Nieuws

Gemeenten mogen juridisch samenwerken met ondernemers

Onlangs is duidelijk geworden dat gemeenten wél juridisch gezien mogen samenwerken met ondernemers in de sport. Zij mogen sportopdrachten tot een bedrag van 50.000 euro enkelvoudig onderhands aanbesteden bij een ondernemende sportaanbieder. Dit is een belangrijke stap dat het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) samen met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Certa Advocaten heeft uitgezocht. 

Profielfoto van Haike Blaauw
26 april 2024 | 1 minuut lezen

Lokale aarzelingen

POS vertegenwoordigt landelijk de brancheorganisaties in de sport in het sportakkoord. FNRS is als brancheorganisatie voor hippische ondernemers initiatiefnemer en aangesloten bij het POS aangesloten. Op lokaal niveau ontstaan ook nieuwe samenwerkingsvormen met gemeenten en ondernemende sportaanbieders, maar dit is voor veel gemeenten nog wel betrekkelijk nieuw. Hierdoor zijn er ook hier en daar wat aarzelingen, want wat mag wel en niet? Gemeenten aarzelen vaak of zij wel kunnen samenwerken met ondernemers omdat zij een commerciële organisatie zijn.

Samenwerkingsafspraken ondernemers

Het is nu dus duidelijk dat gemeenten juridisch gezien mogen samenwerken met ondernemers voor sportopdrachten tot een bedrag van 50.000 euro. Hierbij kun je denken aan het aanbieden van sport- en beweegactiviteiten aan bepaalde doelgroepen. De gemeente mag bij een dergelijke sportopdracht direct met een ondernemer samenwerkingsafspraken maken. Hierbij wordt gekeken naar de (administratieve) lasten voor de gemeente en de lokale sportondernemer. Het vragen om meer dan één offerte weegt hier niet op tegen de lasten voor de gemeente en lokale sportondernemers, die voortvloeien uit het organiseren van een aanbesteding met meerdere inschrijvers.

Met de 1-op-1-gunning kan de gemeente om één offerte vragen en de “kleine opdracht” daarna rechtstreeks aan de lokale sportondernemer verstrekken. Op deze manier blijven de administratieve lasten bij zowel gemeenten als lokale sportondernemers beperkt en kan een lokale aanbieder met passende ervaring en kwaliteit worden geselecteerd.

Let op: De gemeente is echter niet verplicht de enkelvoudige onderhandse procedure, oftewel de 1-op-1-gunning, toe te passen en heeft dus beoordelingsruimte. Bekijk hier de volledige memo van de gunning sportopdracht.

Ook voor hippische ondernemers interessant

FNRS is blij met deze stap, omdat ook hippische ondernemers hierdoor eerder in aanmerking komen voor gunning van een sportopdracht bij hun betreffende gemeente. FNRS stimuleert en ondersteunt ondernemers in het samenwerken met hun gemeente en andere ondernemers. Heb je interesse om deel te nemen aan een lokaal netwerk? Neem dan contact op met de sportformateur of beleidsmedewerkers sport van jouw gemeente om te kijken of er al een lokaal netwerk van ondernemers in jouw gemeente is. Lukt dat niet, dan kan je contact opnemen met Maikel van der Lingen van het Platform Ondernemende Sportaanbieders via maikel@pos.nl of 06 42 07 54 16.