Praktijkverhaal

Stal Zevenmorgen: “Vergeleken met 300 koeien zijn 15 paarden helemaal niks!”

In de laatste editie van Paard & Sport waren meerdere FNRS-ondernemers te vinden met een verhaal over hun onderneming. Met toestemming van de redactie delen wij deze verhalen. In deze editie is het de beurt aan André en Isabel van Stal Zevenmorgen, die de koeien verruilden voor paarden. André en Isabel kochten in december 2021 een voormalig manegebedrijf in het Gelderse Baak. Het doel? Het wat vervallen bedrijf omtoveren tot een kleinschalige, exclusieve pensionstal. Tijdens de verbouwing kwamen ze voor flink wat uitdagingen te staan, maar ze blijven positief. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
22 september 2022 | 2 minuten lezen

Wietplantage op een droomlocatie

Isabel: “Deze stal stond net op Funda en toen zei André: ‘Dit is gaaf!’ Ik las alleen dat er een wietplantage in had gezeten en drie maneges in de afgelopen jaren. Het bedrijf had een half jaar leeggestaan. Ik reageerde: ‘Oh André, waarom zou je daar willen zitten!?’ Toch reden we erlangs en de plek was inderdaad mooi. We planden een afspraak voor een bezichtiging en werden enthousiast. Afgelopen december kochten we het.” 

“Vanwege de plek kon ik er meteen doorheen kijken”, vult André aan. “Isabel is altijd wat afwachtend, ik denk al snel te makkelijk. Maar met elkaar komen we een heel eind. In 2020 stopten we met het melkveebedrijf vanwege gezondheidsproblemen en de toenemende regels. Ik had er geen aardigheid meer in.”

Van koeien naar paarden

André wordt nu ingehuurd als zzp’er door de eigenaar van de boerderij en blijft buitenshuis werken. Isabel zal de pensionstal voornamelijk runnen. Over tien à vijftien jaar gaat het stel het samen doen. Ze hopen op deze plek oud te worden en het hopelijk over een paar jaar rustiger aan te doen. Isabel: “Mensen reageren soms verbaasd en vragen: En dan begin je een paardenbedrijf? Maar vergeleken met driehonderd koeien, zijn vijftien paarden helemaal niks!”

In Paard & Sport vertelt Isabel: “Het werken met paarden is voor mij niet nieuw. Ik volgde in Oostenrijk de opleiding tot instructrice. Dertien jaar lang gaf ik daar ’s zomers paardrijles en ’s winters ski-les. Totdat ik André leerde kennen, die daar op skivakantie was. In Nederland volgde ik later bij de KNHS de opleiding tot voltige-instructeur. Eigenlijk was het in eerste instantie helemaal niet onze bedoeling om een pensionstal te beginnen, maar we hebben er erg veel zin in!”

Verbouwing

De afgelopen maanden is er hard gewerkt. “Het bedrijf was helemaal uitgeleefd. De binnenbak is in 1992 gebouwd, daarna is er eigenlijk nooit meer wat gedaan. De oude boxen zijn afgebroken en er komen elf nieuwe, moderne stallen voor in de plaats. Om te verduurzamen krijgen we onder andere een nieuw dak en een goot voor de opvang van de mestsappen, zodat er minder stikstof in de lucht komt. Er komt een nieuwe buitenbak, twee paddocks en negen parkeerplaatsen. Voorlopig blijven we in ons oude huis wonen. De woning die bij stal staat, bleek achteraf zo slecht. Op advies van de architect laten we een nieuw huis bouwen”, vertelt André.

Voor de verbouwing heeft de familie het Certificaat Duurzame Veehouderij ontvangen. Daarover lees je hier meer. 

Verder lezen?

Lees het hele interview met André en Isabel, onder andere over de plannen voor de pensionstal in de digitale editie van Paard&Sport.