Praktijkverhaal

Manege Meinders: één erf voor zorg en paard

Erve Meinders is een bijzondere plek. Tussen de glooiende essen in Noordoost-Twente wordt op één erf de passie voor paarden gecombineerd met zorg. Een plek waar iedereen meetelt en waarde op eigen niveau toevoegt. Eigenaresse Ellen Loohuis vertelt vol trots over Manege Meinders, onderdeel van Erve Meinders.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
1 februari 2023 | 5 minuten lezen

“Ik werkte al jaren in de zorg en zag veel dingen gebeuren die ik zelf graag anders wilde doen. Ik ben opgegroeid op het melkveebedrijf van mijn ouders en toen zij voor de keuze stonden om het bedrijf te verhuizen of te stoppen, heb ik de kans aangegrepen om daar een eerste zorglocatie te realiseren.”

Van melkvee naar zorg

In 2004 startte Ellen de eerste zorglocatie op in Denekamp. Het voormalige melkveebedrijf werd ingericht voor opfok van jongvee en het houden van kleinvee en paarden. Een accommodatie voor het opvangen van jongeren met een zorgbehoefte werd erbij gerealiseerd. Op deze locatie begon het idee van een eigen manege vorm te krijgen. “Ik combineerde mijn baan in de zorg altijd al met lesgeven op een manege in de buurt. Dit waren lessen voor zowel mensen mét als zonder beperking. Ik zag hier de bijzondere interactie tussen paarden en mensen en bedacht me geen moment: dit wil ik ook aanbieden aan onze deelnemers.” De manege in Denekamp kreeg langzaam vorm. Het bleef echter kleinschalig door de opzet van de locatie, en zo ontstond de wens voor een tweede locatie waar zowel de zorgtak als de manege verder uitgebreid konden worden.

“Ik wilde graag een plek creëren waar ik alle facetten met elkaar kan combineren. Eén erf waar iedereen welkom is en waar iedereen, binnen het eigen kunnen, meewerkt en zo waarde toevoegt. Ik wil dat iedereen onderdeel uitmaakt van het bedrijf. Ze het gevoel geven dat ze er toe doen. Daarmee creëer je zelfvertrouwen en groei je als mens. Om die reden is het belangrijk dat er echte bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden op het erf.”

   

Kwaliteitseisen voor zorg en paardenwelzijn

Het perceel in Tilligte kwam al gauw in het vizier. “Het stond al aangemerkt voor het realiseren van een zorglocatie. Daardoor was het voor ons interessant. We hebben de oude boerderij gesloopt en konden volledig nieuw gaan bouwen. Hierdoor konden we precies naar eigen wens de manege en zorglocatie realiseren. Belangrijk voordeel is dat we ook gelijk alle kwaliteitseisen van de zorg en paardenwelzijn konden meenemen. Uitgangspunten voor de gebouwen waren veel licht en hoogte, dat vind ik erg belangrijk. Ik wilde overal veel ruimte creëren; dat is goed gelukt. In 2015 konden we nieuwe locatie feestelijk openen. We kregen zelfs in 2016 Willem-Alexander op bezoek!”

De moderne locatie in Tilligte huisvest inmiddels 12 vaste bewoners en 17 paarden en pony’s. De locatie beschikt over een ruim woonhuis voor de bewoners. Voor de paarden is het goed toeven in de ruime en lichte stallen of in een van de weides of paddocks. De locatie beschikt over 11 hectare land, waardoor de paarden jaarrond voldoende vrije beweging krijgen en ruwvoer van eigen land wordt gewonnen. De 150 lesklanten krijgen les van gediplomeerde instructie in de buitenrijbaan of lichte binnenrijbaan. De accommodatie is speciaal ingericht met brede gangpaden, geen drempels en een opstapperron zodat het veilig toegankelijk is voor iedereen.

