Praktijkverhaal

Manege Biessum: extra activiteiten kers op de taart

Manege Biessum ligt aan de rand van het historisch Gronings terpdorpje Biessum en het aangrenzende Biessummerbos, waar je heerlijk kan genieten van de mooie natuur. Manege Biessum staat niet alleen bekend om zijn uitstekende faciliteiten, maar ook om een breed scala aan extra activiteiten. Naast het rijden op paarden en pony’s biedt de manege andere activiteiten zoals het verzorgen van kinderfeestjes, verhuren van koetsen, diverse trouwarrangementen en de paarden spelen mee in films. Vervoer per ouderwetse en authentieke paardentram behoort ook tot de mogelijkheden. Mede-eigenaar Harm Prins vertelt hoe extra activiteiten een aanvullende bron van inkomsten en variatie kunnen zijn voor hun bedrijf. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
11 oktober 2023 | 3 minuten lezen

Manege Biessum heeft twee vestigingen en is een VOF met vijf vennoten, waaronder Harm, zijn ouders en twee broers. In Delfzijl hebben zij ongeveer 80 paarden staan, waarvan 30 paarden gebruikt worden voor de  rijlessen en ritten met koetsen en ongeveer 50 paarden staan in pension. Naast Manege Biessum runt één van de broers samen met zijn vrouw Manege Lipizza in Veendam. De andere broer verzorgt de menlessen en is de hoefsmid op beide locaties. In Veendam hebben ze ongeveer 50 paarden waarvan de helft gebruikt wordt voor de rijlessen en de andere helft staat in pension. Ze runnen beide bedrijven voornamelijk met de familie. Elke week komen er ongeveer tussen de 450 en 500 lesklanten verdeeld over beide bedrijven. 

Kinderfeestjes goede kweekvijver

Volgens Harm zijn kinderfeestjes ten eerste een geweldige extra activiteiten en kunnen een leuke en leerzame ervaring bieden voor kinderen die geïnteresseerd zijn in paarden en pony's. Op beide locaties worden kinderfeestjes verzorgt. “Ik ben er echt van overtuigd dat dit een geweldige manier is om kinderen aan te trekken om te gaan paardrijden. Het introduceert kinderen op een leuke manier in de wereld van het paardrijden. Wij hebben gemerkt dat veel kinderen die deelnamen aan een kinderfeestjes bij ons uiteindelijk besluiten om daadwerkelijk te komen paardrijden. Ze komen dan voor een proefles en bijna allemaal willen ze dan in de groepslessen meerijden. Dit is voor ons een goede kweekvijver.”

Extra activiteiten mogelijk door gedreven familiebedrijf 

Naast kinderfeestjes organiseert Manege Biessum ook diverse andere extra activiteiten. Ze verhuren koetsen voor verschillende gelegenheden, zoals jubilea, bruiloften, rondritten en filmproducties. De manege en pensionstal is de corebusiness, maar de familie is op den duur begonnen met het aanbieden van trouwarrangementen, waarbij de paarden die doordeweeks worden gebruikt voor lessen in het weekend worden ingezet voor bruiloften en rondritten. “We zijn op dit idee gekomen omdat mijn opa vroeger op een kleinschalige manier betrokken was bij evenementen zoals een Sinterklaasintocht of een bruiloft. We zijn dus begonnen met het koetsje dat mijn opa had. Nu kunnen mensen ons door het hele land inhuren voor speciale gelegenheden.”

De extra activiteiten zijn een groot succes geworden op Manege Biessum. Harm vertelt verder hoe mensen bij hun terecht komen en welke gelegenheden het meest populair zijn. “Mensen komen bij ons voornamelijk terecht via mond-tot-mondreclame of als mensen ons hebben zien rijden. Wanneer ze ons hebben zien rijden, groeit onze bekendheid. Of het nu gaat om trouwerijen, rondritten of uitvaarten, het merendeel van onze klanten komt via aanbevelingen van anderen. We hebben in het verleden deelgenomen aan een bruidsbeurs, maar de respons daarop was vrij beperkt. Welke gelegenheden het meest populair zijn varieert eigenlijk. Het afgelopen jaar hebben we meer uitvaarten gehad dan bruiloften, maar we hebben ook veel opdrachten voor films gehad.”

Voor films werkt Harm samen met Media Horses International. Als er in een film of een theatervoorstelling koetsen of rijtuigen gevraagd worden zijn zij de partij die dat verzorgt. “Vorig jaar hebben we enkele theatervoorstellingen gehad. Er waren in totaal vijftig voorstellingen en de regisseur wilde graag bij elke voorstelling een paard hebben. Ook hebben we deelgenomen aan een film van Britt Dekker. In de televisiewereld was er eigenlijk nooit echt een partij die dit deed. Soms zag je wel eens een paard met een koetsje voorbij komen in een film, maar het filmen zelf is natuurlijk al een vak apart. Vooral wanneer je paarden erbij betrekt, wordt het nog complexer. Regisseurs hebben vaak geen idee wat wel en niet mogelijk is met een paard. Daarom zijn we samen met Media Horses International deze samenwerking begonnen en hebben we al heel wat mooie projecten mogen realiseren. Dit loopt het hele jaar door. Het runnen van onze manege en alle bijbehorende extra activiteiten kan behoorlijk hectisch zijn, maar dankzij de samenwerking binnen onze familie kunnen we alles soepel laten verlopen. Op drukke dagen en tijdens evenementen kunnen we elkaars taken overnemen.”

Extra activiteiten kers op de taart voor inkomsten 

Het idee dat de extra activiteiten bij manege Biessum potentie hebben voor de toekomst begint steeds meer vorm te krijgen. ”We ontvangen constant nieuwe aanvragen. We zijn al zes jaar actief bezig met onze extra activiteiten en zien duidelijk groei. Momenteel vormen de maneges en de pension de belangrijkste bronnen van inkomsten, waarbij beide goed zijn voor 80% van onze financiën. De extra activiteiten spelen een steeds grotere rol en dragen voor 20% bij aan ons inkomen. De extra activiteiten zijn financieel gezien de kers op de taart. We geloven dat de groei van deze activiteiten de toekomst van ons bedrijf zal versterken.”