Nieuws

Zomerkamp: waardevol om extra inkomsten te genereren

De zomer staat om de hoek en dat betekent dat de organisatie voor de ponykampen waarschijnlijk alweer in gang is gezet. Het is een geweldige activiteit om ruiters een onvergetelijke ervaring te bieden. Om te inspireren vertellen drie ondernemers over het organiseren van een ponykamp. Ze vertellen niet alleen over het rekening houden met het warme weer, maar ook over het tekenen van een duidelijke overeenkomst en er worden creatieve activiteiten gedeeld.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
16 juni 2023 | 4 minuten lezen

Manege Hallinckveld: “Quitclaim in overeenkomst zodat we foto’s met trots kunnen delen”

Hellen Rotteveel (Manege Hallinckveld):"Bij ons duurt het ponykamp van maandag tot en met vrijdag, elke dag van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. Het ponykamp is bestemd voor ruiters van 7 t/m 12 jaar. Op donderdagavond hebben we een bonte avond en mag iedereen een nachtje blijven logeren. Elke dag wordt er een keer gereden, dit kan een dressuur-, vaardigheid- of springles zijn. Ook doen we elke dag een alternatieve activiteit, daarbij kun je denken aan voltige, vrijheidsdressuur, mennen, een wedstrijd, diverse workshops of maken we een buitenrit. Aan het einde van de week kunnen de kinderen meedoen aan een wedstrijd. Dit is altijd een groot succes en kan ik aanraden aan andere ondernemers. De ouders mogen komen kijken en de kinderen kunnen vol trots laten zien wat ze hebben geleerd. Bij warm weer verplaatsen we de activiteiten naar de ochtend, zodat we de hitte kunnen vermijden. 

Het organiseren van ponykampen heeft zowel emotionele als rationele voordelen. Emotioneel geniet ik ervan om te zien hoe kinderen zich tijdens het ponykamp ontwikkelen en meer verbonden zijn met de manege. Voor ons als ondernemer zijn ponykampen ook rationeel gezien een waardevol middel om extra inkomsten te genereren tijdens de zomerperiode. Tijdens andere vakanties, zoals de kerst-, herfst- en meivakantie, vullen we onze inkomsten extra aan met pony verzorgdagen. 

Voordat het ponykamp begint, laat ik de ouders altijd een overeenkomst tekenen. Dit is van groot belang om duidelijkheid en veiligheid te waarborgen. De overeenkomst bevat ook een begeleidende brief waarin staat vermeld wat de kinderen moeten meenemen. Daarnaast zit er een quitclaim verwerkt in de overeenkomt. Hiermee geven ze toestemming voor het gebruik van foto's en video's die tijdens het kamp worden gemaakt. Op deze manier kunnen we de gemaakte foto’s en video’s met trots delen.”

   

Manege de Horstlinde: “Creatieve en educatieve activiteiten voor een onvergetelijke tijd”

Daphne Waijers (De Horstlinde): "Wij organiseren dagkampen van 9 tot half 5. Voorheen konden de kinderen ook blijven slapen, maar onze slaapaccommodatie is onderverhuurd. Wij vinden het belangrijk dat we veel leuke zomerse activiteiten bedenken tijdens het kamp. We passen het programma altijd aan naar de temperatuur. We gaan op buitenrit en zetten een zwembad op om af te koelen. Wanneer het te warm is, verplaatsen we de activiteiten met de paarden naar de ochtend en avond. 

Wij proberen altijd creatief en educatief te zijn met onze activiteiten. Zo doen we een hoofdstelestafette. De kinderen moeten dan zo snel mogelijk onderdelen van het hoofdstel aan de overkant brengen en aan het einde met het hele groepje het hoofdstel in elkaar zetten. Op deze manier leren ze hoe het hoofdstel in elkaar zit en hoe ze met elkaar moeten communiceren en samenwerken. Ook bedenken we elk jaar een speurtocht waarmee prijzen gewonnen kunnen worden. We bedenken dat een pony iets is verloren, dit kan een zadel of een hoefijzer zijn. Het is de opdracht dat de kinderen het verloren voorwerp weer terugvinden door middel van activiteiten waarmee punten te verdienen zijn. Uiteindelijk zijn ze bijvoorbeeld dus op zoek naar 'het verdwenen zadel'. Door middel van de speurtocht komen de kinderen uiteindelijk terecht bij het onderdeel wat de pony kwijt is geraakt. De activiteit die de kinderen toch het allerleukste vinden om te doen is 'pimp my pony'. Pony's poetsen, versieren en invlechten. Dit willen ze het liefste elke dag wel doen. Al deze activiteiten kan ik zeker aanraden, de kinderen zijn elk jaar weer dol enthousiast. Wij vinden het leuk om te zien dat een ponykamp de kinderen de mogelijkheid biedt om een onvergetelijke tijd door te brengen, terwijl ze nieuwe kennis op doen, plezier hebben en vriendschappen opbouwen."

   

Manege VarioHippiQue: “Door de inzet van veel vrijwilligers borgen we de veiligheid”

Edith Sluis (Manege VarioHippiQue): "In de zomerperiode organiseren wij twee verschillende kampen: ponykampen en de instructieweek. De ponykampen zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, terwijl de instructieweken vanaf 12 jaar zijn. Tijdens de instructieweken blijven de kinderen vier nachten slapen en tijdens het ponykamp hebben we gemerkt dat twee nachtjes slapen voldoende is voor de jongere kinderen Gedurende deze dagen wordt er dagelijks gereden, gepoetst, spelletjes gespeeld en zijn er activiteiten buiten de manege. Dit alles gebeurt onder begeleiding van ervaren instructeurs, die de veiligheid van de deelnemers altijd vooropstellen. 

De meeste pony's staan in de zomer dag en nacht op de weide, waardoor we de stallen kunnen omtoveren tot slaapkamers. We kleden de stallen mooi aan met lichtjes en posters. Niet alle pony's staan 's nachts buiten, vanwege bepaalde omstandigheden, dus de kinderen kunnen de pony’s die op stal staan horen briezen en hinniken. Dit zorgt voor een geweldige beleving. Als je als manege de mogelijkheid hebt om een ponykamp te organiseren, raad ik dit zeker aan. 

Wat betreft veiligheid is het belangrijk, als dit mogelijk is, om veel vrijwilligers in te schakelen. Er zijn altijd onverwachte dingen die je niet van tevoren kunt voorbereiden. Wanneer er veel vrijwilligers aanwezig zijn, is er altijd iemand die een oplossing kan bieden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand bang is of last heeft van heimwee, en dan is er altijd iemand beschikbaar die extra aandacht kan geven. We proberen door middel van een uitgebreid inschrijfformulier te voorkomen dat we voor verrassingen komen te staan."

FNRS Ruiterkampen Handboek 

Wil jij deze zomer ook een ruiterkamp organiseren? De FNRS heeft voor jou als ondernemer het FNRS Ruiterkampen Handboek beschikbaar. Er komt veel kijken bij het opzetten en organiseren van een ruiterkamp, dus het is wel belangrijk op tijd aan de slag te gaan. Met dit handboek geven wij informatie, richtlijnen en vooral inspirerende ideeën zodat je een origineel en interessant ruiterkamp kan organiseren. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw ruiters de leukste tijd van hun leven hebben, maar bovenal dat jij het organiseren ervan ook leuk vindt. Om je te inspireren en te informeren over het reilen en zeilen van een ruiterkamp, organiseert de FNRS jaarlijks rond februari een Ruiterkampbijeenkomst. Een informatieve online bijeenkomst die jou inspireert in de organisatie van de kampen.