Praktijkverhaal

Pensionstal Klein Heiligenberg: rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat. Dat zijn voor Liesbeth en Edy Reemst, eigenaren van Pensionstal Klein Heiligenberg in Leusden, de basisregels voor het management op hun bedrijf. Hoe zorgen zij ervoor dat dit waargemaakt wordt voor de ruim 100 paarden en de daarbij behorende eigenaren en eventuele bijrijders of verzorgers? 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
24 januari 2024 | 5 minuten lezen

Duidelijke structuur en afspraken

Bij het betreden van het erf van de pensionstal, gelegen op landgoed Heiligenberg, valt direct op dat het bedrijf er pico bello bij ligt. Terwijl er veel auto’s op de parkeerplaats staan heerst er rust in de stallen en op het terrein. Het moderne complex biedt ruimte voor alle disciplines van de paardensport. Ondanks de ruime opzet heeft het bedrijf een aangename ambiance. Een verdienste van de inzet van de familie en hun personeel én de duidelijke afspraken die zij met de klanten maken. Liesbeth: “Het is voor onszelf en de paarden prettig om een duidelijke structuur en afspraken te hanteren, maar het is vooral ook voor onze klanten fijn om precies te weten waar ze aan toe zijn. Ze vertrouwen de zorg van hun paard volledig aan ons toe, dat is wel iets waar we serieus en verantwoord mee om moeten gaan.”

  

Doen wat je zegt

Het gezin van Reemst, bestaande uit het echtpaar, dochter Maud en zoon Luc, verzorgt van meet af aan alles zelf op het bedrijf. “Alleen op die manier kunnen wij de kwaliteit garanderen die we beloven. We vinden het heel belangrijk om te kunnen doen wat we zeggen. Dat wordt ook door onze klanten gewaardeerd, want ze weten bij ons precies waar ze aan toe zijn. We bieden alleen in het geval van een ziek paard maatwerk, zodat het aanbod en de afspraken verder voor iedereen gelijk zijn. We winden er geen doekjes omheen en houden van heldere communicatie. Dat is ook wel nodig met het aantal paarden en klanten dat we inmiddels op ons bedrijf hebben.”

Het bedrijf groeide in korte tijd uit van een gemengd bedrijf met slechts vier paarden, naar de volwaardige pensionstalling van de huidige omvang. Edy vertelt: “Mijn vader is in 1977 per toeval begonnen met het aanbieden van stalling, toen een bekende een stal voor een pony zocht die zij gewonnen had op de braderie in Leusden. Mijn vader en broer hadden toentertijd vier tuigpaarden, naast gemengde bedrijf van mijn vader. Toen mijn vader en broer jaren later stopten met het houden van eigen paarden is de pensionstalling uitgebreid. In 1988 had ik mijn zinnen gezet op het voortzetten van het gemengde bedrijf van mijn vader, maar het bleek helaas niet meer lucratief. Liesbeth en ik hadden eigenlijk niks met paarden. We hadden al snel in de gaten dat er duidelijk behoefte was aan pensionstalling voor paarden én dat het een interessant verdienmodel kon zijn voor deze locatie. Met de groei van de pensionstalling is toen ook onze liefde en passie voor paarden gegroeid.”

  

Alle takken van sport

Edy: “Het is onze grootste passie om er dagelijks voor te zorgen dat alle paarden het bij ons goed hebben en hun ruiters, op elk niveau, kunnen genieten van de paardensport.” Alle takken van de paardensport kunnen daarom ook op het bedrijf beoefend worden. Door de unieke ligging zijn er talrijke uitrijmogelijkheden in de omgeving. Het bedrijf heeft een ruime springtuin, grote dressuurbaan buiten, een binnenbaan, twee longeercirkels en een stapmolen. Allen uitgerust met bodems geschikt voor (bijna) alle weersomstandigheden. Uniek zijn de ruime weilanden rondom het bedrijf, waar de paarden in de zomermaanden in groepen verblijven. De bosrand rondom het perceel zorgt voor natuurlijke schaduw. In de winter krijgen de paarden hun vrije beweging dagelijks in de groepspaddocks, allen voorzien van een keurige bodem. 

