Nieuws

Nieuwe zzp overeenkomsten voor hippische ondernemers

Veel hippische ondernemers maken gebruik van een zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Denk hierbij aan een instructeur om rijlessen te verzorgen of iemand die stalwerkzaamheden uitvoert. Om met een zzp’er afspraken te kunnen maken stelt de FNRS voor jou als ondernemer de modelovereenkomsten zzp’er ‘inspanningsverplichting’ en ‘resultaatgericht’ ter beschikking. Voorheen was deze overeenkomst vindbaar op onze website onder de naam ’modelovereenkomst instructeur’. Deze overeenkomst kan nog gebruikt worden, maar is geactualiseerd, zodat deze ook gebruikt kan worden voor zzp’ers met een andere functie dan instructeur De ‘inspanningsverplichting’ en ‘resultaatgerichte’ overeenkomsten lijken veel op elkaar, maar toch zit er een duidelijk verschil in. In dit artikel zullen wij deze verschillen toelichten. 

Profielfoto van Liona Schipper
14 april 2023 | 2 minuten lezen

Geen arbeidsovereenkomst 

Bij beide overeenkomsten is er geen sprake van een gezagsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Vanwege het ontbreken van deze voorwaarde is er ook geen sprake van een arbeidsovereenkomst oftewel een echte dienstbetrekking. Wanneer er dus geen sprake is van een echte dienstbetrekking is de opdrachtgever ook niet verplicht om loonheffing af te dragen. Er is sprake van een echte dienstbetrekking (arbeidsovereenkomst) als er sprake is van de volgende drie punten:

1.    Het werk moet door de persoon zelf uitgevoerd worden (vervanging mag niet).
2.    De opdrachtgever mag aangegeven hoe het werk verricht moet worden (vrijheid is beperkt).
3.    Er wordt een vergoeding betaald voor de verrichte werkzaamheden.

FNRS biedt nu twee verschillende modelovereenkomsten voor zzp’ers aan. Bij beide overeenkomsten is er geen sprake van gezag om zo een echte dienstbetrekking, en dus afdracht loonheffing, te voorkomen. Het verschil zit in de inspanningsverplichting of resultaatsverplichting. 

Modelovereenkomst (geen gezag – inspanningsverplichting)

De overeenkomst voor inspanningsverplichting   kan worden gebruikt als er een opdracht wordt aangegaan met persoonlijke inzet van de opdrachtnemer. De inzet van de opdrachtnemer is niet specifiek in een resultaatsverplichting te beschrijven. De werkzaamheden vinden plaats naar eigen inzicht en dus zonder begeleiding en toezicht van de opdrachtgever (geen gezag). Het is belangrijk dat de opdrachtgever geen aanwijzingen geeft over de wijze van uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden.

Voorbeelden van een overeenkomst met inspanningsverplichting zijn een trainer of instructeur voor privé- of groepslessen, een begeleider die de kinderen helpt opzadelen en/of poetsen van paarden of een coach voor een team in recreatieve sfeer. 

Modelovereenkomst (geen gezag – inspanningsverplichting)

Modelovereenkomst (geen gezag – resultaatsverplichting)

De overeenkomst voor resultaatsverplichting kan worden gebruikt als de inzet is gebaseerd op bepaalde deskundigheid, kennis of vaardigheden. Ook hierbij is het van belang dat de opdracht naar eigen inzicht en zonder leiding en toezicht kan worden uitgevoerd. De opdrachtnemer werkt onder eigen verantwoordelijkheid voor het op de juist wijze uitoefenen van de overeengekomen diensten. 
Voorbeelden van een overeenkomst met resultaatverplichting zijn trainers of gastsprekers met een specifieke technische of anderszins deskundige achtergrond. Denk hierbij aan een workshop over houding en zit, een masterclass over de hogere klasse binnen de springsport of een clinic of trainingssessie over paarden met problemen bij trailerladen. Je huurt iemand in voor zijn of haar specialismen en deskundigheid met een bepaald resultaat. Dit kan zijn techniek- of prestatieverbetering of het aanleren van specifieke kennis en vaardigheden. 

Modelovereenkomst (geen gezag – resultaatsverplichting)

De zzp overeenkomsten zijn goedgekeurd door de belastingdienst en worden daar ook ter beschikking gesteld. De overeenkomsten worden voor verschillende beroepsgroepen en branches ter beschikking gesteld. Er wordt voor de hippische branche gebruik gemaakt van de overeenkomsten uit de sportsector. Mocht je opzoek zijn naar een zzp overeenkomst buiten de sportsector, bekijk dan de website van de belastingdienst

Om het voor onze leden makkelijk werkbaar te maken hebben wij de zzp overeenkomsten voor de sportsector al een keer doorlopen en gearceerd met opmerkingen. Zo weet je precies welke informatie aangevuld moet worden, welke informatie verwijderd moet worden en welke delen juist moeten blijven staan voor de geldigheid van de overeenkomst. Voor beide overeenkomsten is er ook een toelichting aanwezig vanuit de belastingdienst waarin het gebruik van de overeenkomst nogmaals wordt uitgelegd. 

Toelichten zzp overeenkomsten