch bedrijf

Door de samenwerking van de FNRS en de KNHS ‘Partners in paardrijden’ is er een compleet sportaanbod voor elke hippische ondernemer beschikbaar. Het doel is om iedere ruiter op een veilige manier te laten genieten van paardrijden. Uiteraard staat daarbij het welzijn van het paard voorop. Dit aanbod is afgestemd op de wensen en behoeften van de specifieke doelgroepen van verschillende bedrijven.

Zo zijn er uitgebreide programma’s voor manege-bedrijven, maar is er ook een directe aansluiting bij de (wedstrijd)sport en het buitenrijden, zodat zowel ondernemers als ruiters op hun eigen ambitieniveau actief kunnen zijn in de paardensport. Niks moet, maar alles kan. Als hippisch ondernemer kunt u eenvoudig aansluiten bij het landelijke paardensportprogramma “Leer Paardrijden met Plezier” van FNRS-KNHS ‘Partners in paardrijden’. Hiermee kunt u zich als bedrijf onderscheiden door de leukste mix van kwaliteit en plezier in paardrijden. U wordt ondersteund met opleidingen, materialen, promotie en marketing. Hét paardensportprogramma waarmee uw ruiters via een leuke doorlopende leerlijn kunnen paardrijden, voor de één vooral lerend, voor de ander ook uitdagend en naar wens competitief.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
12 januari 2022 | 2 minuten lezen

Er wordt in het paardensportprogramma kennisgemaakt met verschillende disciplines in het paardrijden, die elkaar versterken bij de rijvaardigheid van ruiters en ze gelegenheid bieden om een richting te kiezen die het beste bij hen past. Er is aanbod van dressuur, springen, voltige en western, maar tevens kan worden kennisgemaakt met het buitenrijden, de eventing (cross) en het mennen, maar ook voor Trec, Working Equitation en Horseball kunnen ondernemers ondersteuning krijgen.

Onderstaand een overzicht van het aanbod in het FNRS-KNHS paardensportprogramma “Leer Paardrijden met Plezier”, onderverdeeld naar ruiteropleidingen, competities, buitenrijden en kennisoverdracht. De ruiteropleidingen zijn ingedeeld in fases. Beginnende ruiters starten bij de eerste fase van de opleiding en ruiters met meer ervaring kunnen instromen in een fase passend bij hun niveau. Per fase heeft een ruiter een Ruiterpaspoort of een Startpas.

Leer paardrijden met plezier met KNHS-lidmaatschap

Iedere ruiter bij een FNRS-manege wordt aangemeld als FNRS-KNHS-lid. Met een KNHS-lidmaatschap kunnen ruiters het paardensportprogramma “Leer Paardrijden met Plezier” doorlopen, met ruiteropleidingen, competities, buitenrijden en kennisoverdracht. Er is voor iedere ruiter een complete doorlopende leerlijn gemaakt en mogelijkheden om de paardensport net zo in te vullen als de ruiter zelf graag wil. De één kan zich meer ontwikkelen in het buitenrijden, terwijl de ander vol voor de competitiesport kan gaan. Alle ondernemers worden hierbij ondersteund door FNRS en KNHS. De instructeurs worden opgeleid om de ruiteropleidingen te geven en de officials worden opgeleid om de vorderingen van ruiters tijdens wedstrijden prettig en goed te kunnen beoordelen. Iedere ruiter ontvangt daarnaast een persoonlijk Ruiterpaspoort waarmee zij proeven en wedstrijden kunnen rijden, maar ook mee kunt doen aan competities zoals de zitcompetitie, springcompetitie of het carrousel rijden en starten met het behalen van certificaten voor het buitenrijden.

Met de FNRS-KNHS-ruiteropleiding kun je desgewenst doorstromen richting de KNHS-wedstrijdsport.

Via het KNHS-lidmaatschap is ieder lid extra verzekerd als ruiter. Leden ontvangen het digitale magazine Paard&Sport of het fysieke magazine Bixie&Friends (t/m 12 jaar). En leden kunnen gebruik maken van ledenvoordeel, zoals korting op evenementen en ruitersportartikelen in de KNHS webshop Agradi.nl

Blijven leren met instructeurs- en officialopleidingen en bijscholingen

De KNHS biedt een gevarieerd aanbod aan officiële instructeursopleidingen aan. Deze opleidingen sluiten naadloos aan bij de ontwikkelde ruiteropleidingen. De instructeursopleidingen zijn er voor verschillende disciplines en niveaus en kunnen in sommige gevallen ook op uw bedrijf gegeven worden. U kunt uw bedrijf beschikbaar stellen om opleidingsavonden te organiseren, maar u kunt ook uw eigen personeel begeleiden tijdens hun opleiding.

Alle KNHS-instructeursopleidingen worden afgerond met een ORUN-diploma, erkend door de Stichting Veilige Paardensport.

De instructeursopleidingen bestaan uit verschillende niveaus. Iedereen start met de Aspirant Instructeursopleiding. Daarna is er de mogelijkheid om verder te ontwikkelen door het volgen van een vervolgopleiding. Begin 2022 start de KNHS weer met diverse instructeursopleidingen. De inschrijving is nu geopend. 

Startpassen uitgeven en KNHS-wedstrijden organiseren

Voor pension- en sportstallen (IST) is het mogelijk om startpassen aan te vragen voor uw ruiters. Ruiters kunnen dan uitkomen voor dat bedrijf. Ruiters hoeven dus niet meer apart lid te worden van een vereniging om deel te kunnen nemen aan KNHS-wedstrijden. FNRS-bedrijven kunnen ook KNHS-wedstrijden op hun locatie organiseren zonder extra contributie aan de KNHS en zonder de noodzaak om een vereniging op te richten.

Praat u graag mee over de ontwikkeling van de paardensport?

Heeft u ideeën over de invulling van het paardensportprogramma van de FNRS en de KNHS? Of wilt u meepraten over de mogelijkheden en ontwikkelingen? Neem dan contact op met Christel de Boer (KNHS) via c.de.boer@knhs.nl of Robert van Almkerk (FNRS) via robert@fnrs.nl.