Nieuws

Week van de RIE: voorkom ongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste ongevallen op een hippisch bedrijf gebeuren met (rijdende) machines, vallende voorwerpen of dieren. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. De belangrijkste verplichting hierin is de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). De RIE brengt alle risico’s op ongelukken en gezondheidsklachten van het bedrijf in kaart en sluit af met een plan van aanpak. Een ingevulde RIE is een wettelijke eis voor bedrijven met personeel (hieronder vallen ook uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en inhuurkrachten) en daarom ook een basiseis van het FNRS-lidmaatschap. FNRS-leden kunnen via het online programma van Stigas de RIE invullen. De kosten hiervan zitten verwerkt in de contributie.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
12 juni 2023 | 2 minuten lezen

Actuele RIE voorkomt boete

Het is belangrijk om de RIE actueel te houden. Dit houdt in dat je bij wijzigingen, zoals een verbouwing, aankoop nieuwe machines of een pandemie je RIE moet actualiseren. Als je RIE niet actueel is kun je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgen. Vuistregel is dat een RIE minstens eenmaal per vier jaar geactualiseerd wordt. Het opstellen van een RIE laat zien dat je de arbeidsomstandigheden op je bedrijf serieus neemt. Het maakt je bewust van de risico’s op jouw bedrijf.

Goede aansluiting op de praktijk

Het opstellen van een RIE is wettelijk verplicht, maar het invullen van de vragen is ook een goed hulpmiddel om de arbeidsomstandigheden en veiligheid van medewerkers, bezoekers klanten, paarden en pony’s in kaart te brengen. Hélène Nagorka – van Zwienen van de Capelse Manege maakt daarom ieder jaar tijd vrij om het plan van aanpak door te nemen en bij te stellen voor het volgende jaar. “Ik zag er best tegenop, je moet veel vragen beantwoorden. Maar de vragen sluiten heel goed aan bij de praktijk, waardoor het direct toepasbaar is en ik meer aandacht besteed om lichamelijke belasting voor mijn medewerkers te beperken.”

Registreren ongevallen met personeel

Om ongevallen met personeel te voorkomen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaak van de meest voorkomende ongelukken. Met deze informatie kan je jouw bedrijf en medewerkers beter voorbereiden om ongevallen te voorkomen. Het registreren van ongevallen met personeel is onderdeel van de RIE. Volgens de Arbowet ben je als ondernemer verplicht om arbeidsongevallen bij te houden. Het registreren kan voor FNRS-leden eenvoudig via Stigas. Indien er sprake is van een dodelijk ongeval, ziekenhuisopname of blijvend letsel, moet het arbeidsongeval ook direct gemeld worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ondersteuning bij het invullen van de RIE door Stigas

Voor FNRS-leden is de inlogcode voor het invullen van de RIE via Stigas kosteloos, omdat deze is inbegrepen in het lidmaatschap. FNRS-leden krijgen korting op de ondersteuning door Stigas als zij de RIE laten toetsen door middel van een bedrijfsbezoek. Voor 125 euro bezoekt Stigas iedere vier jaar het bedrijf en zorgt daarmee dat de RIE is ingevuld en actueel is. Na het bedrijfsbezoek staat jouw RIE op 100% en is het plan van aanpak opgesteld conform de situatie op jouw bedrijf.

Week van de RIE

Van 12 tot en met 16 juni is er in heel Nederland extra aandacht voor de RIE. Een week waarin ondernemers geactiveerd worden om arbeidsrisico’s in kaart te brengen en een plan te maken om risico’s binnen het bedrijf te verkleinen of weg te nemen. Op de website van ‘De week van de RIE’ zijn korte video’s beschikbaar om eenvoudig van start te gaan met de RIE.