“We hebben klanten van recreatief niveau tot de topsport in zowel dressuur als springen. We hebben de faciliteiten zo ingericht dat er voldoende ruimte is voor iedereen om dit te beoefenen. Op deze manier lopen klanten elkaar nauwelijks in de weg en lijkt het vaak heel rustig, terwijl er toch vaak best veel mensen zijn.” 

  

Veranderingen doorvoeren moeilijk 

De ondernemersgeest van het echtpaar heeft er in de jaren voor gezorgd dat de locatie is uitgegroeid tot een volwaardig paardenbedrijf, waar ondanks de omvang veel individuele aandacht is voor alle paarden. Edy: “In 2006 hebben we het grootste complex met stallen en binnenrijbaan gebouwd, waarmee we het aantal stallingsplaatsen in een half jaar tijd meer dan verdubbelde. We hebben flink geïnvesteerd in efficiënte inrichting van gebouwen en oplossingen voor onze werkzaamheden, zodat we het werk ook grotendeels zelf konden doen. Dit hebben we jaren met de hele familie gedaan. Maar zoals veel hippische ondernemers wel zullen herkennen: je bent dan echt dag en nacht met je bedrijf bezig. We zijn ontzettend betrokken bij ons bedrijf en vonden het moeilijk om dingen hierin te veranderen en los te laten. Maar inmiddels hebben we wel drie medewerkers in dienst. Daarnaast hebben we er enkele jaren geleden voor gekozen dat de klanten hun paarden op zondag zelf buiten- en binnenzetten.” Liesbeth vult aan: “Ontzettend spannend om zo’n verandering door te voeren, maar het gaat heel goed. We waren bang dat we op maandag de rommel van zondag moesten opruimen, maar door de duidelijke afspraken met onze klanten weten ze precies wat de bedoeling is. We beginnen op maandag onze werkdag nu net zoals andere dagen. Dit geeft ons wel veel meer rust en vrijheid.”

  

Toekomst zonder opvolger

Om de toekomst van Pensionstal Klein Heiligenberg te garanderen heeft het echtpaar onlangs de handen ineen geslagen met dressuuramazone Lisan Katoen. Zij zal toetreden tot de VOF en maakt met de familie plannen om het bedrijf op termijn over te nemen. Edy: “Bij de ontwikkeling van je bedrijf en de nodige investeringen denk je continue aan de toekomst. Omdat onze zoon en dochter het bedrijf niet overnemen wilden we wel tijdig hierop voorsorteren. Lisan kennen we al geruime tijd en we bezitten dezelfde passie en denken hetzelfde over het management van de stal. Voor ons een prettig vooruitzicht om onze werkzaamheden nog wat meer af te kunnen bouwen. Uiteraard blijven we voorlopig nog wel betrokken, want we willen Lisan goed begeleiden in dit ondernemerschap.”

Fokkerij dressuurpaarden

De vader en broer van Edy begonnen op de Ursulineweg ooit met hun fokkerij met vier tuigpaarden. Inmiddels zijn er geen tuigpaarden meer aanwezig en fokt Edy met zijn broer niet onverdienstelijk dressuurpaarden. Wat begon met de aankoop van een aantal veulens via een veiling is uitgegroeid tot een serieuze fokkerij. Jaarlijks worden er een handvol veulens geboren van gerenommeerde hengsten. Deze worden op jonge leeftijd verkocht of verder opgeleid voor de keuring, IBOP of verdere dressuurcarrière. Edy: “Het is een kers op je werk als je eigen gefokte paarden het later goed doen in de dressuurbaan en goed in the picture gereden worden.”