Praktijkverhaal

Les Chevaux: "Meegaan met de tijd en toch de bedrijfscultuur behouden is ons doel"

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
10 december 2020 | 3 minuten lezen

In een gebied waar de voorlaatste ijstijd zijn sporen heeft nagelaten, met prachtige Hunebedden, heuvels en een uitgestrekte natuur vind je het bijzondere bedrijf van Martin en Renee Bottelier.  De rust en ruimte die de omliggende natuur biedt, lijkt te weerspiegelen op de organisatie. Er heerst een ongekende structuur, die zorgvuldig door het team is opgebouwd en ertoe leidt dat het bedrijf zich écht onderscheidt.

Teamspirit

Het veelzijdige paardenbedrijf van vader Martin en dochter Renee is een plek waar je tot rust komt door een combinatie van de natuur, sport en de dieren. Martin: “Ik wilde een bedrijf runnen waar ik mijn eigen dochters zou durven achterlaten. Dan moet het écht veilig zijn en goed georganiseerd.” Het vaste team van Les Chevaux draagt dan ook allemaal dezelfde visie uit. Renee: “Wij leiden ons eigen personeel op. Jeugd met gevoel, teamspirit en inzicht binden we aan ons door hen een baan en een gestructureerd opleidingstraject te bieden. Dat begint als ze 14 a 15 jaar oud zijn.”

Naast het vaste personeel, is er een flexibele schil, deze bestaat uit mensen die sinds hun jonge jaren aan Les Chevaux gebonden zijn. Martin: “Deze mensen helpen ons bij de pieken op ons bedrijf, zoals in de zomerperiode met vakanties, kampen en het begeleiden van buitenritten.”

Gezamenlijk eten en activiteiten op én buiten de manege, maken dat het team meer voelt als een hechte vriendengroep dan als collega’s. Renee is ervan overtuigd dat de klanten deze fijne sfeer kunnen voelen, zodra ze het erf op lopen.

Opleidingstraject ruiters & personeel

Les Chevaux is een veelzijdig bedrijf. Er worden vakanties georganiseerd, ponykampen, trektochten, wedstrijden, buitenritten voor dagjesmensen en rijlessen op manege- en eigen paarden. Tevens is Les Chevaux een KNHS-opleidingslocatie voor instructeursopleidingen, gedoceerd door Renee.

Het personeel van Les Chevaux wordt geselecteerd op kwaliteiten die het team sterker maken. Dit kan mét of zonder paarden zijn. Zo is recent een nieuwe vaste kracht gestart, die deel uitmaakte van de flexibele schil. Zij is, naast haar werk bij Les Chevaux, parttime assistent manager bij een groot elektronica concern. Renee hoopt van haar werkervaring buiten de paardenbranche nieuwe inzichten te krijgen die het bedrijf verder kan laten ontwikkelen.

Renee: “In principe begint al ons personeel als weekend- of vakantiekracht. Meestal als opzadelhulp en allround stalmedewerker. Wij vinden het belangrijk dat al onze ruiters veel over de omgang en verzorging van het paard leren. Onze opzadelhulpen begeleiden dit proces onder toeziend oog van de instructie. Er zijn gestructureerde lesplannen en leerdoelen geschreven voor zowel de omgang met het paard als het rijden, waar ons personeel mee werkt. Bij starterslessen wordt dit afgevinkt en voor de gevorderden worden er logboeken bijgehouden met de individuele leerwensen en de lesideeën die daarbij passen. Zo weet iedereen die komt werken exact wat de ruiter deze week zowel op als naast het paard moet leren. Dit biedt structuur aan het team, maar ook aan ouders en ruiters.”

Als de jonge collega’s ervaring hebben opgedaan in het aanspreken van ruiters, inzicht hebben en oud genoeg zijn, mogen ze hun ruiterbewijs halen om buitenritten te begeleiden en krijgen ze steeds meer verantwoordelijkheden.

“Werken ze al een tijdje bij ons en hebben ze de ambitie instructeur te worden? Dan mogen ze onder toezicht van een gediplomeerd collega starterslessen geven. Wederom met de lesplannen in een gestandaardiseerde routekaart. Zo doen ze ervaring op en kunnen ze zelf onderzoeken of het behalen van een instructeursdiploma hun ambitie is. Als blijkt dat ze graag instructeur willen worden, dan mogen ze via Les Chevaux het diploma behalen. Uiteraard stimuleren wij ook onze instructeurs om zich te blijven ontwikkelen. Hiervoor hebben wij regelmatig overleg. Zodat onze bedrijfscultuur  geborgd blijft.”

De ruiters kunnen na de starterslessen, met een afgevinkte routekaart, instromen in de reguliere groeps- of privélessen. Ook in deze lessen staat de individuele ontwikkeling centraal.

Nieuwe tijden

In 2019 heeft Renee het stokje van haar moeder over genomen bij Les Chevaux. Renee en Martin willen de bedrijfscultuur behouden, maar meegaan met de tijd. Het onderscheidend vermogen wat Les Chevaux heeft, wordt daarom ook steeds meer digitaal uitgedragen. Zo wisten ze ondanks de coronasluiting de (nieuwe) ruiters en ouders middels grappige en educatieve social media aan zich te binden. De nieuwste digitale actie? De ruiterkampen en tiener experience krijgen in 2021 geen bonte avond meer, maar een heus bioscoopscherm waarop ze hun eigen kampfilm kunnen afspelen.

Foto's: Roland Hitze, Remco Veurink en Gijs versteegh