Praktijkverhaal

Klein Oever: plezier staat hier voorop!

Bij aankomst op het terrein van Klein Oever aan de Oud Avereest in Balkbrug is het direct duidelijk dat deze locatie niet alleen ingericht is voor paarden. Borden met bewegwijzering begeleiden je over het grote domein van jonge ondernemers Joost Rodenburg en Estelle van der Zanden. Van de manege, tot overnachtingsmogelijkheden en ruimte voor feesten en partijen: op Klein Oever valt er duidelijk voor iedereen wat te beleven.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 februari 2024 | 5 minuten lezen

Joost steekt van wal: “Wat natuurlijk direct opvalt is dat ons bedrijf eigenlijk niet handig is ingericht als paardenbedrijf. Omdat we naast onze manegeklanten veel gasten ontvangen voor feesten, partijen en vakanties straalt ons terrein vooral veel gezelligheid uit. Iedereen die bij ons komt, of het nu voor een paardrijles is of iets anders, moet hier vooral veel plezier beleven. Dat staat bij ons in alle facetten van ons bedrijf echt voorop.”

Deze opvatting hebben Joost en Estelle duidelijk van de vorige eigenaren overgenomen. De ouders van de vorige eigenaar startten 55 jaar geleden met een kleinschalig aanbod voor kindervakanties op het, toen nog, melkveebedrijf. “Ome Jaap vond het fokken van paarden leuk en er kwamen zo ook een aantal pony’s voor deze vakantieweken. Dat breidde zich snel uit en al gauw verdwenen de koeien en werden er elke zomer ponykampen georganiseerd. Onder kinderen in heel Nederland werden de kampen bij Klein Oever echt een begrip. Als klein jochie was dit voor mij ook echt het hoogtepunt elk jaar!” vertelt Joost lachend.

   

Een heel leven op Klein Oever

Toen hij 11 jaar was begon voor hem het avontuur op Klein Oever al. Nu ruim 20 jaar later is hij onlangs eigenaar van dit veelzijdige bedrijf geworden. “Ik ben eigenlijk nooit meer weggegaan. Van ponykampkind ben ik later deze kampen gaan begeleiden tijdens de vakanties. Ik volgde de instructeursopleiding en kon daarna zelfs fulltime aan de slag op het bedrijf. In de jaren die daarop volgde ben ik van instructeur doorgegroeid naar bedrijfsleider. De eigenaren hadden geen opvolgers en zodoende raakten we in gesprek over een eventuele overname. We moesten zorgvuldig ieders belangen in acht houden om voor beide partijen interessante afspraken te maken. Voor de oud-eigenaren is dit hun pensioen, voor mij, Estelle en onze kinderen is dit onze toekomst. We weten natuurlijk niet of onze kinderen onze passie voor paarden zullen overnemen, maar met de veelzijdigheid van het bedrijf kunnen we echt alle kanten op.”

Ruimte voor 800 man

Om deze mogelijkheden te benadrukken leidt Joost ons langs alle faciliteiten op het 8,5 hectare grote terrein. Opvallend is de grote houten hal. Hierin zitten sfeervol aangeklede feestzalen met een capaciteit voor 300 man. De sfeer wordt doorgetrokken in de aangrenzende binnenrijbaan van 40 x 80 meter. “Hier kunnen we twee tot drie paardrijlessen tegelijk geven. Dit is voor ons in de weekenden noodzakelijk, zodat we ’s middags de rijbaan vrij moeten hebben voor de feesten en partijen. De rijbaan wordt namelijk vaak als verlengde van de feestzaal gebruikt voor indoor spelletjes of een festival en biedt plaats aan nog eens 800 man. Voor al onze horeca-activiteiten werken we met 25 flexibele krachten op oproepbasis. De authenticiteit van de locatie en de sfeer op ons hele terrein is denk ik wat mensen het meeste aanspreekt. Bij ons is alles bespreekbaar.”

