Manege Nieuw Amstelland: "Op de manege komt er een soort rust over me heen"
In oktober 2018 kocht Sandra Melten (42) Manege Nieuw Amstelland. Ze was toen al eigenaresse van Café Anno 1890 in Amsterdam, op zo’n vijf minuten loopafstand. Nog geen anderhalf jaar nadat ze de manege overnam, kwam corona om de hoek kijken en stond ze met zowel café als manege voor een enorme uitdaging tijdens en direct na deze periode.
Drie manegehouders geven in de Paard&Sport magazine editie 3 - 2024 ons een persoonlijk inkijkje in de wijze waarop ze hun bedrijf runnen en welke uitdagingen ze onderweg allemaal zijn tegengekomen. Waar voor de een het hebben van een manege bijna een roeping is, blijkt een ander eerder toevallig in dit bijzondere vak te zijn gerold. Gemeenschappelijke delers zijn er genoeg, met ondernemerschap en het goed willen doen voor de paarden als duidelijke parallellen. Hieronder het derde verhaal van Sandra Melten van Manege Nieuw Amstelland in Amsterveen.
"Op de manege komt er een soort rust over me heen"
Als klein meisje reed Sandra – niet afkomstig uit een paardenfamilie – al paard en wilde ze later graag een manege. Na haar 16e reed ze enige tijd niet, maar toen ze jaren later met haar dochter een pony deelde, laaide het vuur weer op. De toenmalige eigenaresse van Manege Nieuw Amstelland vroeg destijds of Sandra gezien haar achtergrond de horeca van de manege wilde runnen. “Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ik gaf aan dat ik de hele manege wilde overnemen”, aldus Melten. “Drie dagen later belde de eigenaresse me op, om te vragen of ik serieus was. Maar als het ondernemen echt in je zit, dan lukt het.”
Veel steun
Zo nam Sandra Manege Nieuw Amstelland over, waar momenteel 99 paarden staan. “De eerste twee jaar heb ik veel steun gehad van het bestaande team. Paardrijden kon ik, maar een hele manege runnen is toch wat anders.” In totaal heeft Sandra met café en manege zo’n 60 man personeel. Het café is al dertien jaar van haar. “Het is er altijd druk met 180 zitplaatsen, maar ik zoek graag uitdagingen.”
Denken in opties
Met corona kwam misschien wel de grootste uitdaging, laat Sandra weten. “Dat was heftig, een moeilijke tijd voor beide bedrijven. Je moet denken in opties voor wat je nog wél kunt doen. Ik kreeg het voor elkaar dat in onze overdekte buitenbak de lessen door konden gaan, in kleinere groepjes en de lessen meer over de dag verspreid. We hadden veel minder omzet, maar doordat we voor vijftig procent pensionklanten hebben, liep een deel van het bedrijf door. Het moeilijkste vond ik misschien wel de tijd net na corona. Je moet alles opnieuw opbouwen, weer de juiste poppetjes op de juiste plaats krijgen. Maar als je team gemotiveerd is, komt het goed. Alleen kan je zoiets niet.”
Grote verbouwing
De komende jaren staan in het teken van weer een nieuwe uitdaging. Sandra: “We zijn momenteel de ponystal aan het verbouwen. Dat wordt een groepshuisvesting. Ook zijn we bezig met de vergunningaanvraag voor een verbouwing van de manege. We willen de binnenbak vergroten naar minimaal 20x60 en de stallen vergroten. Dat is een groot plan, maar over vijf jaar hoop ik het gerealiseerd te hebben. Ja, daar ligt ik ’s nachts wel eens wakker van. Redden we het? Kunnen we onze klanten behouden tijdens de verbouwing? Kunnen we gewoon doordraaien? Hoe gaat het financiële plaatje uitkomen?”
Inmiddels werkt Sandra’s man ook in het manegebedrijf. “Dat is echt mazzel. Hij doet veel onderhoud, ik doe het personeel. Met deze twee bedrijven maak ik wel dagen van twaalf, dertien uur. Het manegebedrijf vind ik heerlijk, in de kroeg is het altijd hectisch. Als ik het terrein van de manege op kom, komt er een soort rust over me heen. Bij de paarden zijn geeft mij veel voldoening.”
Enthousiast over Harry’s Horse ZitcompetitieManege Nieuw Amstelland, Manege de Groote Wielen en Hippisch Centrum Midden-Zeeuws Vlaanderen hebben nog iets gemeen. De FNRS-bedrijven doen allen mee met de Harry’s Horse Zitcompetitie, inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder manegeruiters. Bij deze competitie staan de correcte houding en zit van de ruiter centraal, oftewel de basis van goed paardrijden. De winnaars mogen zich een jaar lang ‘Best zittende Manegeruiter van het Jaar’ noemen. Sandra Melten van Manege Nieuw Amstelland werd vorig jaar enthousiast tijdens de tour van Partners in Paardrijden (PiP). Ze zegt: “Het is een mooi concept, waarbij je je ruiters betrekt en motiveert, en waar je door het uitdelen van golden tickets een leuke selectie kunt maken voor de zitcompetitie. Het is iets waar je samen naartoe groeit.” |
Lees de andere verhalen in Paard&Sport
Lees de verhalen van Gerrit van den Berg van FNRS Manege de Groote Wielen in Rosmalen en Yorick Baecke van FNRS Hippisch Centrum Midden-Zeeuws Vlaanderen in Westdorpe in Paard&Sport magazine editie 3 - 2024.