Nieuws

Column van een ondernemer: Jolien van Ballegooijen

Profielfoto van Jolien. van Ballegooijen
21 januari 2021 | 2 minuten lezen

Vliegerles met pony’s

De creativiteit van ons ondernemers wordt regelmatig op de proef gesteld. De ene keer wat meer dan de andere. Vooral het afgelopen jaar was toch wel een proeve van bekwaamheid en met onze Britse vriend in het vooruitzicht hebben we deze proeve nog niet doorstaan.

Door de huidige strenge lockdown kan er meer niet dan wel, ook op paardenvlak. Ondanks alle inspanningen van de FNRS is het nog niet toegestaan om groepslessen in de binnenbaan te geven. Als ondernemer denken wij in oplossingen i.p.v. in problemen. Hoe kunnen we op een veilige en verantwoorde manier toch onze kinderlessen blijven geven?

Vliegerles met pony’s geen optie

Te frisse pony’s in een grote buitenrijbaan in combinatie met lage temperaturen en onervaren kinderen betekent een overbelasting van onze ziekenhuizen op een ander manier. Dit willen wij natuurlijk voorkomen. Vliegerles met de pony’s over de landelijke paden bleek in dit seizoen ook niet de juiste oplossing. Na sparren met ons team besloten wij om Horsemanship en grondwerklessen in de buitenbaan te geven.

Toch een activiteit met hun favoriete pony’s

Dit werd door onze ruitertjes én hun ouders met groot enthousiasme ontvangen. De kinderen hebben in deze bijzondere tijd dan toch een activiteit buitenshuis, met elkaar en met hun favoriete pony’s! Normaliter nemen wij het grondwerk altijd al eens in de zoveel maanden mee in de lessen, maar nu, door de lockdown, hebben we ook de tijd om hier dieper op in te gaan.

Leermomenten voor kinderen en instructeurs

De kinderen kregen diverse oefeningen met de pony’s: tussen pionnen slalommen, tussen balkjes door lopen of zelfs eroverheen. Iedere groep ging hiermee aan de slag. Ze moesten niet in hun eentje een pony begeleiden tijdens deze oefeningen, maar in duo’s. Een leuke opdracht, maar zeker geen makkelijke. Soms ging het gemakkelijker alleen, de andere keer lukte het beter samen. Het ene kind voelt zich fijner bij het leiden, het andere bij het volgen. Allebei okee natuurlijk, maar voor de kinderen een leermoment én voor de instructeur vaak ook een bevestiging van eerdere observaties.

Super leuk om te zien hoe onze ruitertjes leren samenwerken, maar ook in welke positie ze graag staan of zelfs met wie en welke pony ze een goed team vormen. De afgelopen weken hebben wij de kinderen op een net iets andere manier leren kennen en wat worden wij daar enthousiast en blij van. En hoe meer controle naast de pony, hoe meer controle straks op de pony.

Vliegeren met pony’s, maar nu wel met alle benen op de grond!

Jolien van Ballegooijen
Hippisch Centrum Groesbeek, Groesbeek