Praktijkverhaal

RSC Zeewolde: Ouders blijven op afstand maar houden we toch betrokken

FNRS Ruitersport Centrum Zeewolde is begin 2019 begonnen met het KNHS Young Leaders Program. Een uniek programma waarin kinderen leren samenwerken, communiceren, overleggen en presenteren. Stalmanager en instructrice Kirsten Hälsig bij Ruitersport Centrum Zeewolde, vertelt hoe zij creatief zijn omgegaan met de ruimte die er is tijdens de coronacrisis en hoe zij met activiteiten zonder paarden extra kinderen naar de manege hebben weten te trekken. Ouders blijven op afstand, maar worden toch actief betrokken bij de vorderingen die de Young Leaders maken. Hoe? Kirsten vertelt je er alles over.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
8 maart 2021 | 3 minuten lezen

"Wij zijn gestart met het KNHS Young Leaders Program (YLP) omdat het ons heel leuk leek om jonge mensen de positieve effecten van de omgang met paarden te laten ervaren. Het is belangrijk dat je rustig, duidelijk en consequent bent bij de omgang met paarden.
Tijdens het YLP leren de Young Leaders de competenties, die je uiteindelijk nodig hebt om de juiste leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen door middel van omgang, verzorging en gezondheid van paarden. Dit doen ze door het behalen van verschillende badges. Elke badge heeft een eigen thema en bijbehorende competenties. Door bijvoorbeeld met een paard een parcours af te leggen leer je duidelijk aangeven wat de bedoeling is, leiding geven, luisteren en kijken naar je paard. Vindt hij iets spannend? Zo ja hoe kan ik mijn paard dan gerust stellen?

Niet bij alle badges wordt er gewerkt met paarden. Er zijn ook badges waar we de nadruk leggen op het plannen en organiseren. Zo hebben de Young Leaders al een keer een spelletjesdag zonder paard georganiseerd. Het leuke aan een dag zonder paard is dat alle broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes en vriendjes mee kunnen doen. Dit zorgt er voor dat er weer extra mensen naar je bedrijf toe komen.
De Young Leaders werden voor een flinke uitdaging gesteld. Wat komt er allemaal bij zo’n spelletjesdag kijken? Wat en hoeveel heb je nodig van alles, waar moet je op letten. Hoe ga je reclame maken voor deze dag en wat gaat het allemaal kosten? Prijsjes moeten geregeld worden en er moet bepaald worden hoeveel deelname aan de spelletjesdag moet kosten. In overleg met de manege-eigenaar van de wordt een budget opgesteld en doorgesproken wat de plannen zijn. En dan moeten er allemaal spelletjes verzonnen worden  en natuurlijk worden uitgeprobeerd!

Corona

Tijdens de coronaperiode was het even extra puzzelen. We hadden eigenlijk de planner badge op de planning staan. Tijdens deze badge gaan de Young Leaders hun eigen stal “maken”. Waar moet je op letten? Wanneer komt er voer, wanneer wordt de mest opgehaald, moet er een nieuwe bodem in de baan, wordt het land ingezaaid en noem het allemaal maar op. Er komt veel bij kijken en moet er veel gepland worden. Helaas door het coronavirus moesten we dit even omgooien, aangezien we buiten de lessen moesten geven en geen gebruik konden maken van het leslokaal. Deze badge hebben we gewisseld voor de badge over ruiterfitheid.

Ouders erbij betrekken

Wanneer alle opdrachten goed zijn uitgevoerd, hebben we de badge-uitreiking. Hiervoor organiseren we eigenlijk altijd iets waar ook de ouders bij kunnen zijn. Bijvoorbeeld een presentatie voor de ouders, een filmpje van alles wat we die badge hebben gedaan of bijvoorbeeld een quiz over wat de paarden wel en niet mogen eten. Dit werd nu even lastig aangezien we niet alle ouders bij elkaar konden laten komen. Omdat wij het wel belangrijk vinden dat de ouders weten wat de kinderen leren, hebben de kinderen de opdracht gekregen om thuis een ruiterfitheidoefening uit te werken. Dit mocht een zelf verzonnen oefening zijn of een oefening die we de afgelopen weken hadden gedaan. Deze oefening gingen de Young Leaders uitleggen aan hun ouders of familie en daarbij werd ook verteld waar de oefening goed voor was. Bijvoorbeeld: een betere balans of coördinatie. Vervolgens deden ze de oefening voor en daarna mochten hun ouders, broertje of zusje deze oefening doen en keken de Young Leaders of hij correct uitgevoerd werd en zo nodig corrigeerden ze bijvoorbeeld de houding. Dit alles werd gefilmd en naar de coach van de badge gestuurd. Zo konden de Young Leaders hun sticker voor deze badge verdienen en wisten de ouders waar ze afgelopen badge mee bezig zijn geweest.

Feest!

De eerste Young Leaders hebben nu niveau 1 afgerond. Dit is natuurlijk wel een reden voor een feestje en gaat zeker nog gevierd worden als dit weer mogelijk is!

We hebben al verschillende uitjes gehad. We zijn op een andere manege wezen kijken, naar de voerfabriek geweest en de hoefsmid en tandarts zijn langs geweest. De KNHS organiseert ook regelmatig speciale dagen voor de Young Leaders, de laatste keer was deze op  landgoed Maarsbergen tijdens het Europese Kampioenschap Eventing, deze Young Leaders dag was ook zeer geslaagd. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe uitjes dus mocht iemand nog een leuk idee hebben of ons willen uitnodigen dan houden we ons van harte aanbevolen."

Kirsten rondt af: "Het KNHS Young Leaders Program is een mooie manier om je ruiters en amazones meer bij het bedrijf te betrekken! Paarden zijn meer dan alleen maar lekker paardrijden. Elkaar helpen is bij ons een belangrijk speerpunt en het YLP is hier een mooie aanvulling op, doordat de Young Leaders van niveau 2 de kinderen van niveau 1 helpen."

Wil jij ook meer informatie over het KNHS Young Leaders Program kijk dan op www.knhs.nl/youngleadersprogram of neem contact op met Patricia Bronkhorst, accountmanager KNHS-jeugdzaken via p.bronkhorst@knhs.nl.