Praktijkverhaal

Any Dale Hippique: "Veelzijdigheid troef"

Het meer dan een halve eeuw oude FNRS-manegebedrijf Any Dale in Muiderberg lijkt aan een tweede jeugd begonnen. Verantwoordelijk hiervoor is Arjen de Jong. De manegehouder is met een inhaalspurt bezig en zet daarbij in op veelzijdigheid, zowel in zijn bedrijfsvoering als met het oog op welzijn voor de paarden en pony’s.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
22 juni 2022 | 2 minuten lezen

De geschiedenis van Any Dale gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw. De oprichter runde een gemengd agrarisch bedrijf; boerderij Any Dale, met koeien, schapen, kippen en varkens. De ommekeer volgde toen er een New Forest pony kwam, waar kinderen uit de buurt op mochten rijden. Wat begon als een hobby liep in positieve zin uit de hand. De koeien, schapen, kippen en varkens verdwenen langzaamaan en een volwaardig manegebedrijf kwam ervoor in de plaats. Eind jaren zeventig verscheen Joop de Jong ten tonele. Hij nam Any Dale over en runde het bedrijf vele jaren. Zijn zoon Arjen zag in 1982 het levenslicht. Hij groeide op tussen de paarden en ontwikkelde zich tot een uitstekend ruiter. De familie De Jong verdween uit beeld toen de manege in de jaren negentig en begin deze eeuw werd verpacht. Arjen bewandelde in die periode eveneens een ander pad en diende in het Nederlandse leger, bij het prestigieuze Korps Mariniers. Een gekoesterde jongensdroom.  

   

Begrip in de regio

Uiteindelijk bleek de tot Any Dale genomen afstand van tijdelijke aard. De passie voor dieren bracht De Jong junior samen met zijn vader terug naar het manegebedrijf, dat tot Hippisch Centrum Muiderberg werd omgedoopt. Nu vijftien jaar later is er een nieuwe mijlpaal te melden. Sinds vorig jaar heeft Arjen de teugels alleen in handen. En dat gaat op deze locatie niet onopgemerkt voorbij, al was het alleen al omdat de naam Any Dale in 2022 weer in ere werd hersteld.

“Any Dale was altijd een begrip in de regio. Met de naam Hippisch Centrum Muiderberg ben ik nooit blij geweest”, laat de manegehouder zijn bezoek weten. “Ik vond het nietszeggend. Officieel heet het nu weer Any Dale. De manege, pension en handel heb ik onder Any Dale Hippique ondergebracht.”

Dat er nog meer ‘Any Dale-vertakkingen’ zijn, waaronder een zeer bijzondere, komt later aan bod. We volgen eerst onze gastheer tijdens zijn rondleiding. Direct valt op dat veel van het bedrijf nog terug te voeren is op de beginperiode. De Jong: “Dit bedrijf stond eigenlijk wat stil. Mijn vader was niet bezig met investeren, maar we zaten er wel samen in. Het is nu een eenmanszaak en gelukkig ben ik in staat geweest een investeerder te vinden. Iemand met visie, die vertrouwen heeft in mijn plannen. Voor mij is het duidelijk dat je met de markt en met je klanten mee moet gaan. Anders houdt het op, simpel. Daarom heb ik ingezet op een tweede binnenhal van ruim 90 meter. De klant vraag daar om. Mensen rijden liever niet in de regen als het niet hoeft. We zitten nu in de afrondende fase met de hal. Binnenkort komen er ook nog zonnepanelen op het dak. Het was een serieuze investering, maar ik geloof erin.”

Meer over Any Dale Hippique

Lees het volledige verhaal en bekijk de reportage van Any Dale Hippique in het online magazine Paard & Sport, editie 3 - 2022. Hierin neemt Arjen je mee langs de verschillende takken van het vernieuwde bedrijf en laat zien waarom ze bij de laatste FNRS-keuring goed scoorden op paardenwelzijn. Ook vertelt hij waarom het officiële paard van Sinterklaas bij hen op stal staat. 

Lees verder over Any Dale Hippique