Nieuws

Inschrijving instructeursopleidingen najaar geopend

Komend najaar wordt er weer gestart met de opleiding Instructeur Basissport (ORUN 3). De inschrijving hiervoor is deze week geopend. De opleidingen Instructeur Basissport Manege en Allround en het Sporttraject Instructeur Basissport Allround starten op 1 oktober. De opleiding Instructeur Paardrijden Gehandicapten start in september al. De Opleiding Aspirant Instructeur Manege start weer in het voorjaar van 2024. Alle KNHS-opleidingen vanaf ORUN 3 niveau komen in aanmerking voor het STAP-budget.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
23 juni 2023 | 3 minuten lezen

Instructeur Basissport  (ORUN 3)

De Instructeur Basissport (ORUN 3) geeft als zelfstandig instructeur lessen aan ruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters in de laagste wedstrijdklassen van de breedtesport (B/L). Deze instructeur begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Hij/zij mag lessen verzorgen uit de ruiteropleiding ‘Zilver’ van de KNHS. Er is niet alleen oog voor rijtechniek, maar de instructeur besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Er is oog voor paardenwelzijn en de instructeur adviseert over de omgang met het paard. Ook kan hij/zij  paardensportactiviteiten organiseren. De opleiding Instructeur Basissport is bedoeld voor mensen die meer verdieping willen geven aan het instructeursvak en die graag hun kennis willen delen om mensen te helpen verder te komen in de sport.

Klik voor meer info en om in te schrijven op de verschillende opleidingen;

Instructeur Basissport Manege (ORUN 3)

De opleiding Instructeur Basissport Manege wordt verzorgd door een hippisch ondernemer maar kan ook door een werknemer van het bedrijf verzorgd worden. Deze werknemer (of de ondernemer) moet minimaal de instructeursopleiding op niveau 4 hebben afgerond en een actieve KNHS HI-licentie hebben. De opleiding wordt gevolgd op het bedrijf waar de cursist in dienst is. Bij deze variant volgt de cursist dus de lessen op de eigen manege onder begeleiding van een Praktijkbegeleider. De totale duur van de opleiding is 18 maanden. De opleiding bestaat uit 5 centrale bijeenkomsten verspreid over het opleidingsseizoen georganiseerd op diverse plaatsen waaronder de startbijeenkomst in Ermelo. Er zijn 3 terugkomdagen speciaal voor Instructeur Basissport Manege in de vorm van bedrijfsbezoeken met thema. Het eigen rijden en lesgeven komt dan ook aan bod.

Beschikbaarheid van voldoende deskundige en bevoegde instructeurs is van groot belang voor de ontwikkeling van de paardensport. Door deze opleiding uit te schrijven hopen we dat er meer ruiters die al veel ervaring hebben in het rijden en lesgeven een instructeurslicentie gaan behalen.

Klik voor meer info en om in te schrijven bij deze opleiding;

Instructeur Paardrijden Gehandicapten

Heb jij de Opleiding Instructeur Basissport Allround, Manege, IJslandse Paarden of Western succesvol afgerond en lijkt het je leuk om mensen met een beperking te leren paardrijden? Dan is de Opleiding Instructeur Paardrijden Gehandicapten ORUN 3 Plus echt iets voor jou. ‘IPG’ is een niveau 3 Plus opleiding. Als je het diploma Instructeur Basissport Allround, Manege, IJslandse Paarden of Western hebt behaald met minimaal een ‘6’ voor het Geven van lessen en het Trainen van paarden, kan je doorstromen naar deze opleiding.

Deze opleiding start in september, dus er is maar één kans om in te schrijven met het STAP-budget. Doet dit uiterlijk vrijdag 30 juni! Kijk hier voor meer informatie over de opleiding en schrijf je in. Uiteraaard is inschrijven voor de opleiding ook na deze datum gewoon mogelijk, alleen dan zonder STAP-budget.

STAP-budget beschikbaar voor het volgen van een opleiding

Met de subsidieregeling STAP-budget kun je vanaf dit jaar maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van een instructeursopleiding vanaf het niveau ORUN 3 (Instructeur Basissport). Dit betekent dat een opleiding tot Aspirant Instructeur (ORUN 2) hier niet onder valt. Deelnemers moeten zelf het STAP-budget aanvragen. Hiervoor is een STAP aanmeldbewijs nodig. Dit kan na inschrijving voor de opleiding via de mail aangevraagd worden op academy@knhs.nl

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Met deze subsidie wil de overheid scholing toegankelijker maken en iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Omdat het hier om een subsidieregeling gaat, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Zelfs voorschieten van de kosten van een opleiding is niet nodig. Op die manier hoopt het kabinet dat meer mensen de financiële mogelijkheid hebben om zelf een opleiding te volgen. Kijk hier voor meer informatie over het STAP budget.