Praktijkverhaal

Stal ´t Kabel: de plek waar ruiters zich ongelimiteerd kunnen ontwikkelen

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
29 december 2020 | 4 minuten lezen

Eigenaar worden van de manege waar je zelf vroeger altijd al gereden hebt. Voor veel ruiters misschien een onrealistisch toekomstbeeld, maar niet voor Sanne Winters. Samen met haar partner Ronald Boers kochten zij in 2007 Stal ’t Kabel. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een manege waar ruiters ongelimiteerd hun rijvaardigheid kunnen ontwikkelen.

“Toen Ronald en ik het bedrijf in 2007 kochten was er niet veel meer over van de manege waar ik tot mijn achttiende heb gereden” vertelt Sanne. Het bedrijf stond al een paar maanden leeg en was niet meer te herkennen als het ooit zo levendige manegebedrijf. Ronald en Sanne zijn de eerste vier maanden dan ook alleen maar bezig geweest met het opknappen van het bedrijf. Beiden zijn al vanaf jongs af aan fanatiek binnen de paardensport. Ronald heeft op hoog niveau gesprongen en geeft nu de spring- en crosslessen aan zowel de manegeruiters als de pensionklanten op hun bedrijf. Sanne heeft Grand Prix dressuur gereden en rijdt momenteel Lichte Tour met haar huidige paard. Deze sportieve genen hebben ze ook doorgegeven aan hun dochter Esmee, zij rijdt internationaal Z2-dressuur bij de pony’s.

Vandaag de dag ontvangt het bedrijf ruim 250 manegeruiters per week en staan er twintig paarden in pension. “Naast de standaard disciplines zoals dressuur en springen hebben we op onze accommodatie nog meer te bieden aan de ruiters” vertelt Sanne. “Zo hebben we een crossterrein en kunnen de paarden regelmatig een sprintje trekken over de renbaan.” Door de diversiteit van het bedrijf en de ervaring van Ronald en Sanne, blijft het niet bij het geven van instructie aan de manegeklanten. “We hebben een groot aantal fanatieke pensionklanten die Ronald en ik begeleiden. Ronald verzorgt de lessen voor de springruiters en ik voor de dressuurruiters. Je hoeft niet perse bij ons op het bedrijf te staan met je paard om bij ons te kunnen lessen. We ontvangen ook regelmatig ruiters van buitenaf.”

Buiten de ruiters van Stal ’t Kabel ontvangt het bedrijf ook studenten van de opleiding Paardensport van Lentiz . Stal ’t Kabel is hierin een zogenoemd ‘satelliet-bedrijf’. Een satelliet-bedrijf is een bedrijf waar gemiddeld vier studenten per leerjaar, één dag in de week komen voor praktijkleren, waarbij het hoofddoel is om intensief te oefenen met paardrijden en lesgeven volgens de normen van de ORUN.  Stal ’t Kabel ontvangt momenteel leerlingen uit drie leerjaren. Dit betekent dat er drie dagen per week studenten aanwezig zijn. “In de ochtend helpen zij ons bij de dagelijkse werkzaamheden op stal. In de middag gaan we altijd intensief met ze aan de slag om de studenten beter te leren paardrijden en om ze te leren les te geven.” Buiten Stal ’t Kabel zijn er nog een aantal FNRS-bedrijven die ook als satelliet-bedrijf fungeren. “Het is leuk om deze begeleiding samen met andere bedrijven te kunnen doen”, geeft Sanne aan. “De verschillende bedrijven hebben allemaal een andere focus, waardoor de studenten bij elk bedrijf iets anders meekrijgen. We hebben als satelliet-bedrijven ook onderling regelmatig contact en kunnen daardoor samen sparren over bepaalde zaken, dit houdt je als ondernemer scherp.”

Sanne en Ronald vinden het erg belangrijk dat ruiters de kans krijgen om zich zo lang mogelijk te blijven ontwikkelen. Daarom hebben zij een aantal jaar geleden het Equitalent Plan in het leven geroepen. Het Equitalent Plan is voor manegeruiters zonder eigen paard die duidelijk meer in hun mars hebben dan dat in eerste instantie naar voren zou komen in een groepsles. Sanne: “Ik denk dat veel talent van ruiters verloren gaat wanneer zij enkel in de manegelessen blijven rijden. Wij zien regelmatig ruiters voorbij komen die echt goed kunnen paardrijden, maar zichzelf en de ouders daar niet bewust van zijn.” Met het Equitalent Plan wil Sanne deze ruiters de kans geven om zichzelf verder te ontwikkelen binnen de paardensport. “Het is voor veel ouders vaak niet mogelijk om een eigen pony of paard aan te schaffen, daardoor stopt vaak ook de ruimte om verder te ontwikkelen in de paardensport. Wij denken dat dit niet nodig is wanneer de ruiter de juiste begeleiding en aandacht krijgt.” Om ervoor te zorgen dat dit traject voor ouders betaalbaar is, is Sanne hard opzoek gegaan naar sponsors. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat ouders met dit traject alsnog meer geld kwijt zijn dan de standaardlessen die ze al betalen. De kosten voor het intensief begeleiden zijn wel hoog. Een van de gevonden sponsors is onder andere Harry’s Horse. Het geld dat wij van hen ontvangen gaat rechtstreeks naar de talenten.”

Ronald en Sanne hebben nog genoeg toekomstplannen. Sanne: “Wij zijn zeker nog niet uitgegroeid als bedrijf. We willen in de toekomst nog het een en ander gaan veranderen. Zo willen we de focus van de manege nog meer verleggen naar echte sportmanege met kwalitatief goede paarden en pony’s.” Dit betekent niet dat het bedrijf niet meer toegankelijk zal zijn voor beginners. “De paarden en pony’s moeten ook gewoon betrouwbaar zijn om mee te kunnen lopen in de beginnerslessen, maar moeten ook geschikt zijn voor de sport.” Ronald en Sanne willen ook graag meer tijd investeren in de in- en verkoop van sportpaarden en –pony’s: Rosa Sporthorses. “Met Rosa Sporthorses hebben we al een aantal hele leuke verkopen kunnen realiseren. We hopen dit in de toekomst nog verder uit te breiden. Drie jaar geleden zijn we begonnen met het jaarlijks aanschaffen van twee veulens. Deze willen we uiteindelijk in kunnen zetten op ons bedrijf of uiteindelijk verkopen. De eerste lichting wordt dit jaar drie en biedt veel perspectief.”