Praktijkverhaal

Bouwen aan de toekomst

Gezamenlijk zeilden ze vijf jaar lang de wereld over, starten in Portugal een fok- en trainingsstal genaamd Raio de Luz, zijn niet bang om KWPN én Lusitano’s te kruisen maar keerden door heimwee terug naar Nederland. In Meijel bouwden ze één van de meest prestigieuze stallen die het land kent. Ondernemers en avonturiers Esther en Wiro Bakker hebben met het nieuwgebouwde Utopia Equestrian Estate een paardendroom waargemaakt. Maar met welke regels en wetgeving moet je rekening houden bij de bouw van een nieuw complex? Dat bespraken we met Esther en Wiro en lees je in dit artikel.

Profielfoto van Han Aalmans
5 mei 2025 | 3 minuten lezen

De ideale paardenwereld

Bij de naam Utopia denk je snel dat deze is afgeleid van het woord utopie, een ideale wereld die niet bereikt kan worden. Maar niets is minder waar, want met de bouw van dit paardencomplex hebben Esther en Wiro hun droom waargemaakt: dé ideale huisvesting voor paard en mens. “Ella en Norma Utopia waren twee merries die ik helaas heb verloren in Portugal, maar ze hebben bijgedragen aan dit bedrijf”, begint Esther haar verhaal. “We hebben niet zomaar voor nieuwbouw gekozen. Na een lange zoektocht stuitten we in Meijel op een oude nertsfokkerij met veel land. In verband met de stikstof-regels zochten we veel land om later niet in de problemen te komen” vervolgt Esther. De oude nertsenfokkerij maakt plaats voor een duurzaam en tot in de puntjes doordacht paardencomplex. Bij het bouwen van een nieuw complex komen regels en wetgeving al snel om de hoek kijken. Naast de omgevingsvergunning, milieueisen en regels rondom duurzaamheid is er ook een persoonlijke wensenlijst. “We hadden veel grond nodig zodat de nieuwbouw naast persoonlijke eisen ook aan de bouw- en milieuregels zou voldoen”, begint Wiro. “Ook hebben we gelijk de kwaliteitseisen van de FNRS meegenomen in het ontwerp en de eisen van Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). We hebben letterlijk het kwaliteitsbeleid van de FNRS bij onze architect neergelegd zodat hier rekening mee gehouden zou worden. Ook de eisen van MDV waren belangrijk om van begin af aan mee te nemen. We zijn dan ook blij dat we voldoen aan deze eisen en dat we maar liefst vijf sterren hebben mogen ontvangen van de FNRS.”

Toekomstbestendig met Maatlat Duurzame Veehouderij

Om in aanmerking te komen voor MDV waren er voor Wiro en Esther verschillende criteria waar de bouw van hun stal aan moest voldoen. De MDV richt zich op duurzame praktijken binnen de veehouderij, en de eisen omvatten verschillende onderwerpen. Eén van die onderwerpen is ‘Diergezondheid en welzijn’. Een onderwerp dat bij Esther hoog in het vaandel staat. “In Portugal hebben we gemerkt hoe belangrijk het is dat gezondheid en het welzijn van de paarden gewaarborgd kan worden. Daarom hebben we een revalidatie ruimte laten bouwen. Naast een aquatrainer staat hier een trilplaat, loopband en een paardenspa. In samenwerking met een fysiotherapeut of osteopaat kunnen we de beste zorg garanderen voor paarden binnen en buiten onze stal. Juiste zorg is natuurlijk van uiterst belang, maar het welzijn van de paarden ook. Daarom heeft elke box een luik naar de buitenplaats en een luik naar het gangpad. Ook zijn de boxen extra groot. We hebben nog even getwijfeld om uitloop stallen te realiseren maar we kwamen in de knoei met de omgevingsvergunning en de routing van het gehele complex. Nu heeft elke stallenunit ruime zand- en graspaddocks die de twaalf paarden per unit voldoende beweegruimte bieden.”

  

Een stal met respect voor natuur

Het bedrijf heeft een duidelijk plan voor duurzaam beheer en een focus op milieuvriendelijkheid en ecologische impact. “Tijdens de bouw is hier met zorg aandacht aan besteed", vertelt Wiro. “Je wilt voor de natuurlijke omgeving zo min mogelijk belasting veroorzaken en ook daar zitten regels aan. Zo hebben we meer dan honderd bomen moeten plaatsen die perfect zouden passen in het omringende landschap. Dat is natuurlijk een flinke kostenpost maar je wilt ook dat je nieuwe complex zich zo goed mogelijk aanpast aan de omgeving. Langs de weides hebben we velerlei inheemse plantensoorten aangelegd. Deze zijn aantrekkelijk voor veel verschillende insectensoorten, die op hun beurt weer een voedselbron vormen voor verschillende vogels. Aan de achterkant van ons terrein vind je een wadi. Onze wadi wordt gevoed met regenwater van het gehele terrein. We kunnen hiermee al onze groenvoorzieningen op het gehele terrein voorzien van regenwater en zijn nagenoeg zelfvoorzienend.”

Een nieuw tijdperk in de hippisch wereld

Het gehele complex is een plaatje om te zien en doordacht tot in de puntjes. Iedereen kan hier genieten van de paarden en de sport. Maar waar dit complex, mede dankzij de eigenaren, zich toch wel het meest in onderscheid is in de vernuftigheden voor paard en mens. Alhoewel het paard in het gehele ontwerp centraal heeft gestaan is er ook aan de gezondheid van de ruiter gedacht. Met respect voor paard en mens is er ontworpen en dat ontdek je als Wiro hierover vertelt: “Belangrijk voor ons was dat het de paarden, maar ook de mensen, aan niks zou ontbreken. Voor de paarden waren lichtinval en optimale luchtcirculatie twee focuspunten. In elke stallenunit kan daarom het dak opengezet worden en is er overal voldoende lichtinval. Het drinkwater wordt op temperatuur aangeboden aan de paarden en daarnaast kunnen we van elk paard zien hoeveel water deze drinkt. Om de veiligheid van alle paarden te kunnen waarborgen hebben we per box een camera hangen. Zo kunnen de we ieder paard apart monitoren. Voor de ruiters is er een compleet uitgeruste fitness- en massageruimte en zijn er meerdere luxe appartementen beschikbaar. We hebben getracht een complex neer te zetten waarin het paard en mens aan niks ontbreekt.” De hippische wereld is een luxe paardencomplex rijker. Eentje waarbij respect voor paard en mens en het welzijn de gehele filosofie van bedrijf omhult, duurzaamheid een belangrijk aspect is en waarbij er met aandacht voor milieu, flora en fauna gewerkt wordt. Een voorbeeld voor de toekomst. •