Praktijkverhaal

Burgmeijer QH: “Eerst jezelf africhten voordat je een paard kan africhten.”

De ouders van Arthur van Osch en Rieky Young zijn 50 jaar geleden, Stal Burgmeijer begonnen als manege met 600 lesklanten in de week. De vader van Arthur en Rieky draaide altijd countrymuziek, waardoor deze stijl er met de pap lepel is ingegoten. Als jonge ruiter was Rieky al succesvol in dressuur en springen. Op zoek naar iets nieuws in de paardensport, begon ze in het begin van de tachtiger jaren met western rijden. Inmiddels is ze één van Nederlands meest succesvolle ruiters en ambassadeurs van de westernsport. Arthur en Rieky hebben samen met hun partners het bedrijf overgenomen en hebben beiden een ander aandeel hierin.  

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
27 juli 2022 | 4 minuten lezen

“Als ik het niet heb, heb jij het niet nodig”

Arthur is op zijn 15e, in de avonduren toen hij nog op school zat, begonnen met heel kleinschalig westernspullen te verkopen. In de jaren ‘90 nam de western een enorme sprong. “We kochten paarden vanuit Amerika en verkochten die weer door heel Europa. Die mensen hadden weer westernspullen nodig. Op deze manier krijg je een sneeuwbaleffect en ben ik die wereld ingerold. Ik heb op wedstrijden en evenementen gestaan en hierdoor heb ik meer naamsbekendheid gekregen. Ik zit nu op 250 leveranciers waar ik zaken mee doe. Het is een hele brede sport en het aanbod is nog steeds schaars. Door veel te oriënteren in landen, zoals Amerika hebben we de kwaliteit van de producten steeds meer kunnen verbeteren. Bij mij kun je voor alles op western gebied terecht. Ik zeg altijd als ik het niet heb, heb jij het niet nodig. Door corona merken we ook dat de vraag gestegen is, omdat mensen meer op een recreatieve manier zijn gaan rijden.”

  

The Future Guys

Naast de winkel heeft Arthur het trick riding team The Future Guys onder zijn leiding. The Future Guys bestaat uit een groep van tien jongelui die op speciaal daarvoor getrainde westernpaarden in een spectaculair en razendsnel tempo de meest adembenemende stunts uithalen. “Een keer in de week trainen we met deze groep en houden we de paarden ernaast in conditie. Deze shows geven we geheel in Amerikaanse stijl. We brengen met deze show de oude westernfilms en rodeo’s tot leven. Bij deze manier van rijden zie je het vertrouwen tussen ruiter en paard erg goed. We treden op in heel Europa. We zijn bijvoorbeeld in Madrid, Milaan, Toulouse, Berlijn, München en natuurlijk ook op evenement in Nederland geweest. Denk aan grote evenementen als Indoor Brabant, Jumping Amsterdam, CHIO Rotterdam en Horse Event Deurne." 

  

Vanuit de behoefte van het paard

Rieky is voornamelijk bezig met het trainen en begeleiden van verschillende paarden rassen. “Mensen komen niet zomaar met hun paard bij mij. Meestal zitten ze dan vast geroest met een bepaald probleem en moeten wennen aan het ‘cowboy’ imago wat ik heb, maar ik heb zoveel verschillende soorten paarden gereden over de hele wereld. Ik ben heel breed georiënteerd van zadelmak, vrijheidsdressuur, western, tot volbloeden tot racepaarden. Hierdoor heb ik onwijs veel ervaring en kennis en kan je echt out of the box denken met verschillende paarden en vanuit de behoefte van het paard denken. Vaak moet je als ruiter ook naar jezelf kunnen kijken. Mijn vader zei altijd: je moet eerst jezelf africhten voordat je een paard kan africhten. Het is ook belangrijk dat je weet hoe een paard functioneert zowel op fysiek als mentaal vlak. Mijn doel is ook vaak om ruiter en paard weer bij elkaar te krijgen en te zorgen dat ze elkaar snappen op het moment dat mensen vaslopen.” 

  

Van Western naar dressuur

Stal Burgmeijer staat bekend om het western rijden, maar hebben ook een hele grote naam in de dressuursport gekregen. Rieky heeft vroeger altijd op hoog niveau dressuur gereden en is vervolgens over gestapt naar het western rijden. “Ik bleef wel altijd dressuurpaarden ernaast trainen, maar schreeuwde dit niet van de daken. Uiteindelijk is Dinja van Liere via via bij mij terecht gekomen, omdat ze tegen technische problemen aanliep met haar paard. Ik ben sinds drie jaar Dinja haar coach en zorg er vooral voor dat ze op het juiste moment kan pieken. Alles wat op ons pad is gekomen is via via gegaan. We zijn op zoveel stallen geweest om neem als voorbeeld, paarden zadelmak te maken. Als je iets goed doet gaan veel contacten vanzelf. Met Dinja ging uiteindelijk als een speer in de sport, waardoor mensen snel bij mij aanklopte. Hierdoor ben ik weer terug in de dressuursport gerold."

   

Als afsluiter willen Arthur en Rieky meegeven dat het belangrijk is om je bedrijf te blijven aanscherpen. ”Ga met de tijd mee en blijf als ondernemer schakelen in de situaties waarin je terecht komt. Blijf ook vooral doen wat je leuk vindt en zorg dat je niet vastroest in jouw bedrijf. Gelukkig hebben we niet direct last van de inflatie, maar je moet zorgen dat je altijd je kosten kan opvangen door de activiteiten die je aanbiedt. Wat onze kracht is in ons bedrijf is dat wij een klein team hebben die alles kunnen. Als er iemand uitvalt dan kan iedereen dat van elkaar opvangen.”

 

De vader van Rieky en Arthur was vroeger al aangesloten bij de FNRS. Toen is hij er even mee gestopt en hebben Rieky en Arthur het bedrijf overgenomen en zijn ze weer opnieuw aangesloten. “We zagen bij veel stallen waar we kwamen dat ze aangesloten waren en zijn toen weer gaan infomeren waarbij de FNRS ons kon helpen. We vinden het belangrijk om up-to-date blijven en te weten wat er speelt in Nederland in de hippische sector. We vinden het fijn dat we ergens aan kunnen kloppen als we ergens tegen aan lopen om samen te sparren en te kijken naar een oplossing.”