Praktijkverhaal

Stal van Brenk: volledig overgeschakeld op groepshuisvesting

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
6 november 2020 | 3 minuten lezen

‘Stal Van Brenk’ te Groenekan, onder de rook van Utrecht, is een modern en ruim opgezet ruitersportcentrum waar tegen de duizend klanten wekelijks genieten van de paardensport. Opvallend feit: men koos voor groepshuisvesting en kreeg daarin de pensionklanten mee. Waarom kozen zij voor groepshuisvesting en wat levert het ze op?

Een wandeling met Willem en Marrie van der Horst over het terrein, dat zeer ruim van opzet is, leert ons dat de accommodatie voldoet aan alle eisen, die men aan een eigentijds ruitersportcentrum stelt. Drie binnenrijbanen, twee van 20 x 40 m en één van 25 x 40 m, ogen ruimer omdat ze onder één dak gesitueerd zijn. Een grote buitenrijbaan van 45 x 45 m en een springterrein liggen er ondanks dat het de afgelopen avond en nacht flink geregend heeft tot in de puntjes verzorgd bij. “Agterbergbodems”, zegt Willem met waardering voor deze ‘bijna-buurman’. Er is geen plasje te zien. Willem en Marrie hebben gekozen voor zoveel mogelijk groepshuisvesting. Als eerste waren de pony’s aan de beurt; de ruinen en merries apart. Onlangs heeft men ook voor de paarden een groepsaccommodatie laten bouwen, met vrije uitloop naar buiten. De meeste paarden lopen buiten, ook als het regent. Sommige staan op hun gemakje te knabbelen aan het voer uit de ruif buiten of dat op de grond ligt binnen; het werkt zoals we dat kennen uit koeienstallen. Wat opvalt: de rust. Uiteraard zijn er ook de nodige boxen want niet ieder paard is geschikt voor deze vorm van huisvesting.

Groepshuisvesting bevordert welzijn

Waarom de keuze voor groepshuisvesting? Marrie: “Het was een weloverwogen keuze omdat we de paarden en pony’s dichter bij hun oorspronkelijke leefwijze wilden brengen. In groepsverband worden ze socialer, ze bewegen meer, ze krijgen de hele dag voer aangeboden en ze worden rustiger omdat de rangorde niet langer in de les wordt bepaald, maar in de groep. Tijdens de lessen hebben we daar veel voordeel van. Toen we de overstap maakten hebben we in de wei en de paddocks bekeken welke groepjes zich vormden en welke paarden buiten de boot vielen. In de groepen is er, net als in de natuur, altijd een leider. En net als in de natuur zien we af en toe een wondje of een bijtplek, maar dat zijn uitzonderingen. We voeren geen krachtvoer, maar een goede kwaliteit hooi of kuilgras. Paarden, die wel krachtvoer krijgen, wordt het apart aangeboden. Paarden, die niet binnen de groep passen omdat ze bijvoorbeeld te laag in de rangorde staan, van nature te druk zijn of op een leeftijd zijn gekomen dat ze meer rust nodig hebben, stallen we in boxen. Een groot deel van onze pensionklanten heeft ook voor de groepshuisvesting gekozen. Zij zijn overtuigd geraakt van de voordelen van de rust, de ontspanning en het welzijn. Nieuwe paarden proberen we in de paddock uit met een klein aantal paarden. Hoe reageert die groep? We volgen het proces tot de rangorde opnieuw is bepaald.”

Geeft groepshuisvesting ook financieel voordeel? Willem: “Dat is niet het geval. De paarden eten meer. De groepsstallen moeten dagelijks worden schoongemaakt. Er moet personeel beschikbaar zijn om de paarden uit de groep te halen omdat we niet willen dat iedere klant tussen de paarden gaat lopen. We zetten het paard dan vast op de poetsplaats waarna de klant z’n gang kan gaan. We hebben onze tarieven niet verhoogd, al zou dat eigenlijk wel moeten. We werken al langer met mensen met een beperking. Zij hebben er voor gekozen de groepsstallen schoon te maken. Voor hen en voor ons een win-win-situatie en als bedrijf leveren we ook op die manier een maatschappelijke bijdrage aan onze omgeving.”

Toekomst

Willem en Marrie van der Horst hebben er hard voor gewerkt om het bedrijf te maken tot wat het nu is. Hun beide dochters Kim (dressuur lichte toer, springen ZZ) en Marleen (gediplomeerd manege-instructeur) zullen het bedrijf te zijner tijd overnemen. Kim doet nu al de administratie. Stal Van Brenk heeft elf instructeurs in dienst. Marrie: “We leiden zelf onze instructeurs op waardoor ze passen in ons systeem van werken. Een systeem dat het organisatorisch en qua instructie mogelijk maakt, dat onze vele klanten tevreden zijn. Dat is steeds weer een uitdaging. We zijn er trots op, dat onze dochters ons levenswerk willen voortzetten.”