Nieuws

Omgaan met nieuwe regels wegwerpplastic horecagelegenheid

Als hippische ondernemer is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat per 1 juli 2023 het gebruik van plastic bestek en wegwerpservies in de horecagelegenheid verboden is. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en hergebruik te stimuleren. FNRS vindt duurzaamheid ook erg belangrijk. Dit verbod biedt ondernemers de kans om duurzame opties uit te breiden. In dit artikel geven we meer informatie en enkele duurzame alternatieve opties. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
21 juli 2023 | 2 minuten lezen

Vermindering van wegwerpplastics

In Nederland worden elke dag 19 miljoen plastic bekers en verpakkingen weggegooid. Om te voldoen aan Europese wetgeving, moet het gebruik van wegwerpplastic in Nederland tegen 2026 met 40 procent worden verminderd. Vanaf 1 juli moeten ondernemers bijvoorbeeld een extra vergoeding vragen voor plastic wegwerpverpakkingen. Daarnaast is het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden voor plastic wegwerpverpakkingen. Een andere mogelijkheid is dat klanten hun eigen beker of bakje meenemen.

Wanneer het echt nodig is, is er nog een mogelijkheid bepaalde plastic wegwerpbekers, plastic bestek en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. Het bedrijf moet dan wel 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling.

Duurzame alternatieven opties

Omdat het gebruik van bestek en wegwerpservies in de horecagelegenheid verboden is, hebben we enkele duurzame alternatieven opties op een rij gezet:

1.    Ga op zoek naar bestek waar geen plastic inzit
Een van de meest directe alternatieven voor plastic bestek is het gebruik van afbreekbaar bestek. Afbreekbaar bestek biedt dezelfde functie als plastic bestek, maar zonder negatieve gevolgen voor het milieu. 

2.    Laat klanten een eigen bakje of beker meenemen
Bied bijvoorbeeld een korting aan op drankjes voor klanten die hun eigen bakje of beker meebrengen. 

3.    Herbruikbare servies
Daarnaast kunnen herbruikbare bekers en bakjes aangeboden worden waarvoor klanten een borg moet betalen. Als tip kan ervoor gekozen worden deze herbruikbare bakjes en bekers te laten bedrukken met het logo van de stal voor herkenbaarheid.

4.    Afwasbaar servies
Stap over op afwasbaar servies.  Investeer in voldoende servies, zodat er altijd voldoende voorraad is, ook tijdens drukke periodes.

5.    Plastictoeslag op de wegwerpverpakking
Het is ook mogelijk klanten een extra bedrag te laten betalen bovenop de prijs van het eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. De toeslag voor de wegwerpbeker moet wel apart op de bon komen te staan. Als richtlijnen geeft de overheid mee:
•    € 0,25 voor een beker
•    € 0,50 voor een maaltijd 
•    € 0,05 voor voorverpakte kleine porties 

Wijzigingen communiceren

Zorg ervoor dat  klanten op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving. Communiceer duidelijk over de wijzigingen die doorgevoerd zijn en leg uit hoe zij, ook in de hippische sector, kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Nieuwe sticker helpt ondernemers plastic afval voorkomen

Op de nieuwe sticker die Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland aanbieden aan ondernemers staat: ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’. De drie organisaties willen met de sticker consumenten stimuleren om hun eigen beker of bakje mee te nemen.

De raamsticker is hier te bestellen.