Instructeursopleiding

De KNHS biedt een gevarieerd aanbod aan officiƫle instructeursopleidingen aan. Deze opleidingen sluiten naadloos aan bij de ontwikkelde ruiteropleidingen. De instructeursopleidingen zijn er voor verschillende disciplines en niveaus.

De KNHS biedt een gevarieerd aanbod aan officiƫle instructeursopleidingen aan. Deze opleidingen sluiten naadloos aan bij de ontwikkelde ruiteropleidingen. De instructeursopleidingen zijn er voor verschillende disciplines en niveaus.

ORUN-diploma

Alle KNHS-instructeursopleidingen worden afgerond met een ORUN-diploma, erkend door de Stichting Veilige Paardensport (SVP). De Stichting ORUN is het centrale examenorgaan bij de KNHS. Het bestuur stelt de toetsplannen en de examens vast, is verantwoordelijk voor de benoeming en de scholing van de examinatoren en houdt zicht op de juiste uitvoering van de examens.

De instructeursopleidingen bestaan uit verschillende niveaus. Iedereen start met de Aspirant Instructeursopleiding. Daarna is er de mogelijkheid om verder te ontwikkelen door het volgen van een vervolgopleiding. Ieder jaar start de KNHS weer met diverse instructeursopleidingen. Wil je per mail op de hoogte gehouden worden over de start van de opleidingen? Mail dan naar academy@knhs.nl.

Manege instructeur

Om les te geven op een accommodatie met een Veiligheidscertificaat moet je in het bezit zijn van een ORUN diploma. Om op een manegebedrijf les te kunnen geven kan je kiezen voor de Aspirant Instructeur (ORUN 2) of Instructeur Basissport (ORUN 3).

Bij de opleiding Aspirant Instructeur manege leer je niet alleen lesgeven maar ook meer over de voeding, gezondheid, omgang en verzorging van paarden. Cursisten leren ook meer over didactiek en rijtechniek. Na het behalen van het Aspirant Instructeur diploma mag er les gegeven worden aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau.

De opleiding Instructeur Basissport manege wordt verzorgd door een ondernemer van een FNRS-ruitersportcentrum, maar kan ook door een werknemer van het bedrijf verzorgd worden. Deze moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 4 hebben afgerond en een actieve KNHS-licentie hebben. Dit gebeurt op het bedrijf waar de cursist in dienst is. Bij deze variant volgt de cursist dus de lessen op de eigen manege onder begeleiding van een Praktijkbegeleider.

Meer informatie ORUN

Verkorte opleiding

Iemand met veel ervaring met het geven van manegelessen en rijden in dressuur en springen, kan een verkorte opleiding volgen voor Aspirant instructeur (manege). Bij de verkorte opleiding volgen zij geen lessen maar bereid ze thuis of op een manegebedrijf zich voor op de PVB’s (examens). Zij volgen twee centrale bijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijgen ze een lezing Didactiek. De tweede bijeenkomst krijgen ze voorbeelden te zien van wat er van ze wordt verwacht tijdens enkele PVB’s.

Licentie en bijscholing

De licentie is een soort ‘keurmerk’ waarmee een instructeurs aan kunnen tonen dat ze niet alleen over een diploma beschikken, maar ook ervaring hebben en bijscholingen volgen. Met andere woorden: klanten weten dat ze een goede instructeur hebben. Iedere instructeur met een licentie wordt automatisch vermeld in Mijn KNHS en is dus goed vindbaar voor potentiële klanten. Instructeurs zonder licentie hebben gewoon een geldig diploma, maar worden niet in Mijn KNHS vermeld. Een licentie is twee kalenderjaren geldig. Binnen die twee jaar moeten zij voldoende licentiepunten halen om de licentie te kunnen verlengen. Theoriepunten krijgen zij door deel te nemen aan bijscholingen die geschikt zijn voor hun type licentie. 

Meer informatie

Meer informatie

Wil je als ondernemer je personeel een instructeursopleiding laten volgen? Of wil je zelf een instructeursopleiding verzorgen op jouw bedrijf? Neem dan contact op met de Sportaanbiedersdesk van de KNHS.

Sportaanbiedersdesk KNHS

Wil je zelf een instructeursopleiding volgen? Neem dan contact op met de KNHS Academy.