Nieuws

Correcte registratie voor export paarden en sperma

Alle bedrijven die met paarden of sperma (levende dierlijke producten) de grens overgaan, moeten vanaf 1 juli correct geregistreerd staan in het TRAde Control and Expert System New Technology (TRACESNT). Dit geldt voor verplaatsingen binnen Europa. Ook de gegevens van het ontvangende bedrijf moeten goed geregistreerd staan in dit Europese systeem. Dit geldt ook voor niet-commercieel vervoer van paarden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
22 augustus 2023 | 1 minuut lezen

De NVWA gaat hierop handhaven; zonder geldig bestemmingsadres wordt vanaf 1 juli aanstaande geen exportcertificaat meer afgeven. Alleen als de bestemming een dierenartsenpraktijk is mag de locatie in TRACES staan als 'OTH-OPER' met status 'new'. Vervoerders van hoefdieren moeten ook in het bezit zijn van een registratie.

Ook bij niet-commercieel vervoer zorgen voor registratie

Deze regels gelden ook voor niet-commercieel vervoer van paarden en andere hoefddieren. Particulieren die met een eigen trailer en paard de grens overgaan moeten dus ook zorgen voor een geldig bestemmingsadres en registratie als vervoerder. Bijvoorbeeld als ze met hun paard deelnemen aan wedstrijden, voor inseminatie in het buitenland of bij verkoop van het paard. Zonder geldige registratie van de vervoerder kan geen exportcertificaat worden afgegeven.

Het belang van deze registraties is om te weten waar deze dieren en de levende producten zich in Europa bevinden en vandaan komen, zodat bij het uitbreken van een dierziekte de verspreiding ervan zo snel mogelijk kan worden bestreden. De registratie verloopt via de NVWA.