Nieuws

Voorkom loonsancties bij ziekteverzuim

Als hippisch ondernemer ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je medewerkers. Bij ziekteverzuim ben je als werkgever vanaf dag één meteen verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding. Of het nu gaat om een vaste of een tijdelijke kracht. Dit duurt twee jaar. Behalve als een tijdelijk contract eerder afloopt . Tijdens deze periode betaal je het loon door, is ontslag niet mogelijk en wordt van jou als werkgever verwacht dat je er alles aan doet om de werknemer weer aan het werk te helpen. Na deze periode beoordeelt het UWV of je er als werkgever alles aan gedaan hebt om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Is de conclusie dat dit niet zo is? Dan kun je als werkgever een loonsanctie krijgen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
7 mei 2025 | 1 minuut lezen

De drie meest voorkomende redenen voor een loonsanctie

1. Onvolledig re-integratieverslag (administratieve sanctie)
Een onvolledig of niet tijdig ingediend re-integratieverslag is een veelvoorkomende reden voor een loonsanctie. Zorg ervoor dat alle documenten, zoals het plan van aanpak, de probleemanalyse en de eerstejaarsevaluatie, volledig en op tijd zijn ingediend.

2. Onvoldoende re-integratie binnen het eigen bedrijf (eerste spoor)
Het UWV verwacht dat je alle mogelijkheden binnen je eigen bedrijf onderzoekt om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Denk hierbij aan:

  • Terugkeer in het eigen werk
  • Terugkeer in aangepast eigen werk
  • Terugkeer in (aangepast) ander werk in het bedrijf

Dit kan betekenen dat je kijkt naar alternatieve taken, zoals administratieve werkzaamheden, lichte stalwerkzaamheden of begeleiding van lessen, afhankelijk van de mogelijkheden van de medewerker.

3. Onvoldoende inzet voor re-integratie bij een andere werkgever (tweede spoor)
Als re-integratie binnen het eigen bedrijf niet mogelijk is, moet je samen met de medewerker op zoek naar passend werk bij een andere werkgever. Het is belangrijk om dit traject tijdig te starten, uiterlijk na één jaar ziekteverzuim. Schakel hierbij een re-integratiebureau of arbeidsdeskundige in om het proces professioneel te begeleiden.

Praktische tips voor hippische ondernemers

  • Start direct met verzuimbegeleiding: wacht niet af, maar onderneem vanaf dag één actie.
  • Documenteer alle stappen: houd een gedetailleerd dossier bij van alle re-integratie-inspanningen.
  • Communiceer regelmatig: blijf in gesprek met de zieke medewerker en betrek hem of haar actief bij het re-integratieproces.
  • Schakel tijdig deskundigen in: maak gebruik van de expertise van bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en re-integratiebureaus.

Ondersteuning vanuit de FNRS-partner Stigas

Wil je meer weten over het reintegreren van een zieke medewerker en het voorkomen van een loonsanctie? Lees dan hier de reeks blogs van FNRS-partner Stigas hierover. Stigas biedt ondersteuning aan hippische ondernemers bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Voor vragen of advies kun je contact opnemen met Stigas.