Nieuws

Column Renee Bottelier: “Motivatie, inzicht en enthousiasme belangrijkste eigenschappen van instructeur”

De inschrijving voor de instructeursopleidingen is weer geopend! Komend voorjaar starten er weer KNHS-opleidingen voor (aspirant) instructeurs en kunnen hopelijk veel enthousiaste instructeurs to be hun diploma halen. Want goed opgeleid personeel blijft nog voor veel ondernemers nog steeds een zoektocht. Renee Bottelier eigenaresse van manege Les Chevaux vertelt over het belang van het opleiden van manege-instructeurs.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
9 december 2022 | 1 minuut lezen

“Gemotiveerde medewerker opleiden tot instructeur kan goede oplossing zijn”

De instructeursopleidingen brengen ons als hippische sector instructeurs met de juiste kennis, betrokkenheid en professionele houding. En dat is heel belangrijk, want ik zie om me heen dat veel ondernemers op zoek zijn naar goed opgeleide instructeurs. Die instructeurs lopen blijkbaar niet in het wild, dus een gemotiveerde medewerker opleiden tot instructeur kan dan een goede oplossing zijn. Bij ons op het bedrijf zijn dit jaar vijf meiden gestart met de opleiding instructeur basissport. Als ze allemaal slagen, zitten wij voorlopig dus wel even goed!

Het niveau van de opleidingen is de laatste jaren enorm gestegen. De inhoud sluit goed aan bij de sector. En ook het belang van goede manege-instructeurs wordt steeds serieuzer genomen. Zo vind ik het een heel goede ontwikkeling dat er vanuit de ORUN nu vakgerichte examinatoren zijn: mensen die weten waar een manege-instructeur anno 2022 mee te maken heeft en daar ook op beoordelen. En het is ook heel gunstig dat er veel meer aandacht is voor didactiek. Toen ik jaren geleden de opleiding volgde, waren er 5 kantjes over de didactische kant van het lesgeven. Inmiddels is dat een serieus onderdeel van de opleiding, dus er is heel wat verbeterd.

Hogere eisen niveau instructeur

Ook aan het niveau van het eigen rijden worden hogere eisen gesteld. Dat vind ik nog wel eens een lastige. De zwaarte van het springen telt flink mee. En daardoor vallen er misschien wel veel potentiële instructeurs buiten de boot die misschien geen parcours van 60 centimeter kunnen springen, maar wel een groep 6-jarigen op een leuke manier bij de les houdt.

Natuurlijk moet je als instructeur zelf ook kunnen waar je les ingeeft, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je het goed over kan brengen. Ik vergelijk het altijd met zwemmen: als je je kind op zwemles stuurt, is het belangrijk dat de zwemjuf kan zwemmen, maar het hoeft geen Pieter van den Hoogenband te zijn. 

Motivatie, het inzicht en het enthousiasme zijn volgens mij de belangrijkste eigenschappen voor een manege-instructeur. De rest is te leren. Misschien ook wel tijdens de opleiding: ik ben zelf een betere ruiter geworden door het volgen van de instructeursopleiding. Doordat ik bewustzijn kreeg in hoe in anderen dingen kon leren, werd ik zélf ook beter.