Praktijkverhaal

Ruitersportcentrum Zutphen: meer paardrijden met Excellent-abonnement

Voor veel manegehouders een bekend probleem: een groeiend tekort aan manegepaarden en een stijgende vraag naar manegelessen. Bij Ruitersportcentrum Zutphen komt daar nog de wens van ruiters bij om vaker in de week te rijden of een paard te leasen. Dit daagde eigenaresse Irene Dijkhuijsen uit om een innovatieve oplossing te zoeken om aan de groeiende vraag van haar ruiters te voldoen. Ze heeft een oplossing gevonden die niet alleen haar ruiters, maar ook haar manegebedrijf ten goede komt.

Profielfoto van Chimene Pattimukaij
19 juni 2024 | 4 minuten lezen

Irene’s manegebedrijf biedt een breed scala aan activiteiten en faciliteiten voor zowel beginnende als gevorderde ruiters. Dit veelzijdige centrum, gelegen in het stedelijk uitloopgebied aan de rand van Zutphen, organiseert pony- en paardrijlessen voor kinderen en volwassenen en biedt daarnaast diverse activiteiten aan, zoals ruiterkampen, Bixie&Friends-wedstrijden en F-proeven

Bij Ruitersportcentrum Zutphen staan veiligheid, kwaliteit, welzijn en plezier voorop. Het manegebedrijf beschikt over maar liefst 28 manegepaarden en -pony’s, twee binnenrijbanen, een buitenbaan, een kantine, een ruime buitenpiste voor obstakeltraining, Trec en Working Equitation, een longeercirkel, ruime weidegang en zand- en verharde paddocks. Deze uitgebreide faciliteiten zorgen ervoor dat er voor dat al haar 200 ruiters, ongeacht niveau, wekelijks kunnen genieten van vele leuke aspecten van de paardensport.

Groepshuisvesting

De paarden worden zowel individueel als in groepshuisvesting gehouden. Er zijn in totaal vijf loopstallen: drie loopstallen van 8 bij 8 meter, waarin drie tot vier paarden per loopstal staan. De andere twee loopstallen hebben een afmeting van 4 bij 8 meter en worden bewoond door twee paarden. De paarden hebben voldoende bewegingsruimte, sociaal contact en onbeperkt ruwvoer, wat bijdraagt aan een optimaal welzijn. De overige individuele boxen in de grote en lichte loopstal hebben een afmeting van 4 bij 4,5 meter. Daarnaast zijn er nog twee stallencomplexen met in totaal nog 14 boxen, allen een afmeting van 4 meter bij 4 meter. 

  

Tegelijkertijd groeien met de manegelessen

Irene vertelt: "Door de grote vraag naar paardrijlessen hebben we meer (beginners) pony’s en paarden nodig voor de groeps- en privélessen. Daarnaast blijft de vraag van manegeruiters om een paard te leasen bestaan.  Daarom hebben we een andere constructie ontwikkeld waarmee we wel het ‘leasegevoel’ kunnen aanbieden en wij tegelijkertijd ook met onze 28 manegepaarden- en pony’s door kunnen groeien met de manegelessen”. Om toch in de behoefte van ruiters te voorzien, heeft Ruitersportcentrum Zutphen het leaseconcept ingeruild voor een Excellent-abonnement.

In tegenstelling tot een volledige leaseweek of een volledige leasedag, kunnen de manegepaarden voor zowel de privé- als groepslessen en de abonnementhouders op dezelfde dag worden ingezet, waardoor de belasting van de paarden wordt verdeeld. “Het Excellent-abonnement biedt ruiters de mogelijkheid om een specifiek paard voor langere tijd te reserveren. Het houdt in dat ruiters drie uur per week kunnen paardrijden op hun lievelingspaard of -pony, waarvan twee uur in een vaste groepsles en een uur vrij rijden, of een uur in een vaste groepsles en twee uur vrij rijden, verdeeld over drie dagen. De ruiters mogen op vaste dagen en tijden hun paard of pony komen rijden en verzorgen. Op basis hiervan maak ik zo optimaal mogelijk een planning voor de overige lessen," aldus Irene.

Duidelijke communicatie is essentieel

Het Excellent-abonnement brengt vele voordelen met zich mee. Voor de manege zorgt het voor stabielere inkomsten en meer loyale klanten. Voor de ruiters biedt het meer rijmogelijkheden en het gevoel van het hebben van een eigen paard. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals het logistiek plannen van rijtijden en het beheren van de verwachtingen van klanten.

“Het is essentieel om duidelijke communicatie en verwachtingen te hebben met de klanten, zoals het vastleggen van tijden voor het rijden en verzorgen van de paarden door middel van een eenvoudig contract, zodat zowel de klanten als het manegebedrijf optimaal kunnen profiteren van deze regeling,” vertelt Irene.

    

Verrijking van het aanbod

De overstap van leasen naar een Excellent-abonnement is niet de enige aanpassing die Irene in haar bedrijfsvoering heeft doorgevoerd. Irene heeft besloten om naar aanleiding van een kostprijscalculatie met de FNRS geen pensionstalling meer aan te bieden. Irene: “De verhouding tussen pensionklanten en manegeruiters was niet meer in balans. We zouden het tarief voor de pensionklant zo drastisch moeten verhogen dat ze daar dan ook meer service voor hadden verwacht, wat wij hen niet kunnen bieden.” Daarnaast is de manege ook gestopt met het aanbieden van de vier springlessen per week. De vraag was erg hoog en er was geen verloop in de springlessen. Het niveau van de ruiters werd ook steeds hoger, en daarmee nam ook de belasting van de paarden en pony’s toe. We hebben de springlessen in de reguliere lessen geïntegreerd, zodat iedereen aan bod komt en de belasting van de paarden wordt verdeeld.

Ruitersportcentrum Zutphen beschikt over een ruime buitenrijbaan die volledig is voorzien van Working Equitation-obstakels. Working Equitation stimuleert de mentale en fysieke uitdaging voor paarden. Voor ruiters biedt het een boeiende en afwisselende leerervaring die hen helpt hun technische en praktische vaardigheden te verbeteren. Paard en ruiter kunnen onder andere over een houten brug stappen, een poort openen en sluiten en slalommen in contragalop met een waperende vlag in de hand.

Irene: “Voor de obstakel training verzinnen we telkens nieuwe spannende obtsakels. Laatst hebben we een partij ballen uit de ballenbak gekocht! De paarden vinden het gewoon heel erg leuk, wat hun welzijn en motivatie ten goede komt. De ruiters vinden het ook ontzettend leuk omdat het zowel educatief als recreatief is.”

"Voorlopig zijn er geen grote toekomstplannen voor Ruitersportcentrum Zutphen. Ik heb de afgelopen periode al het een en ander aangepast in de bedrijfsvoering, zoals het stoppen met pensionstalling en het richten op de manegelessen. Daarnaast blijven we doorgaan met de ruiterkampen, de F-proeven, de Bixie-wedstrijden en de Working Equitation-lessen. Ik wil wat we nu doen, graag goed blijven doen!"

Win-winsituatie

Irene’s aanpak bij Ruitersportcentrum Zutphen is een inspirerend voorbeeld van hoe creatief denken en innovatie een bedrijf kunnen helpen om te gaan met sectorbrede uitdagingen. Door in te spelen op de behoeften van ruiters en tegelijkertijd te zorgen voor het welzijn van de paarden, creëert ze een win-winsituatie.