Praktijkverhaal

Pensionstal de Randhoeve: “Door verschillende banken afgewezen, maar nooit opgegeven.”

Charlotte van Meurs is pas 26 jaar oud en eigenaar van pensionstal de Randhoeve gelegen aan de rand van Dordrecht. De stal heeft ruim 60 boxen volledig gefocust op sport en paardenwelzijn. Ze heeft onwijs veel toekomst plannen, waarmee haar klanten hun paarden volledig op haar terrein kunnen verzorgen. Bij Charlotte is het en-en in plaats van of-of, dat maakt haar pensionstal uniek. Naast de huidige faciliteiten, kun je in de toekomst ook gebruik maken van een interne dierenarts, hoefsmid en osteopaat. 

Wij spraken Charlotte over hoe ze haar plan op 26-jarige leeftijd heeft gerealiseerd en gefinancierd, over het toepassen van de kostprijscalculatie die ze heeft gedaan sinds de stijgende inflatie en wat paardenwelzijn voor haar betekent.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
7 april 2022 | 3 minuten lezen

Droomplan realiseren met juiste motivatie

Charlotte is een jonge hippische ondernemer die nu al een zeer goedlopend bedrijf heeft. Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot en is ze tegen behoorlijk wat obstakels opgelopen: “Als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik ervoor. Zes jaar geleden kwam de stal te koop waar ik mijn paard heb gekocht, hierdoor werd ik getriggerd over het idee. Ik had net mijn opleiding bedrijfseconomie afgerond en ik vind zaken doen erg leuk. Ik kom ook uit een ondernemers gezin. Bij mijn vader heb ik gezien dat je door hard werken, de juiste motivatie en de juiste mensen om je heen, een hoop kunt bereiken. Ik heb van jongs af aan op verschillende stallen gestaan en overal zag ik hetzelfde probleem; de paarden staan teveel op stal. Dit was mijn motivatie om hier een oplossing voor te bedenken. Ik ben dus ook een paar jaar bezig geweest om hiervoor een goed plan te schrijven. Uiteindelijk heb ik zo’n goed plan geschreven dat de mensen om mij heen hierin gingen geloven. Toen kwam uiteindelijk de Randhoeve te koop en heb ik het plan kunnen realiseren en financieren.”

Als jonge ondernemer had Charlotte geen groot startkapitaal om een bedrijf, met behulp van een bank, aan te kunnen schaffen. Ook zij werd door verschillende banken afgewezen, omdat het percentage eigen geld dat Charlotte in kon leggen niet voldoende was. “Het is tegenwoordig best lastig om, zonder hulp van je naasten, zo’n plan te financieren. Ik ben ook door verschillende banken direct afgewezen, maar ik heb nooit opgegeven en ging iedere bank langs. De bank zegt heel zakelijk dat je een percentage aan eigen geld moet meenemen anders wordt het niks. Ik was begin twintig dus dat had ik natuurlijk niet” De ouders van Charlotte zijn altijd in haar plan blijven geloven en hebben haar uiteindelijk geholpen de financiering rond te krijgen.

 

Verhoogde prijzen doorvoeren in tarieven 

Alles wordt momenteel duurder door de verschillende tekorten van (grond)stoffen en de inflatie, dit geldt ook voor hippische ondernemers. Daarom heeft Charlotte in juni 2021, samen met accountmanager Patrick, een kostprijscalculatie laten opstellen. Samen kwamen ze er onder andere achter dat haar marge per box aan de lage kant lag, waardoor ze te weinig winst maakte. Ze praat ons bij over wat ze met dit advies gedaan heeft en hoe ze dit gecommuniceerd heeft naar haar klanten. 

“De prijzen van de boxen heb ik met tien euro per maand verhoogd, eigenlijk is dit nog te weinig maar we gaan binnenkort een hoop verbouwen en vernieuwen waardoor dit in mijn optiek niet het juiste moment is om te verhogen. Ook heb ik naar de berekening van het vlas gekeken. Uit de kostprijscalculatie kwam naar voren dat het vlas te duur is, hier bracht ik voorheen geen extra kosten voor in rekening. Klanten die hun paarden op vlas of zaagsel willen, moeten nu 40 euro per maand extra betalen. Ik heb de prijsverhoging, met uitleg, via de mail gecommuniceerd naar mijn klanten. Ook heb ik gecommuniceerd dat paarden alleen nog maar, met medisch advies van de dierenarts, op vlas of zaagsel mogen. Het is voor het welzijn van de paarden beter en fijner om op stro te staan, maar er zijn situaties waarbij dat niet kan. 

Tot slot heeft Charlotte nog een advies voor andere ondernemers die tegen de verhoogde prijzen aanlopen. “Ik adviseer andere ondernemers om ook een kostenprijscalculatie bij de FNRS te doen. Als ik naar mijzelf kijk, neem je daar niet snel de tijd voor. Je focust je op de praktijk, de paarden en de stal, maar het stukje financiën blijft vaak liggen. Ik denk dat, wanneer je dit samen met de FNRS doet, je dit veel tijd scheelt en je een beter overzicht hebt wat je kosten zijn en wat je kan vragen.”  

 

Volledige verzorging 

Charlotte heeft veel doelen, waarmee ze een vijf sterren plekje kan bieden voor de paarden van haar klanten. “Ik wil een stalling aanbieden waar je alles hebt. Ik noem het een paardenwelzijncentrum. Paardenwelzijn betekent voor mij dat een paard echt paard mag zijn, dat een paard sociaal contact heeft en kan doen waar het paard zin in heeft. Naast de pension en wedstrijden, moet je hier op stal in de toekomt gebruik kunnen maken van een interne dierenarts, hoefsmid, osteopaat, zadelmaker, aquatrainer én kunnen alle paarden, wat ik bij andere stallen miste, in een eigen weide of paddock naar buiten. Het aanleggen van de paddocks en weide hebben heel veel klanten aangetrokken. Vanaf april wil ik ook Halotherapie aanbieden. Halotherapie is goed voor de luchtwegen. Ik ben dan de eerste in Nederland die dit aanbiedt. We willen alles op ons terrein aanbieden wat nodig is op het gebied van sport en welzijn van je paard, zodat je niet meer overal naartoe hoeft. In principe zou je je trailer kunnen verkopen.”