Nieuws

Identificatie & Registratie: informeer uw klanten

Vanaf 21 april moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. Voor geiten, schapen en varkens geldt dit al langer. De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid.

12 maart 2021 | 1 minuut lezen

Er wordt voor deze registratieplicht onderscheid gemaakt tussen de houder van een paard en de houder van een locatie. In een eerder verschenen artikel van de FNRS naar aanleiding van de webinar I&R voor hippische ondernemers werd het verschil tussen beiden uitgebreid uitgelegd. Een houder van een paard is verantwoordelijk voor de identificatie van het paard middels chip, paspoort en registratie bij een Nederlandse paspoortuitgevende instantie. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor het registreren van de paarden op zijn locatie op zijn UBN-nummer bij RVO.

Gratis communicatiemiddelen beschikbaar voor FNRS-leden

Bent u houder van een locatie, bijvoorbeeld als eigenaar of bedrijfsleider van een pension-, trainings- of opfokstal? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk paarden van anderen op uw bedrijf gestald staan. Het is dan belangrijk dat uw klanten goed geïnformeerd zijn over de juiste registratie van hun paard. Welke verantwoordelijkheden brengt dit voor de houder van het paard, maar ook de houder van de locatie met zich mee?

FNRS en KNHS stellen communicatiemiddelen beschikbaar voor FNRS-leden en KNHS-sportaanbieders om hun klanten en leden te informeren over de wijzigingen rondom de identificatie en registratie van paarden.

Poster: om uw klanten kort en bondig te informeren over de verantwoordelijkheden.

Voorbeeldbrief: waarin uitgelegd wordt wat van de klant verwacht wordt en wat u als stalhouder regelt voor de juiste registratie.

Deze documenten zijn gratis te downloaden voor FNRS-leden via de pagina Identificatie en Registratie. U kunt deze documenten zelf (laten) afdrukken.  De posters zijn voor FNRS-leden ook te bestellen via dit formulier Dit kost 14 euro (incl. btw en verzendkosten), u ontvangt dan 2 posters op groot formaat.

Veelgestelde vragen en antwoorden over I&R

Bij de organisaties van de SRP komen veel vragen binnen over de wijzigingen rondom de identificatie en registratie van paarden. Op de website van de SRP staat een duidelijk overzicht over de veranderingen en een lijst met veelgestelde vragen, opgedeeld in meerdere categorieën. Deze FAQ wordt doorlopend aangevuld of gewijzigd.

Lid worden?FNRS-bedrijven