Nieuws

Inspecteur Huub: “Ik vind het mooi om te zien hoe bedrijven zich ontwikkelen”

Veel FNRS-leden hebben wel eens bezoek gehad van Huub van IJzendoorn. Als FNRS-inspecteur rijdt hij al 20 jaar door Nederland om hippische bedrijven te keuren. Voor Huub is het een leuke afwisseling van zijn baan in het onderwijs en een mooie manier om te zien hoe zijn oud-leerlingen zich ontwikkelen als ondernemers.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
3 maart 2023 | 3 minuten lezen

Huub zat al vroeg in de paarden. Hij groeide op op het melkveebedrijf van zijn ouders, waar genoeg ruimte was om paarden te houden. “Op een autoloze zondag in 1973 zat ik voor het eerst op een paard. Toen is bij mij de passie voor paarden ontstaan,” vertelt Huub. Hij ging Zoötechniek studeren aan de Universiteit van Wageningen, specialiseerde zich in voeding, fokkerij en bedrijfeconomie en studeerde af met een scriptie over hengstenselectie in Nederland. Huub: “Vlak na mijn afstuderen werd ik benaderd voor een baan op de paardensportopleiding in Deurne, als economiedocent en ontwikkelaar van lesstof. Dat heb ik gedaan en daar heb ik het van 1985 tot de sluiting van de opleiding in 2016 heel erg naar mijn zin gehad.”

ZZ-Zwaar

Huub is na die zondag in 1973 nooit meer ‘uit de paarden’ gegaan. Huub: “Ik heb altijd dressuur gereden en daarbij verschillende paarden naar het Z gebracht.
De laatste wedstrijd die ik gereden heb was in 2019 bij een subtopwedstrijd bij Manege Olympic in Uden. Met mijn zelf gefokte Danone-merrie Danora heb ik daar 63% gescoord bij Olympisch jurylid Jan Peeters. Voor mij hét bewijs dat ik Danora goed opgeleid heb. Sindsdien heb ik geen wedstrijden meer gereden, maar rij ik alleen nog voor mezelf. Verder fok ik ieder jaar nog een veulen.’ 

Leuke afwisseling

Toen er rond 2001 inspecteurs nodig waren voor Stichting Veilige Paardensport en de FNRS, werden deze gezocht in Deurne. Huub: “Toen werd ik ook benaderd en na een proefkeuring was ik heel enthousiast: ik vond het een leuke afwisseling van het lesgeven. Je komt overal. Huub is dus al ruim twintig jaar inspecteur, een baan die hij nog steeds afwisselt met het lesgeven. Na het sluiten van Deurne geeft hij wiskunde en economie op een groene vmbo-school Nijmegen – “een heel andere doelgroep” -. 

Bewust op woensdag

Iedere woensdag is inspecteursdag voor Huub. Dat breekt niet alleen lekker de lesweek, maar is ook een bewuste keuze, vertelt hij. “We hebben van de FNRS de opdracht bij voorkeur te keuren als er ook lessen zijn op het bedrijf, en dat is op woensdag altijd het geval. Niet bij elke ondernemer komt de woensdag goed uit, maar als ik de reden ervan toelicht is er altijd wel begrip. Ook vind ik dat met de invoering van het onaangekondigd keuren je een realistischer beeld krijgt van het bedrijf.”

Dierenwelzijn

Sinds twee jaar is er in de keuring veel meer aandacht voor dierenwelzijn. Huub: “Dat is een goede ontwikkeling. Die strengere eisen geven ondernemers een stimulans om er actief mee aan de slag te gaan. En dat moet ook wel: FNRS-bedrijven moeten vooroplopen als gezicht van de sector. Gelukkig zie ik dat er veel aan gedaan wordt, bedrijven leggen meer paddocks aan, boxen worden vervangen door ruimere stallen; ze zijn volop in beweging.” 

Professionaliteit

Na ruim twintig jaar keuren voor de FNRS, heeft Huub al veel gezien. Maar is er nu veel veranderd sinds de start? “Zeker! De hippische sector is professioneler geworden. Twintig jaar geleden stond ik nog discussies te voeren over het dragen van een cap; dat stadium zijn we nu voorbij. Of ik nu nog discussies heb? Dat valt wel mee: we kunnen pittige gesprekken hebben over de welzijnseisen, maar de meeste ondernemers snappen ook dat het belangrijk is. En wanneer iemand niet helemaal goed uitkomt qua boxmaten, kunnen ze dat vaak weer compenseren met meer vrije beweging of veel contactmogelijkheden op stal. Het hele plaatje wordt meegenomen, dat is het mooie aan het FNRS-systeem.”

IJzeren werklust

Huub is inmiddels de 60 gepasseerd, maar vind het keuren nog steeds erg leuk om te doen. Op dit moment zit hij even in de lappenmand, maar zodra het weer kan, gaat hij weer voor de FNRS op pad: “Ik vind het mooi om te zien hoe bedrijven zich ontwikkelen. En wat in mijn geval leuk is, is dat de ondernemers soms oud-leerlingen zijn. En dan is het mooi om te zien dat ambitie en doorzettingsvermogen de belangrijkste elementen zijn om in de paardenwereld te slagen Het is geen makkelijk vak. Om te slagen in de hippische sector is een bepaalde ijzeren werklust nodig. Je moet hard kunnen werken en met tegenslagen om kunnen gaan.  En de mensen die dat doen verdienen groot respect!’ Als FNRS-inspecteur rijdt hij al 20 jaar door Nederland om hippische bedrijven te keuren.