Manege Beukers: Focus op veelzijdigheid
Manege Beukers uit het Noord-Hollandse Oudkarspel bestaat al bijna twintig jaar en is ondertussen uitgegroeid tot veel meer dan de bedrijfsnaam doet vermoeden. We gingen op bezoek bij dit allround ruitersportcentrum en spraken met eigenaar Ronald Beukers over zijn veelzijdig manegebedrijf.
Vanaf de weg is het niet te missen: twee grote roodgekleurde hallen met felgele deuren en raamkozijnen, naast een enorm weiland met een indrukwekkend crossterrein. De nieuwe Jan Beukers hal - vernoemd naar opa Beukers - biedt paard en ruiter alle ruimte en comfort. Net als de grote buitenbaan ernaast (45x100), die ook veel wordt ingezet voor wedstrijden en evenementen. Een uit de hand gelopen hobby, noemt Ronald Beukers zijn bedrijf, dat hij in 2005 samen met zijn vader oprichtte. “Mijn vader zei: ‘We doen de koeien weg en beginnen een manege.’ We hielden een open dag en na de eerste week zaten we al helemaal vol”, vertelt Beukers. Een jaar later kreeg de manege haar vijf sterren. Inmiddels dekt ‘manege’ niet helemaal meer de lading voor het bedrijf, dat door Ronalds hobby’s flink is uitgebreid. Het FNRS-ruitersportcentrum is naast een manege óók een pensionstal, het thuishonk van rijvereniging Beukers Hippix en de locatie van veel grote evenementen, zoals die van de internationale eventingwedstrijd North Holland Horse Trials. Het bedrijf telt inmiddels zo’n 500 manegeklanten, 65 pensionklanten die veelal wedstrijden rijden, 40 manegepaarden en pony’s en 17 werknemers waarvan drie fulltime.
Afwisseling
Juist die afwisseling vindt Beukers zo leuk aan zijn werk. “Ik begin drie ochtenden in de week om 07.00 uur met lesgeven aan pensionklanten. Dan ga ik voeren, lesgeven, hier en daar wat onderhoud plegen en iedere week ben ik wel een paar uur bezig met het organiseren van evenementen. De North Holland Horse Trials zijn bijvoorbeeld pas in april, maar de voorbereidingen beginnen al in september.” Ook is Beukers voorzitter van de rijvereniging en is hij tijdens de indoorwedstrijden voornamelijk in de keuken van de kantine te vinden. “Zeker bij grotere evenementen zoals Indoor Beukers moeten we echt even rammen in de kantine. Dan sta ik graag in de keuken. Maar ik houd het wel simpel hoor: een soepje, broodjes carpaccio, saté, nacho’s, dat soort dingen”, schetst de ondernemer.
‘Mijn vader zei: ‘We doen de koeien weg en beginnen een manege.
Na de eerste week zaten we al vol’
Eventing
In het oog springt het crossterrein van Manege Beukers, dat achter de stallen ligt. “Ik vind eventing de mooiste tak van de paardensport”, vertelt Beukers, die in het verleden zelf ook veel eventing heeft gereden en tegenwoordig óók nog crossbouwer tot en met internationaal drie sterren is. In 2014 organiseerde hij de eerste North Holland Horse Trials. De wedstrijd vindt voornamelijk plaats op recreatiegebied Geestmerambacht, dat vlak naast het ruitersportcentrum gelegen is. “Maurits van der Goes (van landgoed Maarsbergen, red.) zei destijds eens dat er in Nederland eigenlijk te weinig goede eventingwedstrijden zijn om ruiters en paarden naar een hoger niveau te tillen.
Ik wilde daarom heel graag vroeg in het seizoen een goede wedstrijd, zodat je direct een vliegende start kunt maken en daar de rest van het seizoen op verder kunt bouwen. Een eerlijke cross, die opbouwend is en waar de paarden iets van kunnen leren. Ik vind dat een cross overzichtelijk moet zijn voor zowel paard als ruiter. Hij mag zwaar zijn, dat zeker, maar wel overzichtelijk. Het moet niet ‘getrixt moeilijk’ zijn, met bijvoorbeeld hindernissen die om een hoekje staan, waardoor de paarden niet kunnen zien waar ze heen moeten. Dat noem ik ‘gemaakt’ moeilijk en vind ik niet eerlijk. Naar mijn mening was zo’n cross er niet in het voorjaar, dus ben ik hem zelf gaan organiseren.” Een geslaagd plan, want de wedstrijd zit ieder jaar helemaal vol en veel ruiters komen er graag met hun jonge paarden.
