Praktijkverhaal

Stoeterij VZ Hackerom: passie voor paarden en bouw

Als passie voor bouwen én paarden samenkomt is het resultaat een professionele goed doordachte stoeterij waar paard en mens prettig kunnen leven en werken. Antoon Koenen, eigenaar van Stoeterij VZ Hackerom, en bedrijfsleider Marijke Koenen vertellen over de realisatie van het nieuwe complex, hun bedrijfsfilosofie en de manier waarop zij naar de hippische sector kijken.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
2 april 2023 | 4 minuten lezen

Waar Antoon Koenen ooit aan de Vogelenzang in Erp begon met één paard, heeft hij er inmiddels tientallen gefokt en verschillende successen behaald. Sinds de jaren ‘80 is hij al gepassioneerd bezig met de fokkerij van zowel spring- als dressuurpaarden. Op een steenworp afstand van de boerderij waar de familie Koenen opgroeide kocht Antoon een royaal perceel van 35 hectare met mogelijkheid tot het houden van paarden. Om zijn fokkerij te kunnen professionaliseren wilde hij op deze locatie een nieuw complex realiseren. “Ik verkocht de paarden eerder op jonge leeftijd, maar wilde de paarden eigenlijk nog wat verder kunnen opleiden. Zien waar ze tot uitgroeien en wat ze in huis hebben is toch wel het mooiste van je fokkerij”, vertelt Antoon. “Ik heb heel veel plezier in de training, vooral als ik geloof in een paard. Doordat ik ze zelf niet meer kan trainen heb ik een aantal ruiters in dienst die dit met mij en mijn paarden een interessante uitdaging vinden. Mijn lat ligt hoog, maar daar krijgt men dan ook veel kansen voor om door te groeien in de sport.”

   

12 jaar gewacht op vergunning

Om deze verbreding van de fokkerijtaken professioneel aan te pakken was het een grote wens van Antoon om een nieuw hippisch complex te realiseren met optimale trainingsfaciliteiten. Door de unieke ligging aan de rand van het beekdal van de rivier de Aa mocht er in eerste instantie niets gebouwd worden. “De aanhouder wint uiteindelijk! Ik heb 12 jaar moeten wachten op de vergunning. Door de jarenlange ervaring met mijn bouwbedrijf wist ik hier mee om te gaan en uiteindelijk een ‘groen voor rood’ plan aan te leveren waarbij de locatie en bedrijvigheden passen in het landschap. Ik heb een halve hectare natuur aan de rand van het perceel toegevoegd.”

Licht, lucht en ruimte

Zijn ervaring in de bouw heeft Antoon ook gebruikt bij het ontwerp van het hippische complex. “De inrichting is praktisch en multifunctioneel. Vanuit de bouw in de agrarische sector heb ik drie belangrijke pijlers meegenomen: licht, lucht en ruimte voor de dieren. Ik heb goed nagedacht over de looplijnen voor de dagelijkse werkzaamheden. De L-vormige rijbaan zorgt voor overzicht en rust tijdens de training of evenementen. De erkerstallen zorgen ervoor dat er altijd zicht is op andere paarden. Het complex is gebouwd met duurzame materialen die onderhoudsvriendelijk zijn. Het complex voorziet in de eigen energiebehoefte door de zonnepanelen op het dak, het regenwater wordt opgevangen in een speciaal aangelegde wadi en aan de biodiversiteit is gedacht door het perceel te beplanten met allerlei inheemse soorten. Belangrijk is dat er een prettig klimaat is voor paard en mens en iedereen zich hier thuis voelt. Ik heb het zo commercieel mogelijk gebouwd zodat het ook weer goed te verkopen is.”

Deze visie hanteert hij ook in de fokkerij. “Een paard dat niemand wil is niet interessant. Ik hou hier bij de hengstenkeuze en selectie dan ook zeker rekening mee. Om de kwaliteit van de paarden te waarborgen ben ik graag betrokken bij de training van de paarden en de bedrijvigheid op stal.”

   

Professionele ondersteuning

Marijke neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de dagelijkse werkzaamheden op de stoeterij. “Mijn ouders zeiden altijd ‘ga een vak leren’, maar niks is toch mooier dan van je hobby je beroep te maken? De passie voor paarden heb ik van huis uit al meegekregen en ik heb in de jaren de fokkerij van ‘Oom Antoon’ flink zien groeien. Toen hij in 2017 het nieuwe complex realiseerde, had hij behoefte aan professionele ondersteuning. Vanaf dat moment ben ik hem gaan ondersteunen in de bedrijfsvoering.”

Samen zorgen Marijke en Antoon voor een mooie balans in het bedrijf. “Antoon is ontzettend gedreven door zijn passie, maar er moeten ook bedrijfsmatige keuzes gemaakt worden. Daarin vullen we elkaar goed aan. Ik regel de administratie, inkoop, stuur het personeel aan en organiseer wedstrijden, evenementen en cursussen.” Vooral de organisatie van activiteiten komen uit de koker van Marijke. “Met zo’n prachtig complex kregen we vanzelf aanvragen of de locatie gebruikt mocht worden voor fotoshoots en andere activiteiten. Dat gaf ons het zetje om ook zelf wat te gaan organiseren. De locatie biedt ontzettend veel mogelijkheden door de ruime opzet. We verhuren de accommodatie nu geregeld. De aanloop van buitenaf zorgt voor een andere dynamiek op het bedrijf. Zo ontstaan er nieuwe contacten voor bijvoorbeeld de verkoop van een paard. Maar door het openstellen van deuren ontstaat er ook meer transparantie en begrip in de omgeving. Men vraagt zich niet meer af wat er ‘achter die hekken’ gebeurt, maar kan hier zelf komen rijden of tijdens een evenement binnen komen kijken. Dat wordt al zeer positief ervaren.”

   

Bijdragen aan een positief imago

Marijke maakt zich naast het runnen van de stoeterij ook druk over het imago van onze sector en de sociale acceptatie. “Wij liggen langzamerhand ook steeds meer onder een vergrootglas. Het is prettig om in onze omgeving bij te dragen aan een positief imago. Ik heb jarenlang in de varkenshouderij gewerkt. Ik heb daar geleerd om uit het verdomhoekje te komen door ervoor te zorgen dat je bedrijf een voorbeeld is en een visitekaartje in de omgeving. Laten we als paardensector ervoor zorgen dat ons niet hetzelfde overkomt als de varkens- en nertsenhouderij.”

Om deze ambitie waar te maken heeft Marijke zich recent aangesloten bij de ledenraad van de FNRS. “Mijn ervaring met dierenwelzijn, de organisaties er omheen en de valkuilen wil ik graag benutten om de toekomst van hippische ondernemers te verzekeren. Ik wil graag een actieve bijdrage leveren.

   

Professionele uitstraling door lidmaatschap FNRS

Stoeterij VZ Hackerom is lid van de FNRS om altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de sector. “Ik kan er informatie ophalen die waardevol is voor ons bedrijf, op de hoogte blijven van nieuwe regels die op ons af komen en ideeën uitwisselen met andere ondernemers. Doordat de FNRS samenwerkt met de KNHS kunnen wij eenvoudig wedstrijden organiseren zonder vereniging. Het lidmaatschap hoort wat ons betreft ook bij een volwaardig bedrijf en onze uitstraling naar buiten. Het geeft toch aan dat we aansluiten in de professionele wereld en de vijf sterren die we hebben gekregen van de FNRS benadrukt de kwaliteit van ons bedrijf.”