Nieuws

Advies duurzaam ondernemerschap t.w.v. 1.500 euro met SABE-regeling

Deze zomer opent de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) weer. Via deze subsidie kan je vouchers aanvragen voor het volgen van cursussen of het inwinnen van advies over duurzaam ondernemerschap.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
21 juni 2023 | 2 minuten lezen

Subsidie voor toekomstig bestendig ondernemen

Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verdere verduurzaming noodzakelijk. Samen moeten we zorgen voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water, voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn en voor een duurzaam inkomen. Met als hoogste doel een beter klimaat voor ons allemaal. Dit vraagt om kennis over o.a. duurzaam ondernemerschap. Met de SABE-regeling wil de overheid hieraan bijdragen.

Vouchers ter waarde van € 1.500

De SABE-regeling is afgelopen jaren een belangrijk en populair instrument gebleken voor agrarische, en daarbij ook hippische, ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verbeteren en verduurzamen. Reden voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de regeling in 2023 opnieuw open te stellen. Met de aangevraagde vouchers ter waarde van € 1.500 kunnen hippische ondernemers gebruikmaken van onafhankelijk advies of scholing op het gebied van Duurzaam ondernemerschap. Er geldt een eigen bijdrage van 20%.

De aangepaste SABE subsidieregeling is nu onderdeel van het Nationaal Strategisch Plan / GLB 2023-2027 en gaat open op 1 september 2023 voor alle vouchers (adviesvouchers, bedrijfsplanvouchers, cursusvouchers en opleidingsvouchers).

Voor welke onderdelen kan je subsidie aanvragen?

De SABE-vouchers zijn bedoeld voor verdiepende advisering op dezelfde thema’s als de vorige openstellingen. Binnen het thema Duurzaam ondernemerschap zijn er vier onderdelen, waarvoor je een voucher kan aanvragen:

  • E1 Persoonlijke ontwikkeling van ondernemer en bedrijf;
  • E2 Horizontale samenwerking;
  • E3 Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging;
  • E4 Verdienvermogen.

Voorwaarden aanvraag SABE-voucher

Voor het aanvragen van de voucher gelden een aantal voorwaarden. Zo moet uw onderneming staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met SBI-code 011, 012, 013, 014, 015 of 016. SBI-code 014 is voor het fokken en houden van paarden. Je krijgt in een kalenderjaar één keer de mogelijkheid een voucher aan te vragen voor advies of een cursus. Je kan maar voor één onderdeel een voucher aanvragen. Heb je voor 1 januari 2023 een besluit tot goedkeuring van voucheraanvraag SABE Advies en cursus voor agrariërs ontvangen? Dan kan je in 2023 een nieuwe aanvraag indienen en een voucher toegekend krijgen, ook voor hetzelfde aandachtsgebied. Een overzicht van alle voorwaarden verschijnt op de website van RVO zodra de regeling opengesteld wordt.

Meer weten?

FNRS-partner ABAB kan de subsidieaanvraag voor jou verzorgen. Geef je naam, onderdeel, aandachtsgebied en formulering van de adviesvraag door aan jouw contactpersoon binnen ABAB of neem contact op met Marc Strikkeling, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83905100 of stuur Marc een e-mail.