Nieuws

Welzijn hoge prioriteit FNRS-lidmaatschap

Ruim 90 jaar geleden werd de FNRS opgericht als vereniging voor hippische ondernemers. In die tijd waren er slechts een twintigtal maneges die volgens de militaire traditie waren opgezet. Iedereen die ging paardrijden deed dit volgens de toen geldende principes en de regels lagen veelal vast via militaire handboeken van de Koninklijke Militaire Academie.

Profielfoto van Haike Blaauw
14 februari 2023 | 3 minuten lezen

In de jaren zestig werd paardrijden snel populair en ontwikkelde het zich tot een sport die niet langer exclusief was voorbehouden aan de elite en boeren-zoons. Het is niet zo dat iedereen maar wat deed, maar er was wel sprake van een wildgroei waarbij het welzijn van mens en paard niet overal even goed in beeld was. Inmiddels leven we in een samenleving waarin de bevolking heel anders naar dieren is gaan kijken. We hebben zelfs, als enige land ter wereld, een politieke partij voor dieren met een belangrijke positie in Den Haag. Daarbij is de humanisering van huisdieren een trend die een steeds grotere rol gaat spelen bij de manier waarop we met dieren omgaan. Dat alles heeft grote gevolgen voor de toekomst van de hippische sector, willen we relevant blijven dan moeten we inspelen op deze maatschappelijke ontwikkelingen.

Volgen of vooroplopen?

Voor de FNRS hebben de maatschappelijke ontwikkelingen ook grote implicaties, want wij hebben de taak om op te komen voor de belangen van hippische ondernemers en dan is het de vraag hoe je dat het best kunt doen. Waarmee zijn de belangen het beste gediend, met volgen of vooroplopen? Wij hebben ervoor gekozen om een aantal flinke stappen voorwaarts te maken door de FNRS steviger neer te zetten op drie belangrijke thema’s: kwaliteit, veiligheid en welzijn. Deze drie thema’s zijn sterk met elkaar verbonden en zijn alle drie even belangrijk. Wanneer je deze onderwerpen prominent op je schild zet, dat bij ieder lid aan de muur hangt, dan schept dat ook grote verplichtingen bij het waarmaken van deze “beloften”. Kwaliteit van de accommodatie was altijd al een belangrijk onderdeel van de FNRS-inspectie. Om de veiligheid te waarborgen is de Stichting Veilige Paardensport opgericht. Met ruim 1.100 certificaathouders kunnen we concluderen dat dit in een grote behoefte voorziet, want de sector is gebaat bij zo min mogelijk ongelukken. Alleen dan blijft de sport aantrekkelijk en verzekerbaar.

Welzijn onderdeel van de basiseisen

Het derde, meest in het oog springende, thema welzijn hebben we in de huidige vorm pas recent toegevoegd. We zijn een aantal jaren bezig geweest om dit samen met ondernemers te ontwikkelen en hebben, na akkoord van bestuur en ledenraad, vorig jaar besloten om de welzijnseisen onderdeel uit te laten maken van de basiseisen. Dat was best een moedig besluit aangezien er over dit onderwerp veel te doen is en er erg veel meningen zijn over wanneer het nu goed voor elkaar is. Wij hebben ervoor gekozen om onze eisen samen te stellen op basis van wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Wageningen en dat aan te vullen met praktijkervaringen van diverse betrokken ondernemers. Het spannende is uiteraard dat je als bedrijf aan de basiseisen moet voldoen om in aanmerking te komen voor sterren. Voldoe je daar (nog) niet aan dan komt een bedrijf niet langer in aanmerking voor sterren tot het moment dat het wel aan de eisen kan voldoen.

Kwaliteit FNRS-bedrijven neemt toe

Bedrijven die (nog) niet kunnen voldoen aan de basiseisen helpen we met het maken van een verbeterplan om zo richting het gewenste niveau te groeien. Wil een bedrijf niet aan de basiseisen voldoen en zet men geen stappen, dan is het niet langer mogelijk om FNRS-lid te blijven. Het gevolg van deze opzet is dat het aantal FNRS-leden wellicht af zal nemen, maar de kwaliteit van de overgebleven bedrijven neemt toe. Het spanningsveld in een vereniging is altijd dat je niet te hard van stapel moet lopen, omdat het gevaar ontstaat van vervreemding van de achterban. De keerzijde is dat wanneer je te langzaam gaat, de maatschappij en politiek je wellicht inhalen. Iedere ondernemer weet dat ouders en ruiters met steeds meer belangstelling kijken naar de manier waarop we met dieren omgaan. Hoe ze gehuisvest zijn en hoeveel vrije beweging ze krijgen. Om relevant te blijven kunnen we niet stil blijven staan maar moeten we ons blijven ontwikkelen op ieder gebied, zeker ook op welzijnsgebied.

Toekomstvisie nodig

Ondernemers vragen mij vaak: “Wanneer is het nou eindelijk eens goed en voldoende?”. Het punt is dat we dit niet weten, dat hangt van veel factoren af. De FNRS heeft besloten om een toekomstvisie te ontwikkelen door middel van scenarioplanning. Samen met een klankbordgroep met daarin ondernemers, journalisten, dierenartsen en de dierenbescherming gaan we onderzoeken hoe de wereld er over vijf, tien en vijftien jaar uitziet en wat dit mogelijk zou kunnen betekenen voor de hippische sector. Uit dit onderzoek komen vier scenario’s en deze gaan we vervolgens met iedere individuele ondernemer doornemen. We willen dan samen gaan bepalen welke trends van toepassing zijn op welk bedrijf en wat je vervolgens zou kunnen doen om hier adequaat op in te spelen. Dit alles doen we samen, alleen dan kunnen we ons goed voorbereiden op wat komen gaat en laten we iets waardevols achter voor de volgende generatie. Om een lang verhaal kort te maken, er is nog heel veel te doen de komende jaren en daar gaat de FNRS ondernemers zo goed mogelijk bij helpen.