Nieuws

De herfst-uitdagingen op jouw hippische accommodatie

De herfst is een prachtig seizoen voor paardenliefhebbers. Echter brengt dit seizoen ook uitdagingen met zich mee voor hippische ondernemers, vooral als het gaat om het onderhoud van de faciliteiten. Het voorbereiden op de herfst is van belangrijk om de veiligheid en het welzijn van jouw paarden en bezoekers te waarborgen. Binnen het kwaliteitsbeleid van de FNRS wordt tijdens keuring extra gelet of bedrijven schoon en netjes zijn. Met de komst van de herfst, brengt dit uitdagingen met zich mee. In dit artikel delen we tips waar je op moet letten om je bedrijf voor te bereiden op de herfst.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
20 oktober 2023 | 3 minuten lezen

Voorkom onveilige situaties en verwijder blad

Zorg ervoor dat je regelmatig de paddocks, rijbanen en stallen schoonveegt om bladeren te verwijderen. De vallende bladeren kunnen zich snel ophopen en problemen veroorzaken op jouw accommodatie. Bladeren kunnen bijvoorbeeld glad worden en onveilige situaties veroorzaken. Daarnaast kan het schade aan gras en weiden veroorzaken. Een dikke laag bladeren kan het zonlicht blokkeren en het gras eronder verstikken. Dit kan leiden tot een slechter groei van het gras en is minder voedzaam voor paarden. Ruim daarom regelmatig de bladeren op.

Tip: Overweeg om de opgeruimde bladeren te composteren. Dit is een milieuvriendelijke manier om ze te recyclen en later te gebruiken als bodembedekking of meststof voor je terrein.

Voorkomen van overlast van knaagdieren

De herfst is ook het seizoen waarin ongedierte op zoek gaat naar een warme schuilplaats voor de winter. Je wil zo min mogelijk voorkomen dat ongedierte zich in jouw stallen gaan nestelen. Ongedierte zoals ratten en muizen bestrijden is niet makkelijk. Ze zitten graag in holle ruimtes en onder betonnen vloeren. Balen hooi en stro kunnen het beste van de grond (op bijvoorbeeld pallets) opgeslagen worden.

Zorg ervoor dat voer in een aparte ruimte bewaard wordt. Houd deze opgeruimd en zorg ervoor dat de deur altijd afgesloten is. Krachtvoer, wortels en appels kunnen het beste in metalen of gegalvaniseerde bakken bewaard worden. Gereedschap en andere materialen kunnen het beste tegen de muur opgeslagen worden om geen schuilplekken voor ongedierte te creëren.

Sinds 1 januari 2023 moet het beheersen van ratten en muizen, zowel binnen als buiten gebouwen volgens het Integrated Pest Management (IPM), oftewel geïntegreerd plaagdiermanagement, gebeuren. De reden van deze manier van werken is om plagen van ongedierte en het verspreiden van ziektes te voorkomen, er voor te zorgen dat er minder gif in het milieu komt en te voorkomen dat er bij ratten en muizen resistentie tegen het gif wordt opgebouwd. In een eerder artikel lees je meer over deze eisen.

Dakgoten en putten leegmaken om verstoppingen te voorkomen

Tijdens de keuring wordt gelet of dakgoten schoon, heel en functioneren naar behoren. Maar in de winter kunnen bladeren zich sneller ophopen in dakgoten en putten, wat kan leiden tot verstopte afvoer en wateroverlast. Controleer je dakgoten op bladeren en ander vuil en maak ze regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat regenwater efficiënt wordt afgevoerd. Controleer daarnaast ook de afwateringsputten rond de accommodatie en zorg ervoor dat ze vrij zijn van vuil en bladeren. Dit helpt bij het voorkomen van overstromingen, vooral tijdens veel regenval.

Controleer ook je afwateringssystemen. Zorg ervoor dat afvoerpijpen en goten niet verstopt raken door bladeren. Dit kan wateroverlast en schade aan jouw faciliteiten voorkomen.

Paardenwelzijn in de herfst

Weersomstandigheden, zoals veel regen in deze periode hebben niet alleen invloed op het erf maar ook op het welzijn van paarden.

Bodemconditie

De herfst brengt vaak regen en vochtigheid met zich mee, wat de bodemconditie kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat hij niet te modderig wordt, wat valpartijen en blessures kan veroorzaken. Een paard buiten zetten in een weiland of paddock waar ze tot hun knieën in de modder staan valt niet onder paardenwelzijn. De paddocks en weilanden moeten dan ook over een goede afwatering beschikken en een geschikte bodem waarbij de paarden zich veilig kunnen verplaatsen. De meeste paardenhouders laten daarom een drainage onder hun paddock aanleggen. Maar ook een hemelwateropslag kan een uitkomst bieden. Hierbij wordt het water niet afgevoerd naar een sloot, maar loopt het water in een opslag, zodat het later gebruikt kan worden om bijvoorbeeld bomen en heggen te besproeien. Bij stukken die altijd erg nat blijven kan er ook gekozen worden om deze te bestraten.

Overgang van weide naar paddock

In de herfst, wanneer het gras minder voedzaam wordt en de bodem zachter wordt, is het vaak nodig om de weidegang te beperken. Dit helpt overbegrazing te voorkomen en de gezondheid van het gras te behouden. Als je paarden van de weide naar de paddock overbrengt, doe dit dan geleidelijk om maag- en darmproblemen te voorkomen. Introduceer hooi als vervanging voor gras.

Overgang op dekens

In de herfst kunnen de temperaturen dalen en sommige paarden hebben dekens nodig om warm te blijven, vooral als ze geschoren zijn of gevoelig zijn voor kou. Niet alle paarden hebben dekens nodig. Beoordeel de behoeften van elk paard individueel en overweeg factoren zoals leeftijd, conditie en ras. Controleer regelmatig of dekens in goede staat zijn en pas ze aan op basis van weersomstandigheden.

Er zijn meer zaken waar je rekening mee kunt houden om ervoor te zorgen dat de paarden op jouw bedrijf prettig het herfstseizoen doorkomen. We bespreken in een eerder artikel andere punten, zoals de voeding- en waterbehoefte en de vrije beweging in herfst.