De Wolfshoeve: praktische creativiteit opent deuren
Een paardenbedrijf bouwen op twee verdiepingen? Brecht D’Hoore en Dominique van der Horst kozen voor deze bijzondere, maar in hun ogen logische oplossing. Met een slimme indeling en praktische creativiteit realiseerden ze hun droomaccommodatie, helemaal gericht op de toekomst.
Brecht D’Hoore en Dominique van der Horst startten hun bedrijf oorspronkelijk in de stallen van de ouders van Dominique om vervolgens een stap te maken naar een eigen plek aan de andere kant van het dorp. Toen na een jaar of zeven het manegebedrijf van de buren te koop kwam te staan, was dat een uitgelezen kans om hun bedrijf naast dat van haar ouders voort te zetten. "Dit was de manege waar ik ooit heb leren paardrijden," legt Dominique uit. "De manege die vooral gericht was op volwassenlessen en pensionstalling, werd met de nog draaiende bedrijfsvoering overgenomen in 2021. In eerste instantie zijn we daarmee doorgegaan om een centrum te realiseren waar je kan leren paardrijden, maar ook de topsport bedrijven. In dat eerste jaar kwamen we er al achter dat dit toch niet helemaal bij ons paste. Het hebben van pensionklanten beviel juist wél heel goed, dus we besloten om daar wel mee door te gaan."
Van verbouwen naar nieuwbouwen
Het was een oude accommodatie en dat ze die wilden moderniseren naar een toekomstbestendig paardenbedrijf, dat was wel duidelijk. Het lijstje werd volgens Dominique inmiddels zo lang dat volgens mij bijna alleen nog de spanten hetzelfde zouden blijven. "Van de plannen om te gaan verbouwen, werden het vervolgens dus plannen om nieuw te bouwen. We hebben geluk gehad dat we vrijwel direct een inventieve bouwmanager vonden die precies wist wat er wel en niet kon bij de gemeente. Dat, plus wat goede ideeën van twee architecten, brachten ons tot het plan van onze huidige accommodatie. In het proces dat een jaar duurde van brainstormen tot het moment dat we konden gaan bouwen, hebben we wekelijks samengezeten. Ons bouwplan werd direct door de gemeente goedgekeurd, waardoor het traject ons nog is meegevallen. Veel activiteiten en vergunningen waren er al, zoals voor de horeca, appartementen en het aantal paarden."
"Het zou alleen onmogelijk worden om al onze wensen op het bouwvlak te realiseren, waardoor we al snel op twee verdiepingen uitkwamen. Voor ons was dat niet vreemd, omdat we veel lessen geven in bijvoorbeeld Zuid-Korea waar dit vaker voorkomt. Door het hoogteverschil tussen de straatzijde en de achterkant van het terrein paste dit ook precies wat alle vereiste richtlijnen betreft. Door een relatiediagram te maken van alle faciliteiten die we op het bedrijf wilden hebben, bleek dat de rijbaan perfect een verdieping hoger zou kunnen. Maar dan kom je op het volgende probleem: je hebt een lopend bedrijf en dat wil je wel zo houden. Daarom is het hoofdgebouw heel lang blijven staan en hebben we om de bestaande bouw heen gebouwd."
Een veelzijdig bedrijf
Inmiddels zitten ze ruim een jaar in de nieuwe stal en bevalt het Brecht en Dominique heel goed. "Wij houden ons vooral fanatiek bezig met de dressuursport en het opleiden van jonge paarden tot de Grand Prix. De meeste van deze paarden komen uit onze eigen fokkerij. Dit is vooral sportief gezien heel leuk. Bedrijfsmatig geven we veel lessen en hebben we veel buitenlandse gasten die vast in training staan. Daarnaast is Brecht de dressuurtrainer van de eventers in België en was hij erbij in Parijs toen het team daar in actie kwam."
"Zelf zitten we regelmatig in het buitenland en dan is het extra fijn dat je een fijn team om je heen hebt en dat mijn ouders een oogje in het zeil kunnen houden. Op dit moment staan er 22 paarden in pension en 28 zijn van onszelf. Daarnaast is er ook nog een kleine ruitersportzaak, hebben we een horecagelegenheid en verhuren we de woonruimtes die daarboven zitten. De horeca exploiteren we niet zelf en is een op zichzelf staande brasserie die vooral veel door mensen hier uit de buurt wordt bezocht. En dan hebben we ook nog de evenementen die we hier vooral in het winterseizoen organiseren, zowel dressuur als springen op regionaal en nationaal niveau."
"Al deze activiteiten zorgen ervoor dat de inkomsten vanuit verschillende kanten komen en dus de risico’s wat meer zijn gespreid. Dit geeft ons sportief dan de kans om een paard iets langer aan te kunnen houden. Al moeten we regelmatig ook paarden verkopen. Er komen geen nieuwe stallen, maar wel paarden vanuit onze fokkerij. Als je door een spreiding in inkomsten een eigen fokproduct kan aanhouden om daar vervolgens mee op het WK voor jonge dressuurpaarden mee te rijden, zoals vorig jaar, dan is dat wel heel erg leuk."
Praktisch en duurzaam ingericht
"Behalve fijn personeel hebben we door de nieuwbouw bij de Wolfshoeve alles zo kunnen maken waardoor het in de praktijk werkt," zegt Dominique. "Bij alle materialen die we gebruikten dachten we na of een paard daartegenaan kon trappen en of we het met een stoomcleaner schoon kunnen spuiten. We wilden een mooi bedrijf met een landelijke uitstraling, maar het moest wel duurzaam zijn en weinig onderhoud kosten, want we hebben het al druk genoeg. Dus zijn we voor opties gegaan die lang mooi blijven, energie besparen en hebben we ervoor gezorgd dat we het overtollige regenwater in een daarvoor ingerichte sloot kunnen opvangen, waar we ook nog eens met de paarden doorheen kunnen."
"Ook hebben we in de stallen een klimaatsysteem geïntegreerd om te voorkomen dat het hier te vochtig kan worden. Daarnaast hebben we bewust veel buitenruimte gehouden, zodat alle paarden dagelijks naar buiten kunnen, in de winter in twee shifts in de paddocks en in de zomer ook in de weides. En daarnaast hebben we voldoende grasland om zelf ons eigen ruwvoer te kunnen produceren om daarmee controle te houden op de kwaliteit. Wij hebben hier nu ons droombedrijf staan. Alles werkt handig, de looplijnen zijn logisch en alles werkt functioneel."
Realistisch over investeringen
"Op de vraag hoe we dit gaan terugverdienen kan ik echter realistisch zijn, want ik wil het niet mooier maken dan het is," vertelt Dominique eerlijk. "Met ons bedrijf kunnen we prima onze broek ophouden. Maar deze bouw had puur op de inkomsten van ons bedrijf en hoe wij het runnen niet gekund. Wij hadden het geluk dat ik uit een ondernemersfamilie kom en dat uit een andere onderneming geld vrijkwam. Dat kan je op de bank zetten, maar je kan er ook met z’n allen veel plezier van hebben voor de komende tientallen jaren."