Nieuws

Veilig het weideseizoen in: controleer je omheining

Met de komst van de lente staat het weideseizoen voor de deur. Hoog tijd om je weideomheining grondig te inspecteren. Is het hekwerk nog intact en veilig? Welke sporen hebben weersinvloeden op het materiaal achtergelaten en moeten onderdelen worden vervangen? In dit artikel richten we ons op de inspectie en het onderhoud van de weideomheining na de winter.

Profielfoto van Han Aalmans
4 april 2025 | 3 minuten lezen

De meest voorkomende fouten bij omheining voor paarden

Bij een grondige inspectie van je hekwerk kom je toch vaak zwakke plekken in de afrastering tegen. Voor veel ondernemers is het onderhoud een tijdrovende klus en tijd een zeldzaam iets. Want ondanks de nodige kennis is ook voldoende arbeidstijd een belangrijke factor bij de bouw en het onderhoud van een hek. Een kwestie van prioriteit want; als de voordeur van je huis niet meer sluit, repareer je die ook meteen en niet pas wanneer je er tijd voor hebt. Zo zou je ook met de omheining moeten omgaan.

De meest voorkomende problemen in de praktijk zijn:

  • Niet correct gebouwd hekwerk
  • Mobiele hekken als buitenafrastering: buitenomheining moet stevig zijn. Een onderverdeling in de wei kan puur elektrisch zijn, maar zelfs daar moeten de hoekpalen stevig zijn om de nodige stabiliteit te garanderen.
  • Begroeide linten: begroeiing vermindert de stroomgeleiding en daarmee de functionaliteit van het elektrische hek.
  • Onvoldoende aarding: de juiste aarding is sterk afhankelijk van de bodem en de droogtegraad.
  • Onverzorgde en slecht onderhouden afrasteringen: Vaak wordt een omheining één keer aangelegd en dan jarenlang met rust gelaten. Maar een omheining moet regelmatig worden onderhouden om een lange levensduur te garanderen.

Stap 1: Linten en draden spannen en indien nodig vervangen

Vooral na de winter hangen elektrische linten of draden vaak door. Deze worden in de winter blootgesteld aan wind of, in sommige regio’s, sneeuw, wat voor extra belasting zorgt. De linten rekken uit en verzwakken, waardoor ze doorhangen. Daarom moeten de elektrische verbindingen weer zorgvuldig worden aangespannen.

Doorhangende linten zijn niet alleen een esthetisch probleem, maar vormen ook een veiligheidsrisico. Loshangende linten kunnen struikelgevaar opleveren of lussen vormen waar paarden in vast kunnen komen. Ernstige verwondingen kunnen het gevolg zijn. Bovendien kan de elektrische geleiding door de uitrekking worden aangetast.

Stap 2: Palen controleren

Loshangende linten zijn vaak een gevolg van losse palen. De windbelasting op de linten – vooral bij brede linten die meer oppervlakte hebben – kan ook de palen losser maken. Een scheve of losse paal beïnvloedt de stabiliteit van het hele hekwerk.

Vrieskou en vocht kunnen ervoor zorgen dat houten palen uitzetten, scheuren of gaan rotten. Wortels of afgebroken takken kunnen extra risico’s vormen voor de stabiliteit van de palen. Voordat het weideseizoen begint, moeten palen opnieuw worden bevestigd en moeten rotte of kapotte palen worden vervangen.

Stap 3: Isolatoren controleren

Door weersinvloeden worden niet alleen de linten en draden, maar ook de isolatoren zwaar belast. Hierdoor kunnen ze gedeeltelijk breken of losraken. Daarnaast hebben wisselende temperaturen, vorst en uv-straling een schadelijk effect op plastic onderdelen, waardoor deze broos kunnen worden en breken.

Als onderdeel van de grote hekcontrole in het voorjaar moeten gebroken isolatoren daarom worden vervangen. Ook andere plastic onderdelen, zoals poortgrepen of afstandshouders, moeten worden gecontroleerd en indien beschadigd vervangen.

Stap 4: Begroeiing onder het hek verwijderen

Als de weiden in de winter niet gebruikt zijn, kan ongewenste vegetatie een probleem vormen. Takken, struiken of hoog gras die in contact komen met de linten, werken als ongewenste stroomafleiders en kunnen spanningsverlies veroorzaken.

Bij natte planten wordt de stroom direct de grond in geleid, waardoor de effectiviteit van het elektrische hek afneemt. Met een bosmaaier kan de begroeiing eenvoudig worden verwijderd. Speciaal gereedschap of maaiers die onder de onderste draad passen, kunnen helpen om dit werk sneller en efficiënter uit te voeren.

Stap 5: Aarding controleren

Een correcte aarding is essentieel voor de functionaliteit van een elektrisch hek. In de praktijk blijkt dat gebrekkige aarding een veelvoorkomend probleem is op paardenweides.

Bij droge bodems is een aardingsstaaf van 30 tot 50 cm vaak niet voldoende. Afhankelijk van de sterkte van het apparaat is soms meer dan één aardingsstaaf nodig, geplaatst op de juiste afstand van elkaar. De aardingsstaaf moet permanent vochtige aardlagen bereiken. Locaties met een vochtigere bodem zijn daarom ideaal.

Door de aarding te meten, kun je de kwaliteit van het hek controleren: hoe lager de aardspanning, hoe beter het elektrische hek functioneert.

Dagelijkse controle

Het is belangrijk om dagelijks de omheining te controleren om de veiligheid van de paarden te waarborgen. Een goed afgesloten en stevig hekwerk voorkomt dat paarden ontsnappen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor zowel de dieren als de omgeving. Door regelmatig te controleren, kunnen eventuele gebreken of slijtage tijdig worden opgemerkt en verholpen.

Hoewel moderne elektrische apparaten waarschuwingen kunnen geven bij spanningsverlies, kunnen ze een visuele controle niet vervangen. Kleine beschadigingen, losse sluitingen of andere onvolkomenheden vallen vaak pas op bij een fysieke inspectie. Door deze controles consequent uit te voeren, verklein je het risico op ontsnappingen en mogelijke ongelukken. Een extra check door de stalhouder kan helpen om er zeker van te zijn dat alles in goede staat is en goed functioneert. Zo blijven de paarden veilig en wordt onnodige stress of gevaar voorkomen.