Bedrijfsfoto's: Diana Bloemendal/Paard&Sport
Portretfoto: Mara Ruijter/Paard&Sport
Manege-Activiteiten
Maar de basis is en blijft de manege. Er lopen zo’n acht tot negen pony’s in een les. “Sommige maneges kiezen ervoor om nog grotere groepen te maken, met soms wel dertien pony’s, maar dat vind ik te veel. We kiezen bewust voor iets kleinere groepen, zodat we iedereen voldoende aandacht kunnen geven.” Er wordt lesgegeven volgens de KNHS Ruitersopleidingen Brons en Zilver en er worden regelmatig onderlinge wedstrijden georganiseerd waar de ruiters FNRS-proeven mogen rijden. Manege Beukers doet tevens ieder jaar mee aan het NK Springen Manegeruiters, voorheen bekend onder de naam FNRS-KNHS Springcompetitie. “Onze manegeruiters zijn daar altijd heel enthousiast over en doen er graag aan mee”, vertelt Beukers erover. “We houden eerst op de manege een selectie tijdens drie of vier wedstrijden. De ruiters die tijdens deze wedstrijden het beste presteren mogen dan deelnemen aan de Springcompetitie.” Ook staan er regelmatig spelmiddagen op de agenda en worden er in de vakantie ponykampen georganiseerd.
De manegepaarden en pony’s van Beukers gaan regelmatig op de Vitafloor, sommigen zelfs drie keer per week. Dit is een trilplaat waar de paarden zo’n tien minuten per keer op staan, waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt en de paarden sneller herstellen na inspanning. ’s Winters komen ze ’s ochtends buiten in de paddocks, tot de lessen beginnen, en in de zomer blijven ze ook ’s nachts buiten. Een aantal van de pony’s heeft Beukers zelf gefokt. “Het is soms lastig om aan goede manegepony’s te komen, dus besloot ik om dat ook maar zelf te doen. Inmiddels lopen onze eerste eigen fokproducten in de lessen mee.”
‘We kiezen bewust voor kleinere lesgroepen,
zodat we iedereen voldoende aandacht kunnen geven’
Beukers stimuleringsplan
Uniek is het Beukers Stimuleringsplan, waarbij de manegeklant op een vaste manegepony twee keer per week wedstrijdgericht les krijgt, in dressuur en springen. Er wordt gereden in kleine groepjes van vier combinaties om iedereen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Zodra een ruiter een winstpunt heeft behaald op F8-niveau van de KNHS Ruiteropleiding Brons, mogen er KNHS-wedstrijden gestart worden. Op deze manier worden manegeruiters nog meer uitgedaagd om deel te nemen aan de wedstrijdsport. “Iedere maand is er hier op de manege een dressuur- en springwedstrijd, maar ze mogen ook elders starten”, legt Beukers uit.
“Er is veel vraag naar en we zitten op het moment ook vol, maar wellicht dat we het Stimuleringsplan nog wel een beetje gaan aanpassen. Ik wil namelijk graag dat BSP-leden wel wedstrijden gaan rijden. Dat wordt nu niet altijd gedaan. Sommige kinderen zijn lid omdat ze graag op een vaste pony willen rijden. Maar ik ben van mening dat je van competitie beter wordt. Je leert ontzettend veel van wedstrijden rijden. Er hebben inmiddels al meerdere ruiters met mijn manegepony’s op de KNHS Outdoorkampioenschappen en de Hippiade in Ermelo meegereden in het B- en L-springen. Een ontzettend mooi visitekaartje voor mijn bedrijf natuurlijk en het stimuleert de kinderen ook enorm! Dat vind ik hartstikke mooi om te zien.” Ook merkte Beukers een paar jaar geleden dat veel BSP-leden na een tijdje overgingen tot de aankoop van een eigen pony of paard: “Zo creëerden we ook weer een beetje handel én een vaste pensionklant erbij.”
Dochters
“Aangezien ik naast het lesgeven het organiseren van evenementen één van de leukste dingen vind om te doen, ben ik ook bezig met een grote buitenbaan erbij. Zodat we alle wedstrijden op zandgrond kunnen organiseren, zowel dressuur als springen.” Als we deze ondernemer vragen naar zijn verdere toekomstplannen komt het 'zo goed mogelijk helpen van zijn dochters' als antwoord tevoorschijn.
‘Er hebben al meerdere ruiters met manegepony’s
op de Hippiade meegereden, ontzettend mooi!’
“Toen ik dit bedrijf begon, reed ik zelf nog fanatiek. Ik sprong veel, deed eventing, maar daar ben ik mee gestopt vanwege tijdsgebrek. Dat is natuurlijk jammer, want je begint je bedrijf uit hobby, maar het eerste wat je laat gaan als het te druk wordt, is die hobby. Rijden hoef ik nu zelf niet meer, maar mijn twee meiden; daar ga ik voor. Als zij het graag willen, dan wil ik hen alle kansen bieden om verder te groeien in de sport”, vertelt Beukers. De oudste dochter van Ronald en zijn vrouw Yvonne, de 14-jarige Yenthe, is opgenomen in het A-kader eventing pony’s. “Een echt paardenmeisje. Daar hoef ik niks tegen te zeggen; die rijdt elke dag gewoon een stuk of vier, vijf paarden. Vorig jaar reed ze op de Europese Kampioenschappen”, aldus een trotse vader, terwijl hij naar de foto’s van zijn dochters wijst, die in de kantine hangen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de meiden over pakweg twintig jaar het bedrijf gaan overnemen. Toch? “De jongste, die is 9 jaar, zegt dat ze dat heel graag wilt. Ik hoop het natuurlijk, maar ze moeten het wel écht leuk vinden. Want het werk op een manege houdt nooit op!”