Praktijkverhaal

Manege Snorrewind: “Voorkomen dat paardrijden een elitaire sport wordt”

Bij Snorrewind in Markelo is het nooit saai. Naast de lessen staan er wekelijks 2 à 3 activiteiten op het programma van de manege. En behalve de manege-activiteiten zijn er ook nog Snorrewind Sporthorses, de Eventing Experience Twente en een fokkerij-tak te vinden op het flink uitgebreide erf. Een actief en borrelend bedrijf, vertelt eigenaresse Erna Bronsvoort – Willemink, die het bedrijf samen met haar man Rikus en zoon Joep runt.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
24 november 2022 | 4 minuten lezen

“Dat actieve en borrelende past bij ons,” vertelt Erna. “Ik ben mijn hele leven al actief in de paardensport en heb tijdens die carrière ook hoger in de sport gereden. Naast mijn werk als internationaal accountmanager reed ik internationale cross country’s. Ik heb ook subtop dressuur gereden en op niveau gesprongen, maar mijn liefde ligt bij de eventing.” Man Rikus, wiens ouders het bedrijf ooit startten, is de ‘mensen-man’. “Samen zijn we een sterke combinatie en hebben we als doel om paardensport te introduceren vanaf het inloopmoment en die mensen vervolgens aan ons te binden,” vertelt Erna.

Klanten binden

Het binden doen ze op Snorrewind met een bomvolle activiteitenagenda: van buitenritten tot ponykampen en van ouder-kindmiddagen tot F-proeven. “We proberen onze klanten te laten zien dat ze eigenlijk heel veel missen als ze één keer per week komen rijden. Daarom hebben we veel activiteiten voor allerlei verschillende doelgroepen. Hierdoor zien we dat mensen zonder eigen paarden hier toch 4 keer per week komen. Dat is volgens mij de kunst: niet méér klanten zoeken, maar ervoor zorgen dat dezelfde mensen vaker langskomen.”

Het woord klanten ligt overigens wat gevoelig, lacht Erna: “Laatst zei één van mijn klanten dat ze zich meer een lid van de Snorrewind-familie voelde dan een ‘klant’. Ik vond het heel mooi dat ze dat zei, want het laat zien dat we hier een community gebouwd hebben.”

   

Meer dan 100 vrijwilligers

Om die community draaiende te houden, is er een vast team van 18 teamleden. Daarnaast zijn er meer dan 100 actieve vrijwilligers op het bedrijf. Zij denken mee over de invulling van de jaarkalender voor de verschillende doelgroepen en zorgen ervoor dat de activiteiten in goede banen geleid worden. Erna: “Ik realiseer me dat zoveel vrijwilligers hebben heel bijzonder is. Ik krijg er wel eens kippenvel van: dan kom ik om 6 uur ’s ochtends in de kantine op een wedstrijddag en staat de muziek aan, worden er broodjes gesmeerd en staat de koffie aan. Allemaal dankzij vrijwilligers.” Bij Snorrewind zijn ze dan ook zuinig op deze vrijwilligers. Erna: “Ze zijn lid van de Snorrewind-familie: we laten zien dat we ze waarderen, hun inzet heel serieus nemen en dat het zonder hen niet gaat.”

Maatschappelijk relevant

Die volle activiteitenagenda dient naast de gezelligheid ook een ander doel: zorgen dat de verbinding tussen de maatschappij en de paardensector intact blijft. Daarom organiseert Snorrewind niet alleen activiteiten voor de eigen ruiters, maar ook koffieochtenden voor bejaarden, lezingen voor de plattelandsvrouwen en uitjes voor schoolkinderen. Daarnaast is het bedrijf erg actief voor het goede doel. Snorrewind steunt Villa Joep, een stichting die geld inzamelt voor de strijd tegen neuroblastoom. Het andere goede doel is Paardrijden voor Iedereen, een initiatief dat paardrijden mogelijk maakt voor ruiters met een beperking. Daarnaast stelt Snorrewind de daken van het bedrijf beschikbaar voor een lokaal zonne-energiecollectief. Erna: “Maatschappelijk relevant blijven is heel belangrijk. Als hippisch ondernemers zijn we er allemaal verantwoordelijk voor om contact te houden met de mensen die in eerste instantie niet zoveel met paarden hebben.”

   

Niet voor de elite

De huidige economische ontwikkelingen dreigen ervoor te zorgen dat Erna iets moet gaan doen wat ze liever niet doet: de prijzen heroverwegen. “Ons motto was de afgelopen 25 jaar om de sport zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het betaalbaar houden van de sport is een heel belangrijk onderdeel van de visie. Maar we komen inmiddels op een punt waarop we keuzes moeten maken: of we moeten accepteren dat een bepaalde doelgroep het niet meer kan betalen óf we moeten het product iets aanpassen, zodat het binnen bereik blijft. Het liefst doe ik dat laatste, zodat ouders niet aan hun kinderen hoeven vertellen dat ze de paardrijlessen niet meer kunnen betalen, maar dat het een beetje veranderd. Dat we de lessen iets inkorten bijvoorbeeld.”

Erna wil voorkomen dat paardrijden een elitaire sport wordt: “Dan raken we het contact met de maatschappij kwijt. We moeten ervoor zorgen dat er op iedere verjaardag, ieder buurtfeestje, iemand zit die ‘iets’ met paardrijden heeft. Die enthousiast is en erover kan vertellen, dingen uit kan leggen. Als we dat contact verliezen, komt onze sector nog meer onder druk te staan.” Ze vervolgt: “Economisch gezien is het slim om alleen mensen met een volle portemonnee binnen te halen, maar als we onze sector willen behouden, moeten we er samen voor zorgen dat we toegankelijk blijven.”

The big plan

Hoewel de manege het meest in het oog springende onderdeel van Manege Snorrewind is, zijn er nog drie bedrijfstakken, die de komende jaren steeds belangrijker gaan worden. Onderdeel van ‘the big plan’, zoals Erna zegt. Zo is er Snorrewind Sporthorses, de sportstal van zoon Joep. Hij leidt jonge paarden op en start op diverse concoursen. Erna is de vaste stalruiter: “Ik rijd dagelijks een aantal paarden voor Joep. Heel leuk om te doen.”

De Eventing Experience Twente is een ander nieuw bedrijfsonderdeel. Dit grote eventingterrein naast de manege heeft alles voor zowel de beginnende als gevorderde eventingruiter. Het oefenterrein wordt gebruikt voor de eigen lessen, maar kan ook geboekt worden door individuele ruiters, clubs en maneges. Erna: “We zijn hiermee begonnen vanuit mijn eigen passie voor de eventingsport en het is leuk om te zien dat het enorm goed loopt.” Tot slot is er nog de fokkerij. Daarbij focust het bedrijf zich niet alleen op het fokken van goede springpaarden, maar ook op die van manegepaarden. Om de fokkerij en opfok verder te professionaliseren, heeft het bedrijf recent de grond van de buurman erbij gekocht.

   

Ledenraad

Vanaf oktober 2022 is Erna (opnieuw) ledenraadslid van de FNRS. “In je eentje ga je snel, maar met zijn allen gaat het beter. Daar geloof ik heel erg in: de kracht van het collectief met behoud van de eigen identiteit. Iedere ondernemer moet op zijn eigen manier zijn bedrijf runnen, maar richting de maatschappij en politiek moeten we als sector gezamenlijk body laten zien. En daar zet ik me graag voor in.”