Het terras aan de voorzijde van de feestzalen kijkt uit over de landerijen en de sportvelden met diverse speelmogelijkheden voor kinderen. Centraal op het terrein bevindt zich de kroeg, nog een feestlocatie met ruimte voor 100 man, en staan er gele huifwagens voor in totaal 80 personen in een grote cirkel opgesteld. “Dit is het hart van onze (pony)kampen. De oudere jeugd overnacht met z’n vieren in een huifwagen. De kroeg dient dan als verzamelplaats en spelletjesruimte. De jongste jeugd slaapt in de woonboerderij iets verderop het erf. Hier zijn kleine slaapzalen ingericht zodat zij rustig kunnen slapen als de oudere kinderen ’s avonds nog aan het keten zijn.”

   

In de zomer alleen maar kampen

Tijdens een kampweek in de zomer ontvangen ze op Klein Oever 100 kinderen voor een ponykamp en 30 voor een survivalkamp. “Hierdoor ontstaat er elke week een leuke mix aan jongens en meisjes van alle leeftijden. Velen zien we elk jaar en sommige komen, net als ik vroeger deed, daarna weer terug als leiding. Tijdens een week kamp hebben we namelijk wel 25 vrijwilligers nodig om alle kinderen te begeleiden en te vermaken. De lessen worden dan wel verzorgd door onze vaste instructeurs, zij kennen de paarden en pony’s ook het beste.”

In een normale week volgen er zo’n 200 klanten paardrijlessen op Klein Oever. Joost vertelt dat hij hiervoor 35 paarden en pony’s beschikbaar heeft. “Tijdens de ponykampweken is dat natuurlijk niet voldoende om iedereen minimaal twee keer per dag te laten rijden. We hebben daarom nog 30 extra paarden en pony’s beschikbaar voor deze weken. Gedurende het jaar verleasen wij ze en staan ze bij particuliere paardenhouders. Een win-win voor alle partijen: wij hebben in onze piekweken fijne dieren beschikbaar en de leasers betalen geen aanschafkosten voor een pony of paard. Extra voordeel is dat kinderen na verloop van tijd ook gerust een grotere pony of paard kunnen leasen als ze te groot worden.”

Tijdens de ponykampen zijn er geen andere activiteiten op het terrein. Dan is de focus volledig op de ponykampkinderen. “Van april tot oktober hebben we eigenlijk altijd wel mensen te gast. Naast de kampen en de feestlocatie hebben we namelijk sinds een aantal jaar nog een groepsaccommodatie gerealiseerd aan de rand van ons terrein, langs de sportvelden. 5 lodgetenten bieden hier ruimte aan groepen van 36 personen.” Hier verblijven families, verenigingen, vriendengroepen maar ook veel schoolkampen.

   

Horeca het grootst, manege het meeste werk

Het is duidelijk dat de manege inmiddels niet meer het zwaartepunt is van het bedrijf. “Maar wel de tak met het meeste werk”, lacht Joost. “We organiseren voor onze manegeklanten ook veel activiteiten zoals F-proeven, KNHS-wedstrijden, spooktochten, buitenritten en fotoshoots. Ondanks dat we ver van dorpen en steden af zitten weten onze manegeklanten ons trouw elke week weer te vinden. Door de extra activiteiten creëren we extra inkomsten, maar vooral ook een binding met ons bedrijf en de paarden. Onze passie met paarden proberen we aan al onze bezoekers mee te geven door de inrichting en sfeer op het bedrijf.”

Een behoorlijke onderneming om als jong stel te runnen, maar het ondernemersbloed stroomt bij Joost en Estelle duidelijk door de aderen. Direct na de overname maakten ze al plannen voor de uitbreiding van de woonboerderij en tekenden ze 25 nieuwe stallen en een extra binnenrijbaan van 20x40 meter in. “We zijn inmiddels begonnen met de bouw hiervan en hopen op termijn de activiteiten op ons bedrijf hierdoor wat beter te kunnen spreiden. De druk op het gebruik van de grote binnenrijbaan op dagen met feesten en partijen neemt dan wat af. Ook werken we hiermee toe aan verbeterde welzijn voor ons paarden en pony’s met grotere stallen en een rustige omgeving. Uiteindelijk willen we de hele accommodatie onderhoudsarm en zelfvoorzienend qua energie krijgen. Nog genoeg werk te verrichten om het bedrijf uiteindelijk ook interessant te maken en houden voor eventuele overname van onze kinderen in de toekomst. Ze kunnen hier alle kanten op, zolang bij hen het plezier maar ook voorop blijft staan!”