Nieuws

Opfokbedrijven als kraamkamers van de sport

De meeste veulens zijn geboren, of worden na een aantal maanden geplaatst, bij een opfoklocatie. Een goede opfoklocatie is een investering in de rest van het leven van het veulen. De beslissingen die in de jeugd gemaakt worden, hebben invloed op de ontwikkeling en toekomstige prestaties. Opfokbedrijven zijn dan ook de  kraamkamers van onze sport en dragen bij aan de mentale- en fysieke gezondheid van de dieren.

Opfokstallen houden zich, de eerste levensjaren van het paard, bezig met de gehele ontwikkeling. Belangrijk is dat het paard opgroeit op een veilige locatie waar het welzijn gewaarborgd is, zodat het veulen kan opgroeien tot een evenwichtig sportpaard.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
10 september 2020 | 3 minuten lezen

Is luxe belangrijk voor de ontwikkeling van topsport paarden?  “Ik ervaar luxe als ik glimmende knoppen of kroonluchters bij de stallen zie. Het is misschien mooi, maar niet nodig, een goed team wat het paard optimaal begeleid wel. Dat zie ik als een absolute noodzaak.” – Coby van Baalen, Dressuurstal Van Baalen

Het team wat de jonge paarden begeleid bestaat naast de medewerkers van de opfoklocatie, vaak uit  specialisten zoals een hoefsmid, voerspecialist of dierenarts. Deze vakmensen blijven zich continu ontwikkelen om jonge paarden de best mogelijke start te geven.

“Kennisuitwisseling met de FNRS-opfokbedrijven is erg interessant. Het is een leuke groep ondernemers. Zo komen we vaak via een gemeenschappelijk thema bij kleinere probleempjes uit. Door daar met elkaar over te praten kom ik altijd met nieuwe ideeën thuis.” – Teus-Jan van ’t Klooster, Stal Paardenvreugd.

Voermanagement voor optimale ontwikkeling jonge paard

Jonge paarden hebben een andere voedingsbehoefte dan oudere paarden. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan de ontwikkeling van het paard en zijn gezondheid sterk belemmeren. Verstand van voer, is dan ook van groot belang op een opfoklocatie. Onbeperkt goed ruwvoer is heel belangrijk, aanvullend moet het type krachtvoer worden bepaald. Zo wordt de verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen bewust op elkaar afgestemd om het jonge paard optimaal te laten ontwikkelen.

Rust, regelmaat en reinheid voor gezond paard en natuurlijke karakterontwikkeling

Om tot een evenwichtig paard op te groeien is rust, regelmaat en reinheid het devies. Een jong paard doorloopt verschillende ontwikkelfasen. Zo zorgt beweging in groepen en gespreid voeren voor gesocialiseerde paarden en een natuurlijke karakterontwikkeling.

Reinheid en frisse lucht is belangrijk omdat het jonge dier zijn immuniteit nog moet ontwikkelen. De opfoklocatie draagt zorg voor een zo geleidelijk mogelijke opbouw van dit systeem. Zo kan het jonge paard zo gezond mogelijk blijven.

Controle en toezicht om problemen te voorkomen

Met goed toezicht en regelmatige (preventieve) controles kunnen veel problemen in de ontwikkeling voorkomen worden. De opfoklocaties zorgen veelal voor dit beleid en schakelen, al dan niet in overleg met de eigenaren, een specialist in.

Regelmatige controle op de hoefontwikkeling en tijdig inschakelen van de hoefsmid, voorkomt afwijkende hoefvormen of kan bijdragen aan het voorkomen van problemen met de voetas. Hiermee draagt controle op de opfoklocatie, en het tijdig inschakelen van een hoefsmid, bij aan een goede bewegingsafloop.

Ook het ontwormbeleid wordt gevoerd door de opfoklocaties. Bij veulens kunnen wormen  zorgen voor een groeiachterstand, vermagering, ernstige koliek of diarree met een mogelijke dood tot gevolg.  

Te stellen is dat een opfoklocatie een grote verantwoordelijkheid draagt over de gezondheid van het jonge dier.

Goed bewegingspatroon voor optimale ontwikkeling

“Veel beweging is essentieel voor het jonge paard, niet alleen voor de gezondheid, maar een paard moet ook gewoon lekker paard kunnen zijn.  Zo houden ze een heldere mindset. ” – Teus-Jan van ’t Klooster, Stal Paardenvreugd

Naast tijdige controle door een hoefsmid draagt ook de kwaliteit van de bodem op de weide, stal of paddock bij aan de ontwikkeling van een goed bewegingspatroon. Zo kan een groot verschil in bodem, bijvoorbeeld extreem diep wegzakken van de benen, zorgen voor een zwaardere belasting op de gewrichten van het jonge paard. Het regelmatig en geleidelijk bewegen, zowel in groepen als individueel, zorgt ervoor dat het paard zijn bewegingspatroon zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.

Naast de vrije beweging begeleid ik de paarden op diervriendelijke wijze naar hun eerste sprongen. Zo krijgt het paard vertrouwen in het springen. De eigenaren mogen hierbij komen kijken, of krijgen een film toegestuurd.” – Sonja Janssen, Stal Eikelenbos.

Vertrouwen in de mens voorkomt stress

“Een zorgvuldige begeleiding van het jonge paard, zorgt veelal voor minder problemen in de verdere ontwikkeling en training”. Coby van Baalen – Dressuurstal Van Baalen.

De opfoklocatie is een van de eerste plaatsen waar het veulen in aanraking komt met mensen. Vakkundige begeleiding van geduldige mensen, zorgt voor een positieve ervaringen en voorkomt stress.

Transparantie in contact met eigenaren 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Bij de keuze van een opfoklocatie kunnen voor eigenaren verschillende aspecten meespelen. Belangrijk is, dat de opfoklocatie zorgt voor een kwalitatieve, veilige en prettige plaats voor het paard, waarin het welzijn centraal staat.

Transparantie in het beleid geeft de eigenaar vertrouwen. Bij iedere stal is dit anders georganiseerd. De keuze hiervoor is er een die past bij de eigenaar van de stal en eigenaar van het paard.

“Bij ons op het bedrijf kunnen de eigenaren alles zien. Onze accommodatie is uitgerust met camera’s. De eigenaren kunnen thuis de camera’s besturen en hun paard volgen." Christian Keizer - Paardenopfok de Lindehoeve.

Veiligheid, Welzijn en Kwaliteit; belangrijk voor de ontwikkeling van het jonge sportpaard

"Als opfoklocatie zijn wij een stukje in de puzzel naar de ontwikkeling van een mogelijk Grand Prix paard. Het is dan ook ontzettend leuk om de catalogus van Zangersheide open te slaan, en daarin hengsten, of moeders, terug te zien die bij ons zijn geboren." – Sonja Janssen, Stal Eikelenbos.