   

Leerproces voor iedereen

“Het mooiste op deze locatie vind ik dat alles door elkaar loopt. Elke dag komen er, naast de vaste bewoners, gemiddeld 30 mensen voor dagbesteding. In totaal zijn er 70 deelnemers verdeeld over beide locaties. Zij werken samen met onze 40 zorgprofessionals en ondersteunende medewerkers mee bij het verzorgen van de paarden en de andere dieren, maar zijn ook samen verantwoordelijk voor de bakkerij, boerderijwinkel, tuin en horecagelegenheid. Hierdoor komen alle onderdelen samen op het erf. Deelnemers, reguliere manegeklanten, vrijwilligers, maar ook bezoekers aan ons erf leren hier heel veel van. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed, want werken met dieren en mensen is niet altijd goed te plannen. Maar dat is voor iedereen onderdeel van het leerproces. Samen maken we Erve Meinders.”

De dagbesteding en de paardrijlessen zijn wel duidelijk van elkaar gescheiden. “We willen iedereen naar niveau kunnen begeleiden bij het paardrijden. Zo starten we met veulentjeslessen voor beginners, maar hebben we ook themalessen voor oudere ruiters. Uiteraard is er bij ons volop ruimte voor ruiters met een beperking om paard te rijden. Onze droom is om nog een huifbed aan te schaffen, zodat echt iedereen bij ons kan genieten van de paarden. Geschikte paarden zijn we al aan het opleiden.”

   

Voormalig topsportpaarden in de manege

Voor de manegeruiters is er qua paarden voor elk wat wils. Er zijn paarden en pony’s van verschillende rassen en formaten. Bijzonder is dat er twee voormalige topsportpaarden van internationaal springruiter Gert-Jan Bruggink tussen staan. “Deze paarden mogen na hun topsportcarrière genieten van alle aandacht hier. Ze zijn de hele wereld al over gevlogen en vinden het heerlijk om nu onze manegeruiters de kneepjes van het vak te leren. Heel fijn dat Gert-Jan ons deze paarden heeft gegund. Ik hoop dat er meer mensen inzien dat een manegepaard in Nederland het zo slecht nog niet heeft.” *zie kader

Ondanks dat de manege is opgestart vanuit de zorg weten ook veel reguliere ruiters hun weg inmiddels naar Manege Meinders te vinden. “We zijn nu bezig om Manege Meinders nog beter als een apart merk weg te zetten, zodat we nog meer ruiters van buitenaf kunnen aantrekken. Het is wel de bedoeling dat alle onderdelen van Erve Meinders zich onafhankelijk van elkaar kunnen bedruipen. De horeca is wel de spil van onze locatie. Hier komen bezoekers in aanraking met alle facetten van ons bedrijf. Ook dit willen we nog verder uitbreiden onder de naam Koekhoes, bijvoorbeeld met het verhuren van vergaderruimtes.

   

Alles op één erf

In de toekomst wil Ellen er graag nog een woning bijbouwen. “Bedoeling is dan om het wonen meer te concentreren in Tilligte, zodat we de locatie in Denekamp wellicht een andere invulling kunnen geven. Ik woon met mijn gezin nog bij het oorspronkelijke bedrijf en merk dat het lastiger is om privé gescheiden te houden. Ik geniet elke dag met volle teugen van de bedrijvigheid om me heen en met deze stap kunnen we verder professionaliseren en onze missie ‘alles op één erf’ nog beter realiseren.

Paard verkopen aan een manege?

‘Geen handelaren, geen maneges’ is een bekende afsluiter in verkoop­advertenties. Veel particulieren verkopen liever niet aan een manege, omdat het idee leeft dat hun paard of pony er qua welzijn op achteruit gaat. Maar in hoeverre is het terecht dat een dergelijk imago aan maneges kleeft en manegehouders hierdoor problemen hebben geschikte paarden te vinden? FNRS en KNHS gingen voor de Paard & Sport erover in gesprek met betrokkenen zoals Manege Meinders en Gert-Jan Bruggink.

Waarom paard aan manege verkopen?