Nieuws

Aan de slag met gezond en veilig werken op de Capelse Manege

Het hebben van een RIE is namelijk een verplichting vanuit de Arbowet: alle bedrijven, waar gewerkt wordt onder gezag, moeten over een actuele (RIE) beschikken. Denk bij werken onder gezag niet alleen aan medewerkers in loondienst, maar ook aan stagiaires, meewerkende gezinsleden, zelfstandig instructeurs of een loonwerker.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
23 februari 2023 | 3 minuten lezen

Voor paardenhouders is er de RIE van Stigas die samen met de FNRS is ontwikkeld. Deze RIE draagt niet alleen bij aan de veiligheid en gezondheid van jou, jouw medewerkers en bezoekers, maar zorgt er ook voor dat je voldoet aan de wettelijke verplichting om de RIE uit te voeren. In de diverse modules van het online RIE systeem komen onder meer lichamelijke belasting, verzorging van paarden, machineveiligheid, bijzondere groepen (jeugdigen, ouderen, zwangeren), welzijn, werkdruk, pesten, agressie en geweld aan de orde.

Het opstellen van een RIE in de dagelijkse praktijk

Kees van Schanke, preventieadviseur en sectorspecialist paardenhouderij bij Stigas, adviseert de Capelse Manege bij het opstellen van hun RIE. Op een regenachtige vrijdag in januari gaat hij bij ze langs. Op de manege staan totaal 145 paarden en pony’s, waarvan op moment 64 worden ingezet voor de manegerijlessen. De manege is aangesloten bij de FNRS, in het bezit van het veiligheidscertifcaat Stichting Veilige Paardensport én erkend leerbedrijf in samenwerking met Equestrum. Er werken gemiddeld zestien medewerkers en stagiaires.  

Rondgang door de manege

Samen met Hélène Nagorka - van Zwienen, mede-eigenaar van de manege, maakt Kees een rondgang over het terrein en door de stallen. Het valt op dat er veel aandacht is voor voorlichting en instructie om de lichamelijke belasting te beperken. Uitmesten gebeurt altijd op maandag en dinsdag met de shovel. De paarden en pony’s worden dan op het middenpad geplaatst. Dit is exact de werkwijze die in de Arbocatalogus paardenhouderij wordt geadviseerd. Voor het opstrooien van de boxen wordt er een handige opstrooimachine gebruikt. Medewerkers geven aan dankbaar gebruik te maken van de machine, omdat het stro wordt losgeschut en hierdoor veel makkelijker in de boxen kan worden geharkt.

Goede aansluiting op de praktijk 

Na de rondgang kijkt Kees samen met Hélène naar de door haar ingevulde RIE, het plan van aanpak en de bijbehorende actielijst. Hélène geeft aan dat ze er best wel tegenop zag; je moet veel vragen beantwoorden. Maar als je ervoor gaat zitten en er tijd voor vrijmaakt, merk je dat de vragen goed aansluiten bij de praktijk. Hélène heeft de E-learning preventiemedewerker van Stigas gevolgd om op deze wijze ook meer achtergrond informatie te verkrijgen over de Arbowetgeving. Maar Hélène staat er niet alleen voor binnen haar bedrijf. Zij heeft haar medewerkster Yeli Buquet tot mede preventiemedewerker benoemd. Ook Yeli heeft de E-learning met succes doorlopen en gaf dit ook met vol enthousiasme aan tijdens het bedrijfsbezoek. Verder zijn er diverse medewerkers actief betrokken geweest bij het beantwoorden van de vragen. 

Het opstellen van een RIE is wettelijk verplicht, maar Hélène ziet het invullen van de vragen ook als een goed hulpmiddel om de arbeidsomstandigheden en veiligheid voor haar medewerkers, bezoekers klanten, paarden en pony’s  in kaart te brengen. Daarom maakt Hélène ieder jaar tijd vrij om het plan van aanpak door te nemen en bij te stellen voor het volgende jaar.

Preventiemedewerker

De RIE moet door een preventiemedewerker worden opgesteld. Bij bedrijven tot 25 medewerkers mag de werkgever de taken van preventiemedewerker uitvoeren. Als je minder dan 25 werknemers hebt en gebruik maakt van een geldig RI&E-instrument, zoals de RI&E Paardenhouderij van Stigas, dan hoeft je de RI&E niet te laten toetsen. Heb je meer dan 25 werknemers, dan moet je de RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of Arbo-kerndeskundige.

Gratis e-learning Preventiemedewerker

Wat kost een RIE?

Voor FNRS leden is de inlogcode zonder kosten, omdat deze is begrepen in het lidmaatschap. FNRS leden krijgen korting op de ondersteuning door Stigas als zij de RIE laten toetsen door middel van een bedrijfsbezoek. Na het bedrijfsbezoek staat jouw RIE op 100% en is het plan van aanpak opgesteld conform de situatie op jouw bedrijf.

Kosten ondersteuning en toetsing van de RIE voor FNRS leden in 2023 bedragen: € 125.- per jaar (Zelfstandigen pakket uitgebreid). Niet leden betalen € 157.- De overeenkomst van het pakket geldt voor 4 jaar en je kunt deze rechtstreeks via Stigas afsluiten.

Meer weten?

Voor nadere informatie over de RIE en het aanvullend pakket kun je contact opnemen met Stigas. Voor inhoudelijke vragen over de RIE kun je contact opnemen met Kees van Schanke, Stigas sector specialist paardenhouderij, 06-20140790. Het is ook mogelijk om Kees via de ondernemersdesk van de FNRS te bereiken.