Nieuws

Risico's inventariseren voor gezond en veilig bedrijf

Als ondernemer werkt u hard aan een rendabel en duurzaam bedrijf. Op ongelukken zit u niet te wachten. U wilt dat uw bedrijf veilig is; niet alleen voor uzelf en eventuele medewerkers, maar ook voor uw bezoekers. Een veilig en gezond bedrijf begint met een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Voor paardenhouders is er de RI&E van Stigas die samen met de FNRS is ontwikkeld. Deze RI&E draagt niet alleen bij aan de veiligheid en gezondheid van u, uw medewerkers en bezoekers, maar zorgt er ook voor dat u voldoet aan de wettelijke verplichting om de RI&E uit te voeren.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
17 augustus 2020 | 3 minuten lezen

Vanuit arbowet over actuele RI&E beschikken

Het hebben van een RI&E is namelijk een verplichting vanuit de Arbowet: alle bedrijven, waar gewerkt wordt onder gezag, moeten over een actuele (RI&E) beschikken. Denk bij werken onder gezag niet alleen aan medewerkers in loondienst, maar ook aan stagiaires, meewerkende gezinsleden, zelfstandig instructeurs of een loonwerker.

Met de RI&E brengt u de arbeidsomstandigheden en veiligheid op uw bedrijf in kaart. In de diverse modules van het online RI&E systeem komen onder meer lichamelijke belasting, verzorging van paarden, machineveiligheid, bijzondere groepen (jeugdigen, ouderen, zwangeren), welzijn, werkdruk, pesten, agressie en geweld aan de orde.

Strengere en meer controles op bedrijven

Uit recent onderzoek blijkt dat nog veel hippische bedrijven, zoals maneges en pensionstallen, de RI&E niet op orde hebben. Vaak is er wel een begin gemaakt met het invullen van de RI&E, maar zijn er vragen niet- of onvoldoende beantwoord en is het plan van aanpak niet opgesteld. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark gaat de komende jaren fors inzetten op het verbeteren van de naleving van de RI&E. Dit betekent dat er strengere en meer controles worden uitgeoefend bij bedrijven. Er zullen dan direct boetes volgen en zal er geen waarschuwing meer worden afgegeven wanneer een bedrijf niet in het bezit is van een RI&E.

Hoe weet ik of mijn RIE actueel is?

De wet schrijft niet voor hoe oud een RI&E mag zijn. In de wet staat dat een bedrijf een actuele RI&E moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet U de RI&E bijwerken. U bepaalt dus zelf of uw RI&E nog actueel is. Als uw RI&E niet actueel is kunt u dus een boete van de Inspectie SZW krijgen. Vuistregel is dat een RI&E minstens eenmaal per 4 jaar geactualiseerd wordt.  

RI&E actualiseren voor risico’s coronavirus

De RI&E moet nu in ieder geval worden geactualiseerd voor wat betreft de risico’s op het coronavirus  en de door u genomen preventieve maatregelen. Stigas heeft hiervoor een corona-checklist voor RI&E ontwikkeld.

Via uw FNRS-ledenportaal kunt u praktische formulieren downloaden om de corona-aandachtspunten uit de checklist vorm te geven op uw bedrijf.

Waar kan ik de RIE voor de paardenhouderij vinden?

FNRS-leden kunnen de RI&E  via de website van de FNRS bereiken. Een actuele RI&E is een voorwaarde van het lidmaatschap bij de FNRS.  De RI&E voor de paardenhouderij is een Erkende Branche RI&E en staat ook vermeld op www.RIE.nl

Toetsing met bedrijfsbezoek waardevolle aanvulling

Bij minder dan 25 medewerkers is een toetsing met bedrijfsbezoek niet verplicht. De RI&E moet dan wel volledig ingevuld zijn en het plan van aanpak moet zijn opgesteld. Hippische ondernemers ervaren begeleiding met een bedrijfsbezoek echter wel zeer zinvol. Nico Bezemer van Hippisch Centrum Hoeksche Waard heeft vorig jaar zijn ingevulde RI&E laten toetsen door Stigas-adviseur Kees van Schanke. Kees: “Nico gaf aan dat hij vele jaren werkzaam is geweest in leidinggevende functies binnen het bedrijfsleven. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om je zaken goed op orde te hebben als er wat gebeurt.” Nico: “Kees heeft tijdens de bedrijfsrondgang over het manegeterrein onder meer nader uitleg gegeven over de praktische invulling van het aantoonbaar verstrekken van voorlichting en instructie. Het plan van aanpak is vervolgens samen met mij opgesteld, waarin ook de nieuwe horecavoorziening is opgenomen. Het bedrijfsbezoek door Stigas heb ik als zinvol ervaren. Het is goed als iemand van buiten met een frisse blik naar de aanpak van de risico’s op je bedrijf kijkt.”

RI&E inbegrepen in lidmaatschap FNRS

FNRS-leden krijgen kosteloos de inlogcode voor het online RI&E systeem, omdat deze is inbegrepen in het lidmaatschap. FNRS-leden krijgen daarnaast korting op de ondersteuning door Stigas als zij de RI&E laten toetsen door middel van een bedrijfsbezoek. Kosten ondersteuning en toetsing van de RI&E voor FNRS-leden in 2020 bedragen: € 116.- per jaar (Zelfstandigen pakket uitgebreid). Niet leden betalen € 145. De overeenkomst van dit pakket geldt voor 4 jaar en u kunt deze rechtstreeks via Stigas afsluiten.

Meer weten?

Voor nadere informatie over de RI&E en het aanvullend pakket kunt u contact opnemen met onze partner Stigas. Voor inhoudelijke vragen over de RI&E kunt u contact opnemen met Kees van Schanke, Stigas sector specialist paardenhouderij, 06 -20 14 07 90.