Praktijkverhaal

Bergemo: "Aanpassen om beste kwaliteit voor paarden en klanten te garanderen"

Vlak bij het prachtige Nationaal Park De Maasduinen, vind je het gezellige familiebedrijf, Bergemo. In 1977 werd het bedrijf opgericht door Hans Thijssen. Nu, 45 jaar later, runt hij het nog steeds met veel passie. Zijn dochter Sanne is ook al jaren actief betrokken bij het bedrijf. Sinds 2004 zijn ze aangesloten bij de FNRS.

Profielfoto van Iris Pinkster
Iris Pinkster
21 april 2021 | 4 minuten lezen

Activiteiten voor jong en oud

Bergemo richt zich het gehele jaar op reguliere manegelessen van beginnende ruiters tot gevorderde ruiters. Ook ruiters met een lichte beperking kunnen hier terecht, voor hen is er een tillift aanwezig. In de vakanties en weekenden bruist het van het leven doordat vakantiegangers en paardenliefhebbers vanuit het hele land hier van de mooie omgeving komen genieten. Door de fantastische ligging van het bedrijf dicht bij een prachtig natuurgebied en op loopafstand van CenterParcs het Heijderbos zijn er tal van mogelijkheden. Of je nou met je eigen paard een mooie buitenrit wil maken of graag een dag in je vakantie een rit zou maken met een paard van de manege, het kan allemaal.

Tien extra werknemers in drukke periodes

Gedurende het hele jaar zijn er ongeveer acht werknemers werkzaam. "Door de extra drukte van klanten in de vakanties en weekenden zijn er in die periodes ongeveer tien werknemers extra. Dit zijn veelal mensen die hier in de buurt wonen, die vroeger al les hebben gehad bij ons op de manege en vanaf hun 16e een leuk bijbaantje wilden. De meesten helpen nu vele jaren later nog steeds graag mee in de vakanties", vertelt Sanne.

Aangepaste ritten door corona

Door de coronamaatregelen is er natuurlijk veel veranderd met betrekking tot vakanties en groepsbuitenritten. "Hierdoor zijn we gaan kijken hoe we de activiteiten zo konden inkleden dat het verantwoord en veilig zou zijn in de huidige situatie. We zijn maatwerk pakketten gaan aanbieden voor ruiters. Dit houdt in dat een rit volledig aangepast kan worden op de wensen en het rijniveau van de klant. Iemand die veel rijervaring heeft en graag een rit wil maken kan een privé rit boeken met een begeleider. De route wordt afgestemd op de wensen, en kan dus zowel één uur als drie uur duren. Ook is het mogelijk om met een klein groepje een rit te boeken, bijvoorbeeld met je gezin. Enige rijervaring is natuurlijk wel nodig en de rit wordt afgestemd op degene met de minste rijervaring. We zien dat mensen het erg fijn vinden om zelf deze wensen door te kunnen geven dus blijven deze ritten in de toekomst tot onze mogelijkheden behoren."

 

Overnachten in huifkar of bungalow

Door de jarenlange samenwerking met CenterParcs het Heijderbos, is Bergemo ingericht op veel verschillende soorten ruiters. "Je ziet altijd een goed verschil tussen de wensen van mensen die met hun paard op vakantie gaan of mensen die op vakantie zijn en graag een mooie rit willen maken. Ruiters die hun paard meenemen willen vaak dat alle voorzieningen voor hun paard in orde zijn, zelf hebben ze vaak minder behoefte aan luxe. Voor deze mensen hebben we de mogelijkheid om samen met hun paard bij ons te overnachten. Ze verblijven dan in ‘de trekkershut’, dit is een oude huifkar die speciaal is omgebouwd tot slaapverblijf. Als er meer mensen willen blijven slapen kan er een andere huifkar omgebouwd worden zodat er tot maximaal vijf personen geslapen kan worden. De huifkarren zijn uiteraard verwarmd. Voor mensen die toch liever een zwembad of een bungalow willen op hun vakantie, kunnen dit boeken bij het naastgelegen CenterParcs. Dit ligt op loopafstand van ons bedrijf. Ook in dat geval kun je je eigen paard bij ons stallen. Voor vakantiegangers die een dag een leuke activiteit met paarden willen is er altijd iets geschikts te verzinnen. Buitenritten worden aangeboden voor zowel beginnende als gevorderde ruiters. Beginnende ruiters kunnen alleen een privé rit boeken en de ruiter moet eerst in de bak laten zien of deze stevig genoeg in het zadel zit. Vakantiegasten vertrekken overigens altijd onder begeleiding op buitenrit. Ook als ze een ruiterbewijs hebben. Naast buitenritten is er voor kleinere kindjes de mogelijk om een stap-rit over ons erf te maken samen met hun ouders. Er kunnen huifkartochten geboekt worden en  één van onze drie huifkarren is sinds kort zelfs uitgerust met een rolstoelfunctie. Kinderen vanaf negen jaar met minimaal twee jaar rijervaring kunnen een dagdeel hun ‘eigen pony’ verzorgen en rijden voor het echte ‘eigen pony gevoel’. Kortom voor iedereen is er wel een geschikte activiteit te vinden."

Voor elk wat wils met variërende ruiterroutes

De ruiterroutes die vanaf Bergemo te bereiken zijn, zijn variërend. Sinds begin van dit jaar is er een start gemaakt met het aanleggen van een nieuwe route langs de oude spoorlijn, deze is dus nog in aanmaak van het nieuwe routenetwerk, vertelt Sanne. "Voor minder ervaren ruiters maken we meestal een ontspannen bos-rit, terwijl de verschillende routes over De Maasduinen zich natuurlijk perfect lenen voor een actievere buitenrit voor gevorderde ruiters."

  

Welzijn staat voorop: werk moet eerlijk verdeeld

Momenteel staan er ’maar’ 49 paarden op het bedrijf, lacht Sanne. "Voor zoveel verschillende ruiters heb je natuurlijk veel brave paarden en pony’s nodig. Paarden hebben we gelukkig genoeg, maar het vinden van brave pony’s is momenteel erg lastig. Soms moeten we daardoor helaas mensen afwijzen voor een rit. Het welzijn van de paarden staat voorop en de hoeveelheid werk moet dus eerlijk zijn tegenover onze paarden. We hebben ruime boxen, een binnenbaan en twee buitenrijbanen voor reguliere lessen. Met uitzondering van de winter staan de paarden ‘s avonds en ‘s nachts buiten in groepjes, verdeeld over vijf weilanden. Voor de reguliere ruiters en de vakantiegangers hebben we ook een horecagelegenheid met een kleine kaart, die momenteel alleen als ‘to go’ ingezet kan worden."

Aanpassen om beste kwaliteit voor de paarden te realiseren

Sanne geeft aan dat voor de toekomst het bedrijf niet veel groter hoeft te groeien, maar ze wel graag extra pony’s willen inzetten om aan de huidige vraag te kunnen voldoen. "We willen natuurlijk graag vooruit met ons bedrijf en ons aanpassen aan de toekomst. Een vraag die erg bij ons team leeft, is hoe paardrijden er in de toekomst uitziet en hoe we ons bedrijf daarop kunnen inrichten. Het welzijn van onze paarden staat bij ons altijd voorop. Maar de wetenschap staat ook niet stil, we weten steeds meer wat wel en niet goed is voor paarden en daar zullen we ons op moeten aanpassen om altijd de beste kwaliteit en zorg voor onze paarden te realiseren. We zijn aan het zoeken naar verschillende invalshoeken en mogelijkheden zodat we ons bedrijf en activiteiten tijdig kunnen aanpassen als dit nodig is."