Nieuws

Inspiratie voor een leerzaam ruiterkamp

De zomer staat weer voor de deur en daarmee ook de zomervakantie voor veel ruiters. Nu de coronamaatregelen weer flink versoepeld zijn geeft het de mogelijkheid om gezellige en leerzame ruiterkampen te organiseren voor de jeugd tot en met 17 jaar. Hopelijk zorgen de aankomende versoepelingen ervoor dat er ook kampen georganiseerd kunnen worden voor alle leeftijden. We helpen graag om een goed ruiterkamp te organiseren met een afwisselend programma.

Profielfoto van Suzanne Hoff
17 juni 2021 | 3 minuten lezen

Handboek Ruiterkamp

Elk jaar organiseert de FNRS een Ruiterkampbijeenkomst waarbij manegebedrijven kunnen aansluiten om met elkaar te sparren over de organisatie. Ook afgelopen voorjaar hebben we weer een bijeenkomst gehad. Heeft u deze gemist? Hier vindt u wat er besproken is tijdens de bijeenkomst. Op elk bedrijf zijn er andere mogelijkheden voor een ruiterkamp en het is goed om eens met elkaar mee te kijken. Zo kan je elkaar inspireren en nieuwe ideeën op doen voor een volgend kamp. Al deze ideeën bij elkaar hebben we gebundeld in een Handboek Ruiterkampen. Elk jaar wordt deze weer geüpdatet en verspreid onder FNRS-ruitersportcentra nadat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Via de website blijft u altijd op de hoogte wanneer de bijeenkomst weer gepland is. Bent u FNRS-lid? Dan kunt u het handboek hier downloaden van de website.

Inspiratie uit het Handboek Ruiterkampen

Natuurlijk zal er tijdens het kamp veel paardgereden worden. Denk aan dressuur- en springlessen, (lange) buitenritten, carrouselrijden, proefgericht trainen, zitles en crosslessen. Maar ook spelletjesactiviteiten vallen altijd in de smaak, zoals estafettes, behendigheid, koekhappen te paard, slalommen, gymnastiek of ringsteken. Daar komen ruiters immers voor, maar ook naast het paard is er veel te organiseren. Bij veel manegeruiters is op het moment veel behoefte aan verdieping in het leren omgaan met een paard bijvoorbeeld. U kunt lessen organiseren in grondwerk, lichaamstaal van een paard, wat is paardenwelzijn of hoe leid ik een paard. Speel in op deze trend of ga met de groep tijdens het ruiterkamp op bezoek bij een collegabedrijf en volg daar een clinic! In het Handboek Ruiterkampen leest u hoe u praktische invulling kunt geven aan deze onderwerpen. Maar ook vindt u spelletjes zonder dat uw paarden erbij aan het werk hoeven.

Naast activiteiten voor ruiterkampen is er meer te vinden in het handboek:

  • Hoe promoot ik het ruiterkamp;
  • Hoe bepaal ik een prijs;
  • Voorbeeld van een draaiboek;
  • Hoe ga ik om met klachten;
  • Hoe ga ik om met de AVG en privacyregels.

Ruiterkampen in coronaperiode

Nu de coronaperiode langer duurt zijn we allemaal bekend met de maatregelen waar we rekening mee moeten houden. Vorig jaar hebben veel bedrijven op een creatieve manier kampen kunnen organiseren met de toen geldende coronamaatregelen. Dit jaar is het helaas niet anders. We moeten nog steeds onze handen veel wassen, thuis blijven wanneer iemand klachten heeft en ben je 18 jaar of ouders? Houd dan 1,5 meter afstand. Maar wat doe je als een ruiter tijdens het kamp klachten krijgt? Denk van tevoren goed na over deze scenario’s. Het is belangrijk voor ieders gezondheid dat u direct goed handelt en weet wat u moet doen.

Daarnaast is het ook verstandig om van tevoren afspraken te maken over de afmeldtermijn. Misschien betaalt de klant een aanbetaling die niet teruggestort wordt als ze drie dagen van tevoren afmelden, maar hoeven zij bij afmelding - vanwege coronaklachten - de rest van het bedrag niet te betalen. Wat de regels ook zijn, zorg ervoor dat ze voorafgaand aan het kamp duidelijk op papier staan en dat de klant de mogelijkheid heeft gehad het te lezen. Dat geeft duidelijkheid en schept geen verkeerde verwachtingen.

Houd ook de site van Samenopkamp.nl in de gaten. Zij hebben een ‘Protocol (vakantie)kampen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar’. Het protocol bevat een aantal praktische hulpmiddelen als bijlage. Versoepelingen of verzwaringen van de Nederlandse coronamaatregelen kunnen leiden tot een aanpassing van dit protocol. Kijk daarom regelmatig even of het protocol geüpdatet is. U vindt het protocol hier.

Leg afspraken vast in de FNRS-Ruiterkampovereenkomst

Op de website van de FNRS vindt u verschillende documenten die u kunnen helpen bij de organisatie van het kamp. De Ruiterkampovereenkomst staat klaar en kunt u in een handomdraai gebruiken bij inschrijving van het kamp. Hierin kunt u onder andere de afspraken over afzeggen opnemen en de prijs vermelden. De Ruiterkampovereenkomst vindt u hier.

Ook vindt u op de website documenten met daarin huisregels voor uw stal, rijbanen of het buitenrijden. Het is een kwestie van printen en ophangen. Voor iedereen is direct duidelijk hoe er met elkaar en de paarden wordt omgegaan.

De documenten met huisregels vindt u hier.