De Vosseburch: wijzer worden door schade
De paardensport is een prachtige, maar ook risicovolle sport. Waar ruiters en ondernemers vroeger op vertrouwen en ervaring bouwden, spelen aansprakelijkheid en regelgeving tegenwoordig een steeds grotere rol. Dit artikel is deel 2 van een drieluik waarin drie FNRS-ondernemers vertellen hoe ze te maken kregen met aansprakelijkheidsclaims en welke impact dit had op hun bedrijf. Van een slepende juridische strijd tot aangescherpte veiligheidsregels: hoe gaan zij om met de veranderende realiteit van de paardensport? Hieronder het verhaal van De Vosseburch.
Regels zorgen voor rust en duidelijkheid
Tijden veranderen, dat merkt Iris van Klink van De Vosseburch ook. Het spontane plezier van vroeger, zoals achterstevoren rijden of tikkertje spelen, is te risicovol geworden. “Wij zijn de laatste jaren steeds voorzichtiger geworden. Onze paarden en pony’s zijn braaf, maar ongelukken zijn niet uit te sluiten. We willen de risico’s minimaliseren en krijgen daarom steeds meer regels. Regels zijn niet slecht; ze zorgen voor rust en duidelijkheid.”
Ongevallenregistratie bijhouden is essentieel
De Vosseburch werd de afgelopen jaren een paar keer aansprakelijk gesteld. Van kleinere claims, zoals een kapotte cap of een gemiste skivakantie, tot aan een grotere claim voor blijvend letsel. “Voordat we lid waren van de FNRS registreerden wij onze ongevallen wel, maar niet zo accuraat als nu. Door schade en schande word je wijzer en nu weten we: alles moet geregistreerd worden. Een schadeclaim kan jaren later nog opduiken en de eigenaar of bezitter van een paard is altijd aansprakelijk.”
Nazorg en communicatie behouden binding
De verzekering van De Vosseburch neemt de afhandeling over, wat rust geeft, maar tegelijkertijd weinig inzicht biedt in het proces. “Aansprakelijk gesteld worden blijft vervelend. Zo’n proces is voor iedere betrokkene imponerend. Er worden allerlei vragen gesteld, maar soms is het best lastig om nog antwoord te kunnen geven na zo’n lange periode. Voor ons is naast het invullen van de ongevallenregistratie het belangrijkste dat we in gesprek blijven met de klant. Nazorg en communicatie behouden de binding die je hebt met elkaar en kunnen veel verschil maken in de nasleep”, eindigt Iris haar verhaal.