Praktijkverhaal

HC de Achterhoek: “Iedereen is hier welkom”

Langs de lange oprijlaan van Hippisch Centrum de Achterhoek grazen grote groepen paarden. De rust is duidelijk voelbaar. Toch bruist het van de activiteiten op het gezellige erf van de familie Sticker. Eddie en Alice runnen hier met hun twee kinderen, Leila en Job, een zeer divers hippisch bedrijf en een toeristische accommodatie. “Iedereen is hier welkom”, begint Alice het gesprek. “We staan overal voor open en bieden echt voor ieder wat wils.”

Profielfoto van Frederieke Verhaar
30 mei 2022 | 5 minuten lezen

Voor ieder wat wils

Van manegelessen tot bruiloften, je kan het bijna niet bedenken of het is wel mogelijk bij HC de Achterhoek. Alice en Eddie ontfermen zich over het manegedeel van het hippische bedrijf. Daar kun je als ruiter manegelessen volgen, deelnemen aan een van de leuke programma’s zoals Bixie&Friends en Young Leaders Program, en worden er FNRS- en KNHS-wedstrijden georganiseerd. Als paardeneigenaar kan je er je paard stallen in de all-inclusive stalling of in training zetten bij dochter Leila. Zij leidt ook de zelf gefokte paarden van de familie dressuurmatig op tot het hoogst haalbare Grand Prix-niveau. Zoon Job ontfermt zich over vakantieboerderij ’t Hoftijzer, waar groepen kunnen overnachten en feesten worden georganiseerd, en de naastgelegen camping en bed&breakfast waar toeristen kunnen overnachten met of zonder hun paard.

Duidelijk een locatie vol mogelijkheden die door de jaren heen is gegroeid. Kenmerkend op het erf is de oude rijhal waar het woord ‘manege’ nog pontificaal aan de gevel prijkt. Inmiddels is het bedrijf veel meer dan alleen een manege.

   

Eerste gediplomeerde instructeur

De ouders van Alice legde in 1964 aan de Dinxperslosestraatweg de basis voor het hippische bedrijf. Alice: “Mijn vader begon kleinschalig met de africhting van (jonge) paarden en had een hengstenhouderij van Arabische paarden. Hij is daarbij ook manegelessen gaan geven en was een van de eerste gediplomeerde instructeurs van Nederland. In 1971 heeft hij stallen en een overdekte rijbaan erbij gebouwd. In die tijd was dat echt een luxe!”

Alice heeft haar liefde voor paarden en het ondernemerschap duidelijk niet van een vreemde. Al jong werkte ze mee met haar vader en trainde ze de jonge paarden. Toen ze in 1975 Eddie leerde kennen was het nog niet duidelijk of zij samen het bedrijf later voort wilden zetten. Eddie: “Alice kreeg de omgang met paarden met de paplepel ingegoten, maar voor mij was het helemaal nieuw. Ik heb in korte tijd veel geleerd over paarden en paardenhouderij. Ik ben zelfs gaan paardrijden!”, vertelt hij lachend.

Door zijn grote liefde voor dieren en mensen ging het Eddie goed af op het voormalige hippische bedrijf. Het ondernemerschap zat het stel beiden duidelijk in het bloed. Toen er in 1996 een kans ontstond om het bedrijf over te kopen werd dit toegejuicht door de vader van Alice. Een ijzersterk ondernemersplan zorgde ervoor dat de oude varkensschuur aan de overkant plaats mocht maken voor een grotere en moderne hippische accommodatie. Alice: “Helaas heeft mijn vader de realisatie hiervan nooit meer mee kunnen maken, hij overleed drie maanden na de overdracht.”

“Eddie werkte toen nog fulltime bij een ander bedrijf, maar vanaf dat moment is hij volledig in het bedrijf gestapt om onze plannen te realiseren. De manege moest vernieuwd worden en we wilden hierin flink uitbreiden. In 2007 konden we onze droom realiseren en werd er een grote binnenrijbaan van 60 x 30 meter, nieuwe stallen en een kantine gebouwd.”

   

Veel lichtinval zorgt voor prettige sfeer

Opvallend aan deze nieuwe rijhal is de grote glazen gevel die voor veel lichtinval zorgt. Eddie: “Hiervoor zijn we speciaal uitgeweken naar een bouwbedrijf over de grens. Zij konden precies maken wat wij wilden op deze locatie. De stallen zijn ruim gebouwd en hebben allemaal een luik naar buiten. Dat zorgt in de stallen voor een fijn klimaat en de paarden kunnen naar buiten kijken als ze op stal staan. Onlangs zijn we volgens de nieuwe norm van het FNRS-kwaliteitsbeleid gekeurd. Hier kwamen we goed uit. Welzijn weegt zwaarder mee, daar werden we voor beloond. Het is bij ons misschien niet luxe, maar wel netjes en goed voor elkaar.”

Dat welzijn hoog scoort blijkt wel uit het management van de familie Sticker. Eddie: “We voeren minimaal drie keer per dag geanalyseerd ruwvoer en zorgen ervoor dat de paarden niet teveel op stal staan. We hebben gelukkig ruim 8 hectare weiland tot onze beschikking. Alle 55 paarden gaan dagelijks, weer of geen weer, lekker in groepen de wei op. We hebben een groep manegepaarden en een groep pensionpaarden. We zetten geen paarden individueel buiten, als je je paard bij ons stalt dan gaan ze gewoon mee in de groep. Alleen voor de vakantiegangers hebben we kleinere weides waar zij hun paard in kunnen zetten.”

Naast de reguliere (pension)stalling is er op het bedrijf dus ook voldoende ruimte voor paarden van vakantiegasten. Job: “We hebben 40 bedden in onze kampeerboerderij. Deze verhuren we individueel, maar ook aan groepen met of zonder paarden. Bijvoorbeeld aan rijverenigingen, maar vaak ook voor feesten en partijen. De boerderij is zelfs een officiële trouwlocatie.”
De boerderij is sfeervol ingericht, maar vooral populair door de idyllische ligging in het Achterhoekse coulissenlandschap. De omgeving biedt prachtige wandel- en fietsroutes en ruiterpaden. Met een ruiternetwerk tot aan Winterswijk en zelfs over de grens in Duitsland kan er dagenlang gerecreëerd worden. De camping op het naastgelegen veld biedt jaarrond plaats aan 20 tenten of caravans. Veel gasten komen elk jaar weer terug om te genieten van de rust en mogelijkheden.

   

Diversificatie nodig voor toekomst

“We zien voor ons bedrijf in de toekomst nog veel meer mogelijkheden om uit te breiden en andere doelgroepen aan te trekken”, vertelt Job. “Bijvoorbeeld het faciliteren van een vergaderruimte eventueel in combinatie met paardencoaching of een andere activiteit. Doordat we als gezin, met elk onze eigen kracht en interesse, samenwerken kunnen we ook deze diversiteit aan mogelijkheden bieden.” “Dat maakt ons bedrijf ook zo leuk”, vult Alice aan. “Elke dag is anders. We gaan geen uitdaging uit de weg. Nu werken we aan een arrangement met een hotel in de omgeving, en onlangs kon men in deze gemeente bij ons kennismaken met paardrijden via een sportprogramma. Hier houden we weer leuke contacten en soms klanten aan over. Deze diversificatie zorgt er op lange termijn wel voor dat ons bedrijf rendabel blijft, want we weten allemaal dat het niet makkelijk is om een hippisch bedrijf te runnen met de hedendaagse stijgende kostprijzen.”

Toekomstgericht blijven denken

Eddie: “We moeten als bedrijf echt toekomstgericht blijven denken. Als sector moeten we meer laten zien wat we aan het doen zijn, willen we in de toekomst nog blijven paardrijden en van onze paarden genieten. Om die reden zijn we ook bij de FNRS aangesloten, zodat de sector slagkracht heeft om zich sterker te organiseren. Zij overleggen met de politiek en vakorganisaties en hebben stem om richting te kunnen geven. Dat bereik hebben wij als individueel natuurlijk niet. Ook het contact met collega’s met vergelijkbare bedrijven vinden wij heel waardevol om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.”

   

Unieke Achterhoekers

Op het bedrijf van de familie Sticker werken een aantal mensen via een reïntegratietraject: ‘Unieke Achterhoekers’ noemen zij ze. Eddie: “De term ‘Unieke Achterhoekers’ dekt de lading beter omdat iedereen uniek is en talenten heeft.” Met behulp van een jobcoach kunnen deze medewerkers aan de slag. “Iedereen mag hier komen werken, maar we stellen wel als voorwaarde dat iemand iets met paarden moet hebben. Het zijn levende wezens met gevoel, een eigen karakter en ze zijn sterk. Je moet dus weten waarop je moet letten als je een paard van de stal naar de wei brengt of andersom. De paardensport blijft een risicosport omdat het vluchtdieren zijn en zeer onverwachts kunnen reageren.”

Naast deze ‘Unieke Achterhoekers’ zijn ook andere mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking welkom op het bedrijf. Er worden aparte lessen aangepast paardrijden georganiseerd. Alice: “We doen dit al meer dan 35 jaar. Het vraagt echt een andere aanpak, maar het is enorm dankbaar werk. We zien een positieve ontwikkeling van deze mensen door de omgang met paarden. Het is verrassend hoe goed onze paarden kunnen schakelen daarin. De sportbeleving met deze mensen is fantastisch!”